Ανάλυση λόγου,Διεθνείς σχέσεις,κομμουνισμός

Τεράστια παραβίαση της δεοντολογίας στο ιδιωτικό ellinikahoaxes

του Άκη Γαβριηλίδη

 

Στο διαδίκτυο είναι κοινώς γνωστό ότι κυκλοφορούν πολλά «σκουπίδια», τα οποία διαδίδονται ευρύτατα είτε από βλακεία είτε από κακή πρόθεση.

Το σάιτ ellinikahoaxes, μέχρι τώρα κατέβαλε αξιοπρόσεκτη και υπομονετική προσπάθεια να αποκαλύπτει τεκμηριωμένα τα πιο χονδροειδή από αυτά –κυρίως (ψευδο)επιστημονικά ή/ και εντυπωσιοθηρικά δημοσιεύματα.

Με αφορμή το αντικομμουνιστικό συνέδριο που διοργάνωσε στο Τάλλινν η εσθονική προεδρία της ΕΕ, οι υπεύθυνοι του σάιτ αποφάσισαν να εμπλακούν και σε θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Με αποτέλεσμα να την πατήσουν.

Με δύο απανωτά τους δημοσιεύματα στις 23 και 24 Αυγούστου, ισχυρίστηκαν, πρώτον, ότι είναι «ψευδής ισχυρισμός» το ότι «Η Εσθονία διόρθωσε επίσημο κείμενό της μετά την άρνηση της Ελλάδας», και δεύτερον ότι υπήρξε «Τεράστια παραποίηση της αλήθειας από το κρατικό ΑΜΠΕ» επειδή μετέδωσε ότι στο συνέδριο πήραν μέρος μόνο 8 κράτη μέλη.

Το βασικότερο πρόβλημα με αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ότι και οι δύο αφορούν κυρίως ερμηνείες γεγονότων, όχι γεγονότα. Και εφόσον αφορούν ερμηνείες, δεν δικαιολογούν ισχυρισμούς περί «παραποίησης της αλήθειας». Μια ερμηνεία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αληθής ή ψευδής. Μπορεί μόνο να χαρακτηρισθεί εύστοχη, πειστική, επιτυχημένη· αλλά η «αλήθεια» αποδίδεται μόνο σε ισχυρισμούς περί πραγματικών περιστατικών.

Είναι βέβαια γνωστό ότι συχνά η διάκριση είναι ρευστή. Είναι επίσης γνωστό το απόφθεγμα του Νίτσε κατά το οποίο «δεν υπάρχουν το γεγονότα, μόνο ερμηνείες». Εδώ όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Με τα συμβατικά κριτήρια της δημοσιογραφίας, (αυτά που επικαλούνται και που ισχυρίζονται ότι υπηρετούν και διαφυλάσσουν τα ellinikahoaxes), είναι σαφές ότι η πρόταση «ο κ. Τάδε πήγε στην πόλη Χ» κοινοποιεί ένα γεγονός, το οποίο είτε συνέβη είτε δεν συνέβη. Η πρόταση όμως «ο κ. Τάδε έκανε μία σημαντική δήλωση» προβαίνει σε νοηματοδότηση ενός γεγονότος –εφόσον προϋποθέτει την αξιολόγηση περί του ποιες δηλώσεις είναι σημαντικές και ποιες όχι. Αυτό το δεύτερο συμβαίνει ακριβώς με τις δύο προκείμενες «διαψεύσεις».

Ή μάλλον, όπως είπα, αυτό είναι το βασικότερο πρόβλημα με αυτές. Διότι στην πρώτη υπάρχει και ένας κραυγαλέα ανακριβής ισχυρισμός. Οι συντάκτες παραθέτουν δύο εκδοχές του κειμένου της ανακοίνωσης –και τις δύο με φωτογραφική αναπαραγωγή (printscreen), τη μία επίσης δακτυλογραφημένη- και ισχυρίζονται εμφατικά ότι από τη μία στην άλλη δεν άλλαξε τίποτε. Γράφουν επί λέξει:

 

Οι Εσθονοί, το μόνο που τροποποίησαν ήταν τον υπότιτλο της νέας δημοσίευσης γιατί υπήρχε συντακτικό λάθος («μια άνω και κάτω τελεία» όπως παραδέχεται το Sputnik) και άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού. Κανένα άλλο σημείο δεν έχει τροποποιηθεί

(οι υπογραμμίσεις στο πρωτότυπο).

 

Όμως, αρκεί να διαβάσουμε το κείμενο του τίτλου για να διαπιστώσουμε ότι σε αυτόν –όχι στον υπότιτλο- έχει τροποποιηθεί και ένα άλλο, πολύ ουσιαστικό σημείο. Επειδή φαίνεται ότι ούτε οι συντάκτες των ellinikahoaxes διάβασαν αυτό που αντέγραψαν, το αντιγράφω κι εγώ ακόμα μια φορά εδώ μήπως τώρα γίνει αντιληπτό.

Στην πρώτη εκδοχή, ο τίτλος είναι:

 

The International Conference on the European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism in Tallinn.

 

Στη δεύτερη είναι:

 

The International Conference on the European Day of Remembrance for Victims of Communism and Nazism in Tallinn.

 

Το καταλάβαμε τώρα; Από την πρώτη στη δεύτερη φράση, η λέξη «σταλινισμός» άλλαξε και έγινε «κομμουνισμός».

Η αναλήθεια είναι τόσο χονδροειδής, ώστε δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι συντάκτες το κάνουν επίτηδες και επιχειρούν να μας εξαπατήσουν μπροστά στα μάτια μας· προφανώς πρόκειται για αβλεψία. Δεν είναι όμως αργά να τη διορθώσουν έστω και τώρα.

Aπό το υποτιθέμενο «γεγονός» λοιπόν ότι «τίποτε δεν άλλαξε στην ανακοίνωση», οι ατρόμητοι hoaxbusters «πηδούν» –για να χρησιμοποιήσουμε έναν ανάλογο αγγλισμό- στο ακόλουθο

 

Συμπέρασμα:
Το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik με αφορμή μια λανθασμένη διατύπωση σε κείμενο της Εσθονικής Προεδρίας, βάπτισε την διόρθωση «παγκόσμιο σκάνδαλο». Το μόνο σκάνδαλο που υπάρχει είναι το γεγονός ότι κάποια Ελληνικά ΜΜΕ -ανάμεσά τους το ΑΜΠΕ και η ΕΡΤ- κατάπιαν αμάσητη και αναδημοσίευσαν την προπαγάνδα των Ρώσων.

 

Ακόμη όμως και αν όλα αυτά ήταν αληθή, (που δεν είναι), ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι εδώ δεν υπάρχει κανένα hoax. Υπάρχει απλώς διαφορετική αξιολόγηση μίας είδησης! Το εάν ένα συμβάν αποτελεί «σκάνδαλο», είναι προφανώς ζήτημα εκτίμησης, όχι πληροφόρησης. Όπως κάποιος εκτιμά ότι «το μόνο σκάνδαλο» είναι το Χ, κάποιος άλλος είναι θεμιτό να εκτιμήσει ότι υπάρχουν (και) άλλα σκάνδαλα, χωρίς να είναι ένοχος παραπληροφόρησης.

 

Ανάλογες νοητικές ακροβασίες παρατηρούνται στο δεύτερο σημείωμα. Σε αυτό, το υποτιθέμενο hoax είναι ο ισχυρισμός τού ΑΠΕ ότι ««μόνο 8 από τα 27 κράτη της ΕΕ συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία». Και γιατί είναι hoax; Διότι «Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 23ης Αυγούστου, δεν περιλάμβανε μόνο το επίμαχο συνέδριο»!!

Όπως όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται, ο πρώτος ισχυρισμός δεν έρχεται σε αντίθεση με τον δεύτερο! Είναι κάλλιστα δυνατό να ισχύουν και οι δύο ταυτόχρονα. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων δεν περιλάμβανε μόνο το συνέδριο, αλλά και άλλες εκδηλώσεις. Πολύ ωραία. Αλλά κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Περιλάμβανε και άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες έλαβαν μέρος 19 χώρες, αλλά στο συνέδριο μόνο 8! Ποιο είναι το πρόβλημα, και ποια η «τεράστια παραποίηση της αλήθειας»;

Το σάιτ, σε μια ενότητα με τίτλο «Τι λένε οι Εσθονοί;», ισχυρίζεται ότι:

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Εσθονίας, αλλά και της απάντησης [sic] που λάβαμε τόσο τηλεφωνικά, όσο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την εκπρόσωπο τύπου κα Katrin Lunt, συνολικά στις εκδηλώσεις -δηλαδή στην υπουργική συνάντηση και το συνέδριο που ακολούθησε- έλαβαν μέρος 19 χώρες της ΕΕ.

(η υπογράμμιση δική μου).

Ωστόσο, το τηλεγράφημα του ΑΠΕ δεν αναφέρεται στον αριθμό των χωρών που έλαβαν μέρος «συνολικά στις εκδηλώσεις». Μιλά ρητά για το συνέδριο. Όσα «λένε οι Εσθονοί» αναφέρονται ρητά στο πρώτο, όπως δείχνει η χρήση της λέξης or: «There were 19 countries represented on the conference or in the ministerial meeting» (η υπογράμμιση δική μου)[1].

Το ότι τα ρωσικά ή τα ελληνικά ΜΜΕ ακολουθούν ατζέντες και προσπαθούν να επηρεάσουν τους αναγνώστες τους, είναι αναμφισβήτητο. Το ίδιο ακριβώς όμως ισχύει και για τα εσθονικά! Τo τι «λένε οι Εσθονοί» δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέσφατο, αλλά να υποβάλλεται σε ανάλογη βάσανο, δεδομένου μάλιστα ότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα, η εσθονική κυβέρνηση είναι παίκτης και όχι διαιτητής. Επιπλέον, η συγκεκριμένη ανακοίνωση μοιάζει γραμμένη στο πόδι, όπως προκύπτει από το «on the conference».

Κατά τους συντάκτες, η διατύπωση του τηλεγραφήματος «είναι τραγικά ελλιπής και οδηγεί στο λάθος συμπέρασμα πως μόνο 8 χώρες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις». Ωστόσο, η χρήση βερμπαλισμών και φορτισμένων όρων («τεράστια», «τραγικά» κ.λπ.) αποτελεί καταρχάς η ίδια τυπική περίπτωση του ατοπήματος το οποίο υποτίθεται ότι θέλει να καταπολεμήσει η συγκεκριμένη σελίδα, δηλαδή του φτηνού εντυπωσιασμού, και παρεκκλίνει από το προφίλ του ψύχραιμου και αποστασιοποιημένου αναλυτή που καλλιεργούσε ως τώρα. Κατά δεύτερον, δημιουργεί την υποψία ότι προορίζεται να υπεραναπληρώσει, διά της πλειοδοσίας, την έλλειψη πειστικότητας των επιχειρημάτων. Διότι δεν είναι πειστικό να καταγγέλλουμε ως fake news μία είδηση επειδή ο αναγνώστης ενδέχεται να πιστέψει ότι αυτή εννοεί κάτι άλλο από αυτό που ρητά λέει.

 

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν οι κ.κ. Δανιηλίδης και Επαχτίτης οδηγήθηκαν σε αυτή τη διανοητική ανεντιμότητα από φιλοδοξία, από πολιτική ή εμπορική ιδιοτέλεια ή από άλλους λόγους. Αυτό που ξέρω είναι ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα οικοδόμημα που χτίζεται δύσκολα και γκρεμίζεται εύκολα. Και το δικό τους κεφάλαιο αξιοπιστίας έχω την εντύπωση ότι το ξόδεψαν πολύ εύκολα και φτηνά.

images

[1] Σημειωτέον επίσης ότι, από την ανακοίνωση, δεν προκύπτει με βεβαιότητα ότι οι 19 χώρες που συμμετείχαν ήταν όλες «της ΕΕ», όπως μας διαβεβαιώνουν τα ellinikahoaxes. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι δεν ήταν, διότι στις εκδηλώσεις είχαν προσκληθεί και οι χώρες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Κλασσικό

10 σκέψεις σχετικά με το “Τεράστια παραβίαση της δεοντολογίας στο ιδιωτικό ellinikahoaxes

 1. Την 24.8.2017 έστειλα το παρακάτω κείμενο στα σχόλια της σελίδας ellinikahoaxes.gr στο άρθρο τους με τίτλο «Η Εσθονία διόρθωσε επίσημο κείμενό της μετά την άρνηση της Ελλάδας;» η οποία δεν δημοσιεύτηκε. Την παραθέτω ολόκληρη με μόνη συμπλήρωση τη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ»

  Τα ΕλληνικάHoaxes λένε ΨΕΜΑΤΑ !!
  Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2.4.2009 στην παράγραφο 15: “ζητεί να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, και να γιορτάζεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία•” Είναι ψέμα των ‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES’ πως “το κείμενο αναφέρει την 23η Αυγούστου ως ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του ναζισμού και του σταλινισμού” !!

  Τα ΕλληνικάHoaxes παραπλανούν με ΨΕΥΔΗ στοιχεία !!
  Εκεί που αναφέρουν “Το ίδιο ψήφισμα στα Ελληνικά:” αντί να ανοίγει το ψήφισμα της 2 Απριλίου 2009, βγάζει σε ΑΛΛΟ κείμενο – Δήλωση με υπογραφές ευρωβουλευτών, (δεν είναι καν ψήφισμα!!) άλλης προγενέστερης ημερομηνίας!! (23 Σεπτεμβρίου 2008) που μεταξύ των άλλων “ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ να ανακηρυχθεί η 23η Αυγούστου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού…” Δηλαδή μια πρόταση που τελικά καταψηφίστηκε στο ψήφισμα της 2.4.2009!! με εντελώς διαφορετικό ορισμό από αυτόν του ψηφίσματος!!
  (ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Έγινε διόρθωση στη σελίδα μετά την καταγγελία μου την επόμενη μέρα, αφού όμως είχαν ξεγελαστεί οι αναγνώστες τους)

  Τα ΕλληνικάHoaxes ΘΑΒΟΥΝ τα στοιχεία !!
  Οι Εσθονοί άλλαξαν έναν υπότιτλο από: «Διάσκεψη μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού: η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διέπραξαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα»
  σε: «Στις 2 Απριλίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό, ζητώντας την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων.»
  Αυτή την ριζική αλλαγή έστω και σε υπότιτλο, τα ΕλληνικάHoaxes ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΕΤΕΦΡΑΣΑΝ ΠΟΤΕ !! (την δίνουν μόνο στα Αγγλικά ενώ όλα τα άλλα τα μεταφράζουν) και την υποβιβάζουν παρουσιάζοντας την ως εξής: “ Οι
  Εσθονοί, το μόνο που τροποποίησαν ήταν τον υπότιτλο της νέας δημοσίευσης γιατί υπήρχε συντακτικό λάθος («μια άνω και κάτω τελεία» όπως παραδέχεται το Sputnik) και άφηνε να εννοηθεί πως ο ναζισμός είναι μια μορφή του κομμουνισμού” !!

  Τα ΕλληνικάHoaxes ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ τα επιχειρήματα που τους καταρρίπτουν!!
  Αν και όπως αναφέρουν “δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τα συμπεράσματα σε κάθε έρευνά μας, αν τα επιχειρήματά της «άλλης πλευράς» μπορούν να αποδειχθούν με βάση μαρτυρίες και αξιόπιστες πηγές” με μπλοκάρανε και σβήσαν από τo FaceBook τα σχόλιά μου, όπου με στοιχεία, αρχεία, ψηφίσματα, δημοσιεύσεις της ΕΕ κλπ τους αποδείκνυα σε κοσμιότατο ύφος τα ψέματά τους και την παραπλάνηση των αναγνωστών τους!!

  ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ιάκωβος λέει:

  Μέχρι τουλάχιστον το 2010 η 23η Αυγούστου ονομαζόταν Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού, το ψήφισμα του 2009 δεν είχε εγκριθεί (υπήρχε απλά ως αίτημα για καθιέρωση, αυτή η 15η παράγραφος που δείχνείς), αλλά είχε εγκριθεί αυτό του 2008:
  http://www.webcitation.org/5yf46Gk7v?url=http://www.europarl.europa.eu/president/view/en/press/press_release/2010/2010-August/press_release-2010-August-10.html

  Δες πως τίμησαν την συγκεκριμένη ημέρα οι βορειοαμερικανοί:
  http://www.blackribbonday.org

  Μου αρέσει!

 3. Αυτό που παραθέτεις (23.9.2008) δεν είναι ψήφισμα, αλλά κείμενο – δήλωση που το υπογράφουν τα 409 μέλη στο τέλος του ίδιου κειμένου (κατάλογος υπογραφόντων) και προτείνει να ανακηρυχθεί η 23η Αυγούστου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού.

  Αντιθέτως το κείμενο στις 2.4.2009 (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2009-0213+0+DOC+XML+V0//EL) είναι ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 533 ψήφοι υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές. Οι έλληνες ευρωβουλευτές είτε καταψήφισαν (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), είτε απείχαν της ψηφοφορίας (ΝΔ). To ψήφισμα ζητεί να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Στη ψηφοφορία τέθηκε μεταξύ άλλων και ο παλιός ορισμός (Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού) αλλά δεν πέρασε και υπερψηφίστηκε ο νέος ορισμός.

  Από τότε επίσημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 23 Αυγούστου θεωρείται “Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων”

  Ορίστε και μερικές επιβεβαιώσεις για την 23 Αυγούστου από την επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  Brussels, 23 August 2017
  Statement by First Vice-President Timmermans and Commissioner Jourová on the Europe-Wide Day of Remembrance for the victims of all totalitarian and authoritarian regimes
  (http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-2722_en.htm)

  Brussels, 22 August 2016
  Statement by First Vice-President Timmermans, Commissioner Jourová and Commissioner Navracsics ahead of the Europe-Wide Day of Remembrance for the victims of all totalitarian and authoritarian regimes
  (http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-16-2844_en.htm)

  Brussels, 21 August 2015
  Statement by First Vice-President Timmermans and Commissioner Jourová ahead of the Europe-Wide Day of Remembrance for the victims of all totalitarian and authoritarian regimes
  (http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-5520_en.htm)

  Brussels, 23 August 2014
  Statement by Martine Reicherts, EU Justice Commissioner on the Europe-wide Day of Remembrance for the victims of all totalitarian and authoritarian regimes
  (http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-14-255_en.htm)

  Brussels, 23 August 2011
  Statement by Vice-President Viviane Reding, EU Justice Commissioner on the Europe-wide Day of Remembrance for the victims of all totalitarian and authoritarian regimes
  (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-11-564_en.htm)

  Φυσικά κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες είτε δεν την αναγνωρίζουν καθόλου είτε την ονομάζουν αλλιώς. Η Εσθονία σαν προεδρεύουσα χώρα έπρεπε να την ονομάσει σύμφωνα με το ψήφισμα “Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων”.

  Αντιθέτως, αν και η Εσθονία φημίζεται για τις κυβερνητικές ψηφιακές τεχνολογίες της, τα έκανε μπάχαλο στην σελίδα της προεδρίας, δίνοντας διαφορετικούς τίτλους (και αλλάζοντάς τους) για την συγκεκριμένη μέρα και το περίφημο συνέδριο ανάλογα με τη γλώσσα!!

  Στα Αγγλικά: «ημέρα μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού»
  Στα Γερμανικά: «ημέρα μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και του ναζισμού»
  Στα Εσθονικά: «ημέρα μνήμης για τα θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων»!!!

  Από εκεί ξεκίνησε και η διαμάχη αφού οι Ρώσοι του Sputnik προφανώς διάβασαν την Εσθονική έκδοση που δεν αναφέρει τίποτα περί κομμουνισμού μετά τη διόρθωση ενώ τα Ελληνικά Hoaxes βολεύτηκαν με την Αγγλική έκδοση που τους βόλευε και μαζί με μερικά ακόμα τρικ παρουσίασαν την είδηση του Sputnik που αναμετέδωσε το ΑΜΠΕ και η ΕΡΤ ως Hoax…

  Για όποιον αμφιβάλλει ας πάει στην παρακάτω διεύθυνση (η επίσημη σελίδα της Εσθονικής Προεδρίας) και να αλλάξει απλά τη γλώσσα (EN ET FR DE)

  https://www.eu2017.ee/political-meetings/european-day-remembrance-victims-totalitarian-regimes

  Μου αρέσει!

 4. Παράθεμα: Τα Ελληνικά hoaxes γράφονται από ψεκασμένους εθνικόφρονες: επιβεβαιώνεται | Nomadic universality

 5. Ο/Η Ιάκωβος λέει:

  To 2008 προτείνεται η ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως ημέρας μνήμης
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2008-0439+0+DOC+XML+V0//EN
  Declaration of the European Parliament on the proclamation of 23 August as European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism
  Το 2009 δεσμεύονται για αλλαγή(;) της ονομασίας (European Parliament resolution of 2 April 2009 on European conscience and totalitarianism
  The European Parliament ,
  — having regard….
  — having regard to its declaration of 23 September 2008 on the proclamation of 23 August as European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism….)
  η οποία όπως μάλλον άλλαξε μετά από την επέτειο του 2010 (έχω ήδη αναρτήσει σύνδεσμο οπότε δεν ισχύει η σκέψη πως από το ψήφισμα του 2009 έγινε και η επίσημη αλλαγή την ονομασίας της ημέρας).
  Άρα δεν είναι ψέμα των ΕλληνικάHoaxes πως την 2-4-2009 η συγκεκριμένη ημέρα ονομαζόταν ως ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του ναζισμού και του σταλινισμού!!
  Η wikipedia πάντως την συγκεκριμένη ημέρα την ονομάζει (ακόμα) ως European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism (η τελευταία της διόρθωση είναι της 23η Αυγ. 2017)!!!

  Μου αρέσει!

 6. Στα having regard (έχοντας υπόψη) το ψήφισμα σαφώς και λαμβάνει υπόψη παλιότερες δηλώσεις, αποφάσεις κλπ . Φτάνει όμως στο δια ταύτα όπου από το 1 έως το 17: εκφράζει, υπενθυμίζει, δηλώνει κλπ για να φτάσει και στο περίφημο: «ζητεί να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, και να γιορτάζεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία»

  Δες εδώ την αρχική πρόταση ψηφίσματος (25.3.2009) από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που τελικά δεν ψηφίστηκε έτσι ακριβώς:
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B6-2009-0165&language=EL
  Όπου στο 13. ζητεί από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να καθιερώσουν την 23η Αυγούστου, ημέρα που υπογράφηκε το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ το 1939, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού.

  Παρομοίως η πρόταση ψηφίσματος (26.3.2009) από την Ομάδα των Πρασίνων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία που ανέφερε: “….για τα θύματα του ναζισμού και του σταλινισμού”
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B6-2009-0169&language=EL

  Παρομοίως η πρόταση ψηφίσματος (25.3.2009) από την τότε Ομάδα των Σοσιαλιστών (PSE): “…για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων, ιδιαίτερα του ναζισμού και του σταλινισμού”
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B6-2009-0164&language=EL

  Δες τώρα την “ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ (30 Μαρτίου 2009)” όπου κατέβασαν από κοινού οι:
  Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ ή PPE-DE),
  Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE),
  Η Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών (UEN)
  Η Ομάδα των Πρασίνων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Verts-ALE)
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P6-RC-2009-0165&language=EL
  όπου στο επίμαχο σημείο όπως ακριβώς ανέφερε στο άρθρο του το Ρώσικο πρακτορείο Sputnik (η τελική διατύπωση δεν περιλαμβάνει τη λέξη «κομμουνισμός): “15. ζητεί να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, και να γιορτάζεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία•”

  Αυτή η κοινή πρόταση “που αντικαθιστά τις προτάσεις ψηφίσματος των ομάδων…” ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ με 553 ψήφοι υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές στις 2 Απριλίου 2009 όπως λέει εδώ στο
  “Results of vote in Parliament – Final vote 02/04/2009” :
  http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/sda.do?id=17152&l=en

  Εδώ τα επίσημα “Συνοπτικά πρακτικά Πέμπτη 2 Απριλίου 2009 – Βρυξέλλες” όπου αναφέρει όλα αυτά που γράφω: ποιες ήταν οι προτάσεις ψηφίσματος, ποια πρόταση κατέβηκε προς ψηφοφορία, και ποια τελικά εγκρίθηκε.
  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=PV&reference=20090402&secondRef=ITEM-009-20&language=EL&ring=P6-RC-2009-0165

  Δες και την ΠΕΡΙΛΗΨΗ του ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ όπως τη δίνει η επίσημη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
  http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/summary.do?id=1074013&t=e&l=en
  Όπου ανάμεσα στα άλλα λέει: “Μετά τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση της 25ης Μαρτίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 553 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 33 αποχές, ψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό. Το ψήφισμα είχε κατατεθεί από τις ομάδες του ΕΛΚ-ΕΔ, ALDE, UEN και Green / ALE……. Το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο, κατά περίπτωση: …. Να κηρύξει την 23η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, να τιμηθεί με αξιοπρέπεια και αμεροληψία.”

  Σε έκθεση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το συμβούλιο με ημερομηνία 22.12.2010 σχετικά με τη μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη:
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52010DC0783&from=EN
  Διαβάζουμε:
  «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης: 23 Αυγούστου
  Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, την οποία κήρυξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εορτάζεται μέχρι στιγμής στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.
  Η Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσχώρησης σε αυτή την πρωτοβουλία υπό το πρίσμα της ιστορίας και των ιδιομορφιών του καθενός.»

  Σαφώς το ψήφισμα δεν είναι υποχρεωτικό για τις Ευρωπαϊκές χώρες, σιγά σιγά άρχισαν κάποιες χώρες να το υιοθετούν (κάποιες μάλιστα δίνουν και διαφορετικό τίτλο στην 23 Αυγούστου, όπως η Εσθονία πχ) για να φτάσουμε στο σήμερα και στο πρόβλημα που προέκυψε με το συνέδριο φιάσκο της Εσθονίας. Επίσημα όμως για την ΕΕ άρα και για την εκάστοτε χώρα που προεδρεύει είναι «Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων»

  Τελειώνοντας να σου πω πως πουθενά δεν είπαν (τα Ελληνικά Hoaxes) “ πως την 2-4-2009 η συγκεκριμένη ημέρα ονομαζόταν ως ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του ναζισμού και του σταλινισμού” ώστε να φτάσεις στο συμπέρασμα πως δεν είπαν ψέματα.
  Εδώ το άρθρο τους:
  http://ellinikahoaxes.gr/2017/08/23/i-esthonia-diorthose-episimo-kimeno-gia-synedrio/

  Αυτό που είπαν ήταν λέξη προς λέξη: Στο άρθρο του Sputnik ισχυρίζεται ότι το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 2 Απριλίου 2009 με τίτλο «Ευρωπαϊκή συνείδηση και ολοκληρωτισμός» δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «κομμουνισμός». Πρόκειται για κραυγαλέο ψέμα. Το κείμενο αναφέρει τη λέξη «κομμουνισμός» 8 φορές, και την 23η Αυγούστου ως «ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του Ναζισμού και του Σταλινισμού».

  ΠΡΩΤΟ ΨΕΜΑ και διαστρέβλωση των ΕΛ.Hoaxes : Το Sputnik δεν λέει πως το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 2 Απριλίου 2009 με τίτλο «Ευρωπαϊκή συνείδηση και ολοκληρωτισμός» δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «κομμουνισμός».
  Tο Sputnik στο άρθρο του:
  https://ru.sputnik-news.ee/estonian_news/20170821/6859050/mezdunarodnyj-skandal-grecija-prepodala-estonija-urok-istorija.html
  Λέει: Το έγγραφο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 2 Απριλίου 2009, καλεί να δηλώσει την 23 Αυγούστου ως ημέρα μνήμης των «θυμάτων όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων». Αν και το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από ορισμένα κομμουνιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη, η τελική διατύπωση δεν περιλαμβάνει τη λέξη «κομμουνισμός». (και σαφέστατα εννοεί πως στον ορισμό της 23 Αυγούστου δεν περιέχεται η λέξη κομμουνισμός αν και στο κείμενο υπάρχουν αναφορές σε εγκλήματα από κομμουνιστικά καθεστώτα) Αυτό ακριβώς που αποδεικνύει το ιστορικό του ψηφίσματος που ανέλυσα λεπτομερειακά πιο πάνω.

  ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ των ΕΛ.Hoaxes, ο ισχυρισμός τους πως “ …το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου της 2 Απριλίου 2009… αναφέρει … την 23η Αυγούστου ως ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του Ναζισμού και του Σταλινισμού”

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Ιάκωβος λέει:

  «Βίκτωρ Βολανίδης said: 28 Αυγούστου 2017 00:48 …..Τα ΕλληνικάHoaxes λένε ΨΕΜΑΤΑ !! Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2.4.2009 στην παράγραφο 15: …. Είναι ψέμα των ‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES’ πως “το κείμενο αναφέρει την 23η Αυγούστου ως ημέρα ανάμνησης εγκλημάτων του ναζισμού και του σταλινισμού” !!».

  «Βίκτωρ Βολανίδης said: 31 Αυγούστου 2017 01:01 Τo ψήφισμα ζητεί να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Στη ψηφοφορία τέθηκε μεταξύ άλλων και ο παλιός ορισμός (Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού) αλλά δεν πέρασε και υπερψηφίστηκε ο νέος ορισμός.»

  «Βίκτωρ Βολανίδης said: 31 Αυγούστου 2017 18:37 Στα having regard (έχοντας υπόψη) το ψήφισμα σαφώς και λαμβάνει υπόψη παλιότερες δηλώσεις, αποφάσεις κλπ .», δηλαδή τότε η ημέρα ονομαζόταν όπως ισχυρίζονται τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES, δεν ονομαζόταν διαφορετικά. Ένα χρόνο αργότερα όμως η ημέρα είχε την ονομασία του 2008 και όχι του 2009 (άντε να το ξαναποστάρω μπας και βρούμε άκρη: http://www.webcitation.org/5yf46Gk7v?url=http://www.europarl.europa.eu/president/view/en/press/press_release/2010/2010-August/press_release-2010-August-10.html).

  Και τι προσπαθείς να μας πείσεις, ότι είναι αληθής ο ισχυρισμός της 28 Αυγούστου 2017 00:48.

  Οι προτάσεις των πολιτικών πλευρών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι αδιάφορες, εντάξει, εξυπηρετούν μόνο στον εντυπωσιασμό του συγκεκριμένου σχολίου που κάνεις.

  Το ζήτημα (του πρώτου σου σχολίου) των μεταφρασμένων και αμετάφραστων προτάσεων είναι επουσιώδες για την συζήτηση.

  Τώρα αμφιβάλω και αν έκανες ποτέ την ανάρτηση στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES.

  Μου αρέσει!

 8. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, στο ψήφισμα λαμβάνουν υπόψη όλα τα προηγούμενα αλλά Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ. ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ. Τα ελλ.hoaxes το διαστρέβλωσαν. Είπαν ψέματα.

  Όσον αφορά αν έκανα ανάρτηση δες στο fb, ακόμα υπάρχουν κάποια σημάδια του διαλόγου μας (με διαγραμμένα όλα τα σχόλια και όλες τις αναρτήσεις μου):

  “Ελληνικά hoaxes Βίκτωρ Βολανίδης Το δελτίο τύπου (09/08/2017) που τόσες μέρες είναι θέμα είναι αυτό. Που έχει αλλάξει μετά την άρνηση της Ελλάδας; Ακόμη μπορείτε να μας απαντήσετε που είδατε να έχουν αφαιρέσει τη λέξη «κομμουνισμός» από το ψήφισμα της 2 Απριλίου 2009 που αναφέρει το ΑΜΠΕ; “

  “Ελληνικά hoaxes Βίκτωρ Βολανίδης Ξαναδιαβάστε το άρθρο για να δείτε αν το ανακαλύψαμε κατόπιν εορτής. Απλά ελληνικά είναι.”

  “Pedro Albanis Βίκτωρ Βολανίδης ο υποτιτλος δεν φαινεται πουθενα σε επισημες αναφορες του συνεδριου. Τελικα «εμεις» τι θελαμε να απαλειφθει ο κομμουνισμος απο τα θυματα των ολοκληρωτικων καθεστωτων. αρα μηδεν εις το πηλικον”

  Αν δεν μπορείς να τα βρεις, δώσε μου e-mail να σου στείλω printscreen

  Δεν είναι καθόλου επουσιώδεις οι αμετάφραστες προτάσεις. Είναι σοβαρότατη προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας. Παραδέχονται στο άρθρο τους τα ελλ.hoaxes ότι έχει αλλάξει κάτι (εντελώς ασήμαντο για αυτούς, συντακτικό λάθος το ονομάζουν) αλλά δεν το μεταφράζουν (σε αντίθεση με όλα τα άλλα) για να καταλάβουν και οι ίδιοι οι αναγνώστες τι ήταν και αν ήταν ασήμαντο… Αν αυτό το θεωρείς δημοσιογραφικά δεοντολογικό, sorry αλλά έχω άλλη γνώμη.

  Πολλοί επίσης είναι αυτοί που όπως και εγώ, έχουν διαφορετική γνώμη για το αν ήταν ασήμαντη ή σημαντική η αλλαγή που έγινε και τα σχόλιά τους είναι ακόμα κάτω από το άρθρο στη σελίδα τους. (όχι στο fb).

  Το πότε ακριβώς άρχισε να χρησιμοποιείται η ψηφισμένη ονομασία δεν έχει καμία απολύτως σημασία, άλλωστε σου έδειξα επίσημο κείμενο της 22.12.2010 με τη ψηφισμένη πλέον ονομασία. Άλλωστε αποδείχτηκε πως και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, ο καθένας ονομάζει τη 23 Αυγούστου όπως θέλει και της δίνει ότι νόημα τον βολεύει…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.