του Άκη Γαβριηλίδη
Όπως γράφτηκε στον τύπο, έγιναν σήμερα στο Βόλο τα εγκαίνια του Αργοναυτικού Μουσείου, το οποίο θα στεγάσει ξύλινο ομοίωμα της Αργώς.
Τα εγκαίνια –φυσικά- έκανε ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος δυστυχώς, είναι γνωστός σε όλους –και ιδίως στην ποινική δικαιοσύνη- πρώην παράγοντας στο χώρο του ποδοσφαίρου (από τον οποίο πετάχτηκε ως στημένη λεμονόκουπα). Φυσικά, ο ενδιαφερόμενος δεν έχασε την ευκαιρία να βγάλει έναν μακροσκελή λόγο. Δυστυχώς γι’ αυτόν, πριν την εκφώνηση του λόγου αυτού παρέλειψε να συνεννοηθεί με τους λογογράφους του ή, έστω, να διαβάσει μια φορά το κείμενο μόνος του και να κάνει κάποια πρόβα· το εκτέλεσε κατευθείαν, prima vista.
Αυτό, πέρα από τα κλασικά κομπιάσματα, είχε και μία πολύ συγκεκριμένη και ιδιαίτερα κωμική παρενέργεια. Στο κείμενο περιλαμβανόταν πολλές φορές η λέξη «άυλη» (κληρονομιά). Ο ομιλητής προφανώς δεν είχε διαβάσει ούτε ακούσει ποτέ του τη λέξη, και έτσι την πρόφερε μονίμως άβλη.
Το σχετικό βίντεο με την ομιλία του, το οποίο διαρκεί περίπου … μία ώρα και είκοσι λεπτά, έχει αναρτηθεί στο Youtube. Δείγμα του γλωσσικού λάθους υπάρχει π.χ. στο 29ο λεπτό, και passim (όπως λένε οι κλασικοί φιλόλογοι). Στις λίγες ώρες που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τη στιγμή που γράφω αυτό το σημείωμα, το βίντεο έχει ήδη πάνω από 2.500 θεάσεις και 13 λάικ. Κανείς δεν φαίνεται να έχει ενοχληθεί ή έστω παραξενευτεί ώστε να ρωτήσει τι είναι αυτή η άβλη κληρονομιά.
Και το κυριότερο πρόβλημα, δηλαδή το πολιτικό πρόβλημα, είναι αυτό: όχι το τι είπε αυτός, αλλά το πώς (δεν) αντέδρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Διότι, στις δημοκρατίες, για να έχεις λόγο στην πολιτική δεν είναι απαραίτητο να παίζεις στα δάχτυλα τους κλασικούς και να έχεις διδακτορικά· δημοκρατία, όπως ξέρουμε, είναι η αρχή εκείνων που δεν έχουν κανέναν ιδιαίτερο τίτλο να άρχουν. Πλην όμως: αυτό που δεν είναι καθόλου σύμφωνο με την εξισωτική αυτή αρχή, και άρα με τη δημοκρατία, είναι τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά. Τι εννοώ: το άρχον πολιτικο-επχειρηματικό σύμπλεγμα, στο οποίο πρόσκειται ο συγκεκριμένος δήμαρχος, και ιδίως οι πετσωμένοι υμνωδοί του που αυτοαποκαλούνται «δημοσιογράφοι», έχει φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του μία εικόνα βασισμένη στην «αριστεία», την αρχή όσων ακριβώς έχουν κάποιον αποκλειστικό τίτλο να άρχουν –μια αρχή, ακριβώς, αριστο-κρατική και καθόλου δημοκρατική. Στη βάση αυτή, επί όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμα και τώρα, εκπρόσωποι του συγκροτήματος αυτού διακωμωδούσαν και λοιδορούσαν πολιτικούς αντιπάλους τους για τα μέτρια αγγλικά τους. Είναι λοιπόν προκλητική η σιωπή τους όταν αποδεικνύεται ότι κάποιος δικός τους είναι χείριστος και ότι δεν τα καταφέρνει όχι στα αγγλικά, αλλά στα ελληνικά.
Δεν μπορώ να φανταστώ τον Μπέο να κάνει τον κόπο να γράφει ο ίδιος ένα κείμενο που χρειάστηκε μια ώρα και είκοσι λεπτά να διαβάσει. Προφανώς, κάποιος άλλος ανέλαβε αυτό το άχαρο καθήκον. Ο συντάκτης της όταν έφθασε στο σημείο να γράψει την λέξη «άυλη» θυμήθηκε πως λέξεις που γράφονταν κάποτε με «υ», όπως «καυγάς», ¨αυγό» κλπ, τώρα γράφονται «καβγάς», «αβγό» και θεώρησε, από άγνοια, πως το ίδιο ισχύει με την λέξη «άυλη». Έτσι την έγραψε «άβλη», χωρίς να του περάσει από το μυαλό πως δεν πρόκειται απλώς για την αλλαγή ενός μόνο γράμματος, αλλά ότι θα αλλάξει κυριολεκτικά τον ήχος της μετατρέποντας την σε μια άγνωστη λέξη για την ελληνική γλώσσα.
Από την άλλη, ο Μπέος που δεν δίνει δεκάρα για την εθνική κληρονομιά, άυλη και μη, διάβασε το κείμενο μηχανικά, «παθητικά», και προσωπικά αμφιβάλλω αν είχε εικόνα στο μυαλό του της ουσίας του κειμένου. Έπρεπε να το κάνει, και το έκανε. Αν το πρόσεξε, αν, πιθανόν να σκέφτηκε πως πρόκειται για κάποια «εξεζητημένη» και λόγια λέξη, και ίσως να ένιωθε και.. περήφανος που την χρησιμοποιούσε με άνεση, δείγμα της μόρφωσης του. Ταιριάζει τόσο όμορφα να λες: » της άβλης κληρονομιάς» και μετά: «της Αργούς»..
Τώρα γιατί δεν αντέδρασαν οι παρευρισκόμενοι; Ίσως να υπήρξαν κάποιοι που το εντόπισαν, αλλά να αδιαφόρησαν. Πάντως οι περισσότεροι ούτε που θα το πρόσεξαν, παρακινούμενοι από το ίδιο λόγο με τον δικό μου. Τον άκουσα μόνο για ένα – δύο λεπτά και μετά σκέφτηκα: «σιγά να μη κάτσω να ακούσω μια ομιλία του Μπέου, και μάλιστα περισσότερης της μίας ώρας»..
Όσον αφορά τους «πετσωμένους υμνωδούς» του, αν το πρόσεξαν, το αποσιώπησαν, επειδή είναι προτιμότερο να κοιτάμε την καμπούρα του αντιπάλου.
Πάλι δεν αποκλείεται ούτε καν να το προσέξανε. Για τον λόγο που προανέφερα.
Έπειτα, τέτοιου είδους εκδηλώσεις γίνονται για το θεαθήναι. Ποιος νοιάζεται για την Αργώ, τους αργοναύτες, και τα εθιμοτυπικά που τις συνοδεύουν..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!