Πολιτική

Γιατί δεν θα ψηφίσω ΚΚΕ που να μου κοπεί το χέρι (10+1 λόγοι)

του Ηλία Ζιώγα
Disclaimer: Σόρρι μπαμπά, μαμά, παππούδες και γιαγιάδες (αιωνία η μνήμη σας), θείες/οι, πρώτα, δεύτερα και τρίτα ξαδέλφια, αλλά τις απόψεις μας πρέπει να τις λέμε. Άλλο πολιτική, άλλο οικογένεια, ελπίζω να μην πάρετε τα παρακάτω προσωπικά αν τύχει και τα διαβάσετε.
1. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε από την εισαγωγή, έχω ζήσει το Κόμμα από μέσα και από τότε που με θυμάμαι και ξέρω πολύ καλά τι είναι. Ένας πολιτικός και κοινωνικός θεσμός με βαθιές ρίζες στη χώρα μας, που από το 1992 και μετά ενδιαφέρεται για ένα και μόνο πράγμα: την αέναη αναπαραγωγή του εαυτού του ΑΚΡΙΒΩΣ ΩΣ ΕΧΕΙ.
2. Γιατί, για να εκτελέσει αυτή την αποστολή, σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ δεν διστάζει να αποτελέσει πραγματικό δεκανίκι του Μητσοτάκη. Αν η πίεση που νοιώθει το Κόμμα, υπό συνθήκες απλής αναλογικής, να εμπλακεί με τα εγκόσμια είναι κατανοητή, αν ήταν αναμενόμενο να κλειστεί ακόμα περισσότερο και να κινηθεί με τη γνωστή αυταρέσκεια και αυτοαναφορικότητα, ο μονομέτωπος και στιγμές χυδαίος αγώνας κατά του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο έχει αποδοθεί με έχει εκπλήξει. Η βίλα του Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειρότερη ακόμα και από αυτή του Σαμαρά, η γκλίτσα του τσομπάνη, όλα αυτά θα χρωματίσουν με μελανά χρώματα την ιστορία του ΚΚΕ (που έχει ήδη πολύ μαύρο).

3. Γιατί είναι άδικο να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι τοποθετείται στις εκλογές με στάση “Τι Πλαστήρας τι Παπάγος”. Εκείνη την εποχή το Κόμμα καλούνταν να απαντήσει σε διλήμματα και να χαράξει πολιτική ενεργά, παίρνοντας αποφάσεις που θα είχαν σοβαρές συνέπειες τόσο για την κοινωνία όσο και για το ίδιο. Η τότε του στάση μπορεί να ήταν λάθος, αλλά τουλάχιστον μπορούσε και προσπαθούσε να επηρεάσει ενεργητικά τα πολιτικά πράγματα, αναλαμβάνοντας εκ των πραγμάτων και την αντίστοιχη πολιτική ευθύνη. Σήμερα αρνείται να διακινδυνεύσει το παραμικρό, ότι και να συμβαίνει έξω από την πύλη του Περισσού. Το Κόμμα να είναι καλά και ας καίγεται ο κόσμος γύρω του.
4. Γιατί βαρέθηκα μέχρι αηδίας την απαίτηση του ΚΚΕ να αναγνωρίζεται ως ο μοναδικός συνεχιστής της ιστορίας της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας. Αρκετά φάγαμε την καραμέλα ότι η κριτική στο ΚΚΕ ισούται με αντικομουνισμό, ότι προσβάλλοντάς το φτύνουμε στα ιερά και τα όσια του λαού μας. Όσοι/ες δεν ντρέπονται να επιχειρούν να μονοπωλήσουν τη μνήμη του Βελουχιώτη, του Μπελογιάννη και του Πλουμπίδη ας μην μας κουνάνε το ιστορικό δάχτυλο.
5. Γιατί απεχθάνομαι την πολιτική του βασάνου και του τραύματος. Οι εξορίες, οι φυλακές, οι εκτελέσεις και τα βασανιστήρια δεν μπορεί να αποτελούν παράσημα, ούτε αντικείμενα λατρείας για όσες/ους επιλέγουν την πλευρά της ζωής. Είναι μνήμες, με βαθιές ανθρωπολογικές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, που πρέπει επιτέλους να αφεθούν στη λήθη. Και η πολιτική τους εκμετάλλευση δεν είναι απλά χειριστική, είναι χυδαία.
6. Γιατί πρόκειται για μια βαθιά συντηρητική δύναμη. Ένας μηχανισμός, άλλωστε, που αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις ώστε να διατηρηθεί ίδιος και απαράλλαχτος στο πέρασμα του χρόνου, διεκδικεί τον ορισμό της λέξης “συντήρηση”. Πέραν αυτού, οι στάσεις του ΚΚΕ για ζητήματα όπως τα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας, του κλασσικούς αστικούς θεσμούς όπως η οικογένεια (ότι σοφιστείες και αν εφευρίσκει ο Κουτσούμπας για να το παίξει προοδευτικός), το μεταναστευτικό/προσφυγικό, τις ψυχοτρόπες ουσίες, τα “εθνικά” ζητήματα, θυμίζουν περισσότερο δεξιό παρά αριστερό κόμμα. Ακόμα χειρότερος είναι όμως ο ρόλος του ΚΚΕ κάθε φορά που αναδύεται ένα αυθόρμητο μαζικό κίνημα που δεν ελέγχει. Στέκεται απλά απέναντι, συμπλέοντας με τις δυνάμεις της τάξης. Θυμηθείτε απλά τον Δεκέμβρη του ’08 και τις πλατείες του ’11.
7. Γιατί οι μόνες αναφορές του Περισσού βρίσκονται στο παρελθόν. Η μόνη προοπτική που προσφέρει για το μέλλον είναι η επανάληψη ενός αυταρχικού, αρτηριοσκληρωτικού και οικονομικά/πολιτσμικά αποτυχημένου μοντέλου που ούτε πρόκειται, ούτε θέλουμε να αναβιώσει. Ο “υπαρκτός σοσιαλισμός” είναι εδώ και δεκαετίες και με τη βούλα ανύπαρκτος και αυτό δεν πρέπει να στεναχωρεί όσες/ους έχουν ψηλά τις αξίες της δημοκρατίας και η ελευθερίας. Αν κάποιες/οι αμφιβάλλουν, ας αξιολογήσουν την φράση του αείμνηστου Μαϊλη σε συνέδριο του ΚΚΕ όταν κάποιοι πήγαν να εκφραστούν εκτός γραμμής: “Εδώ δεν είμαστε καφενείο για να έχουμε διαφορετικές απόψεις”. Και εμείς δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι για να σας ψηφίσουμε.
8. Γιατί δεν τα πάω καλά με την Πίστη. Οσιομάρτυρες (που αποκαθηλώνονται και αποκαθίστανται), δόγματα, ιερά κείμενα, προφήτες (αχ καημένε Κάρολε), δευτέρα παρουσία της επανάστασης, παράδεισος της λαϊκής εξουσίας, πόλεμος στους αιρετικούς, ορθοδοξίες, ιερά κείμενα – τα εικονίσματα λείπουν για να το κάνετε Εκκλησία. Σόρρι κιόλας, αλλά το άλλο μαγαζί το κάνει πιο πετυχημένα εδώ και 2000 χρόνια. .
9. Γιατί είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα (υποθέτω μαζί με τον Βελόπουλο;) που επιδιώκει να επαναφέρει τον λιγνίτη ώς βασικό καύσιμο της χώρας και να αξιοποιήσει πλήρως τον “ορυκτό μας πλούτο”, αμφιβάλλει για την κλιματική αλλαγή φλερτάροντας με τους περιβαλλοντικούς συνωμοσιολόγους και αντιμετωπίζει τις ΑΠΕ εν πολλοίς ως “μούφες” του πράσινου καπιταλισμού.
10. Γιατί θεωρεί την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την αυτοδιαχείριση ως «δεκανίκια του συστήματος». Έχω την περίεργη συνήθεια να περιφρονώ όποιον με περιφρονεί.
Και +1 bonus track: Γιατί αυτές οι εκλογές δεν έχουν καθόλου πλάκα.
Όλα τα παραπάνω δεν θα είχε και πολύ σημασία να γραφτούν, αν οι δημοσκοπήσεις δεν έδειχναν ότι μέχρι και 100.000 επιπλέον πολίτες με αριστερές αναφορές σκέφτονται να το ρίξουν ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές, σε σχέση με τις εκλογές του ’19. Αν σε αυτές τις εκλογές δεν κρινόταν η επανεκλογή της ΝΔ του Μητσοτάκη, δηλαδή και εν τάχει η στοιχειώδης λειτουργία του κράτους δικαίου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, οι ζωές των προσφύγων και των μεταναστών στο Αιγαίο, το αν θα παραμείνει δημόσια η υγεία και η εκπαίδευση, αν θα μας σαπίζουν στον δρόμο τα ΜΑΤ, αν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Το αν εν τέλει θα εγκαθιδρυθεί ώς καθεστώς η πιο ανάλγητη, ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη δεξιά της μεταπολίτευσης.
Όπως έχουν τα πράγματα με την απλή αναλογική, ψήφος στο ΚΚΕ ισούται με διευκόλυνση της επανεκλογής Μητσοτάκη. Ένα κόμμα που θα μπει στη Βουλή και αρνείται να συμπράξει με οποιοδήποτε τρόπο σε μια προσπάθεια αποκαθήλωσης του συστήματος Μητσοτάκη, δυσχεραίνει αυτή την προσπάθεια. Ο καλύτερος και πιο άμεσος τρόπος να ξεφορτωθούμε τον αδιανόητα ανόητο και αμετανόητο και το σύστημα του είναι να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ: αν όμως απλά δεν πάει το χέρι εκεί για σεβαστούς λόγους, υπάρχουν άλλοι αριστεροί εκλογικοί συνδυασμοί στους οποίους η ψήφος δεν θα πάει χαμένη.
Υπάρχει εντός βουλής το ΜΕΡΑ25, που κινήθηκε όλη αυτή την τετραετία αλλά και προεκλογικά με αξιοπρέπεια και δυναμισμό, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στο δρόμο και (παρόλη την εύλογη προεκλογική ρητορική του Βαρουφάκη) δεν θα κλοτσήσει (ελπίζω!) μια ευκαιρία να σταλεί στο καναβάτσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχει και εκτός βουλής (άρα απλά χαμηλώνει τα ποσοστά της ΝΔ χωρίς να δυσχεραίνει μια τρικομματική σύμπραξη) η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που παρόλο το οργανωτικό μπάχαλο και τις κλασσικές αριστερίστικες έριδες είναι πάντα ενεργή με όλες τις δυνάμεις της στους κοινωνικούς αγώνες.
Επειδή έχω φίλες και φίλους που το σκέφτονται: σοβαρευτείτε παιδιά, δεν έχει καθόλου πλάκα. Όχι ΚΚΕ στην κάλπη. Σε αυτές τις εκλογές δεν πετάμε την μπάλα στην εξέδρα του Περισσού.
347587956_265304079234001_3137209442496956119_n
Ο Ηλίας Ζιώγας εργάζεται στο χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. 
Κλασσικό

13 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί δεν θα ψηφίσω ΚΚΕ που να μου κοπεί το χέρι (10+1 λόγοι)

  1. Ο/Η Δημήτρης Γκιβίσης λέει:

    Ακη λείπεισε ένα σημείο η λέξη «είναι». Συγκεκριμένα εκεί που γράφεις  «Οι εξορίες, οι φυλακές, οι εκτελέσεις και ταβασανιστήρια δεν μπορεί να παράσημα». Λογικά πριν τα «παράσημα»μπαίνει το ¨είναι¨. Οσο για το άρθρο γαμάτο, και λίγα τους λες. 

     

    .

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Α.Γ. λέει:

      Το άρθρο είναι του Ηλία Ζιώγα.
      Ναι, ρώτησα τον συντάκτη και μου είπε ότι από το σημείο εκείνο έλειπε η λέξη “αποτελούν». Νόμιζα ότι το είχα προσθέσει, αλλά φαίνεται δεν το πήρε. Ελπίζω με τη δεύτερη 🙂

      Μου αρέσει!

      • Ο/Η ΜΑΙΡΗ ΝΤΙ λέει:

        Μια εν τάχει πολλή μικρη απάντηση για να μην πλατιασω…

        Κοίτα, κοίτα την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοσε εις βάρος του Ελληνικού λαού μνημονιακοτερος των μνημονιων και νεκροθάφτης της εννοιας «Αριστερά» το ποσο ψευτης υπήρξε από τις εξαγγελίες του Γενάρη του 2015 και αφού ως σοφός φέρεις τον εαυτόν σου στην θεση αυτών που κατεστρεψε και συνεχίζει με τους δικούς του νόμους και την ευλογία της ΕΕ να καταστρεφει, τότε αναλογισου ότι θα πρέπει να βουτάς τη γλώσσα σου πρώτα μέσα στη λογική και την μνήμη και υστερα να εκφράζεις απόψεις…
        Μονο αυτό να αναλογιστει κάποιος εκείνο δλδ το μεγαλοπρεπεστατο «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού να γίνει τόσο ολέθριο για την κοινωνία…και ας τους ξεγέλασε μετέπειτα με εκείνο το πανάθλια παιγμένο καταθλιπτικό υφακι
        Αστα αγαπητέ…

        Μου αρέσει!

      • Το σχόλιο είναι αγενές και αντιδημοκρατικό (για να μην αναφέρουμε ότι μπήκε σε λάθος σημείο). Ειδικότερα, οι εκφράσεις «θα πρέπει να βουτάς τη γλώσσα σου πρώτα μέσα στη λογική και την μνήμη και υστερα να εκφράζεις απόψεις» και «Αστα αγαπητή» είναι αντίθετες με την ηθική του ισότιμου διαλόγου. Για πρώτη φορά χαριστικά έγινε δεκτό. Να μην επαναληφθεί.

        Μου αρέσει!

  2. Ο/Η phrasaortes λέει:

    Δεν το βρήκα και πολύ πειστικό το μπόνους τρακ. Η αστυνομία συνέχιζε να δέρνει επί ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διακυβέρνηση του οποίου εισήχθη η δημόσια υπηρεσία ύδρευσης στο Υπερταμείο. Πριν μια βδομάδα, ο Τσίπρας δήλωσε ότι δεν θα γκρεμίσει τον φράχτη κι ότι δεν είναι απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η πρακτική των πουσμπάκ εφαρμοζόταν εξάλλου και επί ΣΥΡΙΖΑ, αν και πράγματι με Νέα Δημοκρατία το φαινόμενο έλαβε ακόμα πιο τρομακτικές διαστάσεις. Επομένως, με βάση το ιστορικό του και τις εξαγγελίες του προέδρου του, η προοπτική μιας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με μια σοφτ βερσιόν του «ακροδεξιού, φιλελεύθερου καθεστώτος».

    Μου αρέσει!

      • Ο/Η phrasaortes λέει:

        Του ΣΥΡΙΖΑ σαφώς και γιατί επειδή η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη σε μερικά απ’τα προαναφερθέντα ζητήματα (πουσμπάκ, αστυνομική βία, ειδικά αν την συγκρίνουμε με αυτήν επί Χρυσοχοϊδη) και λόγω ορισμένων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων (Πρέσπες, απλή αναλογική). Μακροπρόθεσμα όμως φοβάμαι ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λύση, εκτός αν αναλάβει κάποιος με μεγαλύτερη συνέπεια και πιο ολοκληρωμένο όραμα. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, λύγισε και υιοθέτησε αντιδραστικές θέσεις σε σημαντική σειρά θεμάτων, από τους εξοπλισμούς και τον αγωγό Ηστ Μεντ μέχρι την υπόθεση του ακροδεξιού τρομοκράτη Φρέντυ Μπέλερη.

        Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Βασίλης λέει:

    Πολύ καλό άρθρο που υπενθυμίζει τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΣΎΡΙΖΑ σε πολλά ζητήματα.
    Σας ευχαριστώ που με κάνατε να πάρω την τελική απόφαση να ψηφίσω ΚΚΕ

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Α.Γ. λέει:

      Το άρθρο δεν αναφέρει ούτε μία θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
      Την ίδια τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ την αναφέρει μόλις 3 φορές. Τις δύο για να πει ότι το ΚΚΕ του επιτίθεται, και την τρίτη για να πει ότι είναι καλό -αλλά όχι απαραίτητο- να ψηφίσει κανείς αυτό το κόμμα.
      Οπότε, προφανώς την απόφασή σας την είχατε πάρει ήδη από καιρό, δεν την πήρατε επειδή τώρα αυτό το άρθρο «σας θύμισε τις θέσεις του».

      Μου αρέσει!

      • Ο/Η Βασίλης λέει:

        Έχετε απόλυτο δίκιο την απόφαση μου την έχω πάρει εδώ και καιρό. Καθώς δεν περίμενα τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές να με επηρεάσει ένα άρθρο να μην ψηφίσω ΚΚΕ. Άρα καλό είναι το «ψάρεμα» να γίνει σε ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής και σε άλλα κόμματα.

        Μου αρέσει!

  4. To ότι ένας πολίτης, σε προσωπική βάση, δημοσιοποιεί σε ένα μπλογκ τι θα ψηφίσει και τι όχι, και γιατί, προφανώς δεν αποτελεί κανενός είδους «ψάρεμα».
    Εμείς από το μπλογκ δεν μπορούμε να επιλέξουμε κοινό και να καθορίσουμε εκ των προτέρων ποιοι θα διαβάσουν μία ανάρτηση. Οι αναρτήσεις είναι δημόσιες και μπορεί να τις διαβάσει ο καθένας. Όποιος ενδιαφέρεται. Είτε είναι ψηφοφόρος της τελευταίας στιγμής, είτε της πρώτης, είτε κόμμα, είτε οτιδήποτε άλλο.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Βασίλης λέει:

    Το να δίνετε ξεκάθαρα μια συγκεκριμένη γραμμή τι να μην ψηφίσει κάποιος πολίτης θεωρείται ότι είναι σωστό;; Κατέχετε κάποια ιδιαίτερη γνώση και αμφισβητείτε την κρίση των αναγνωστών σας εάν είναι ικανοί να αποφασίσουν μόνοι τους στο που θα δώσουν την ψήφο τους;;

    Μου αρέσει!

    • Έλλειψη εμπιστοσύνης στην κρίση των αναγνωστών δείχνει όποιος φοβάται ότι αυτοί ίσως επηρεαστούν από το παραπάνω άρθρο και «πάρουν γραμμή» τι να ψηφίσουν.
      Θεωρούμε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη να σχολιάζει πολιτικά ζητήματα και, μεταξύ άλλων, να εξηγεί δημόσια τι θα ψηφίσει ή δεν θα ψηφίσει και γιατί. Δεν βλέπουμε κάτι προβληματικό σε αυτό. Από κει και πέρα, ακριβώς επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουν κρίση, μπορούν να διαβάσουν αυτή την εξήγηση και να κρίνουν αν την θεωρούν εν όλω, εν μέρει ή καθόλου ικανοποιητική.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.