Πολιτική,αντισημιτισμός

Εμείς οι Αραβοαμερικανοί Μουσουλμάνοι γουστάρουμε Μπέρνι επειδή είναι Εβραίος

του Άμερ Ζαχρ

 

Είμαι Παλαιστίνιος Άραβας Αμερικανός. Ο πατέρας μου είναι Χριστιανός Παλαιστίνιος. Η μητέρα μου είναι Παλαιστίνια Μουσουλμάνα. (Ήταν χίππηδες, προφανώς.) Και τους δύο γονείς μου τους έδιωξε από τις γενέτειρές τους, τη Γιάφα και την Άκκα, το Ισραήλ. Εγώ, αφού γεννήθηκα στην Ιορδανία, μεγάλωσα στα προάστια της Φιλαντέλφια, στην Πενσυλβάνια. Στη συνέχεια έβγαλα κολέγιο, πτυχιακές σπουδές και νομική στο Μίσιγκαν. Μετά έγινα κωμικός. Η μάνα μου λέει ακόμα στον κόσμο ότι είμαι δικηγόρος.

Τώρα ζώ στο Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν, έδρα της μεγαλύτερης συγκέντρωσης Αράβων και Μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το μόνο μέρος στην Αμερική όπου μπορείς να φας νόστιμο shawarma, να πιεις βαρύ γλυκό, να καπνίσεις αφράτο ναργιλέ και μετά να κραυγάσεις «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» με άλλους εκατοντάδες φίλους σου, όλα το ίδιο απόγευμα. Είναι η Αραβική Ντίσνεϊλαντ.

Είμαι επίσης παρένθετος[1] του προεδρικού υποψηφίου Μπέρνι Σάντερς σε εθνικό επίπεδο. Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γεννήσω το μωρό του. Σημαίνει ότι κάνω καμπάνια για λογαριασμό του υποψηφίου όποτε μου ζητηθεί. Ναι, είμαι ένας Παλαιστίνιος που προσφέρω ως εθελοντής αμέτρητες ώρες από το χρόνο μου για τον γέρο Εβραίο που κατεβαίνει για πρόεδρος. Και είμαι διαβολεμένα περήφανος γι’ αυτό.

Οι Άραβες Αμερικανοί (κάθε πίστης) και οι Μουσουλμάνοι Αμερικανοί (κάθε εθνικότητας) στηρίζουν συντριπτικά Μπέρνι Σάντερς. Eδώ τον στηρίζαμε τότε που ήταν γερουσιαστής του Βερμόντ, από το 2016.

Πριν τέσσερα χρόνια, οι Άραβες Αμερικανοί στο Μίσιγκαν έφεραν τον Μπέρνι Σάντερς στην κορυφή. Τα στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα στο Ντίαρμπορν δείχνουν ότι οι Άραβες Αμερικανοί ψήφισαν εκεί σε αναλογία 3-1 υπέρ του Σάντερς έναντι της Χίλλαρυ Κλίντον στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών του 2016. Περίπου 400.000 Άραβες ζουν σε ολόκληρο το Μίσιγκαν. Ο Σάντερς κέρδισε την πολιτεία αυτή με 17.000 ψήφους.

Ήμουν αγωνιστής βάσης τότε, όπως είμαι και τώρα. Τότε, και ακόμα σήμερα, οι δημοσιογράφοι μού θέτουν συνεχώς και μονότονα τις ίδιες ερωτήσεις:

«Μπορείτε να εξηγήσετε πώς οι Άραβες Αμερικανοί υποστηρίζουν τον Εβραίο υποψήφιο πρόεδρο;»

«Ήταν δύσκολο να πείσετε την κοινότητά σας να στηρίξει τον Σάντερς, ο οποίος είναι Εβραίος;»

«Ο Μπέρνι Σάντερς είναι Εβραίος. Το ξέρετε αυτό, έτσι;»

Πρώτον, ναι, το ξέρουμε. Το ξέρουμε καλά. Δεύτερον, τέτοιες ερωτήσεις είναι τελείως ρατσιστικές. Υπονοούν ότι εμείς οι Άραβες, και ειδικότερα οι Παλαιστίνιοι, έχουμε κάποια γενετική προδιάθεση προς τον αντισημιτισμό. Η υπόνοια αυτή είναι απλώς γελοία.

Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία εμείς οι Άραβες έχουμε προδιάθεση. Το σκόρδο. Το παζάρεμα. Οι καυγάδες για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Το πλαστικό πάνω στα έπιπλα. Διαφωνούμε φωναχτά. Συμφωνούμε φωναχτά. Γενικώς φωνάζουμε. Κουνάμε τα χέρια μας όταν μιλάμε. Ναι, ακόμη και στο τηλέφωνο. Αλλά όχι ο αντισημιτισμός. Αυτό όχι.

Να σας εξηγήσω κάτι. Οι Άραβες Αμερικανοί υποστηρίζουν τον Μπέρνι Σάντερς, όχι παρά την εβραϊκότητά του, αλλά εξαιτίας της. Ο Σάντερς έχει συχνά μιλήσει για το πώς η ιστορία της οικογένειάς του, η οποία υπέφερε στο Ολοκαύτωμα, τον έχει κάνει να συμπάσχει για τα βάσανα των άλλων, και μεταξύ άλλων –πράγμα πολύ σημαντικό για τους Άραβες και Παλαιστινίους Αμερικανούς- για την άδικη μοίρα των Παλαιστινίων που ζουν υπό ισραηλινή κατοχή.

Επανειλημμένα έχει σκιαγραφήσει πώς η αμερικανική εξωτερική πολιτική πρέπει να δίνει έμφαση όχι μόνο στην ευημερία των Ισραηλινών, αλλά επίσης, εξίσου, στην ευημερία των Παλαιστινίων. Πολύ συχνά σχολιάζει την αξιοθρήνητη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Και δεν καταφεύγει στο γνωστό «Για όλα φταίει η Χαμάς». Η ευθύνη για τον αποκλεισμό της Γάζας, που προκάλεσε ανυπολόγιστο πόνο στα δύο εκατομμύρια κατοίκους αυτού του τόπου, ανήκει εξ ολοκλήρου στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Μπέρνι επανέλαβε αυτή του την αίσθηση την Τρίτη το βράδυ σε μια συγκέντρωση στη Νεβάδα, λέγοντας: «Είναι κάτι που με απασχολεί έντονα, γιατί είμαι Εβραίος και γνωρίζω πόσο υπέφερε ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια· ρίξτε μια ματιά στο τι συμβαίνει στη Γάζα τώρα», περιγράφοντας λεπτομερώς τα αστρονομικά ποσοστά ανεργίας και την απάνθρωπη ακινητοποίηση των κατοίκων.

Στην ίδια αυτή εκδήλωση, δήλωσε επίσης: «Το να είμαστε υπέρ του ισραηλινού λαού και υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποστηρίζουμε τις δεξιές ρατσιστικές κυβερνήσεις που υπάρχουν σήμερα στο Ισραήλ». Διατύπωσε το όραμά του να συνενώσει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς «κάτω από το λάβαρο της δικαιοσύνης».

Μια τέτοια ρητορική είναι απλώς ανήκουστη για την αμερικανική προεδρική πολιτική. Και ο Μπέρνι είναι σε θέση να την υιοθετεί, σε μεγάλο βαθμό, επειδή είναι Εβραίος. Αυτό όμως δεν εμποδίζει ομάδες φιλικές προς το Ισραήλ να του επιτίθενται. Μια οργάνωση-ομπρέλα με την επωνυμία «Δημοκρατική πλειοψηφία υπέρ του Ισραήλ», που δημιουργήθηκε πέρυσι, διακινεί στα ΜΜΕ μηνύματα κατά του Σάντερς. Ο Σάντερς, φυσικά, δεν μασάει.

Το 2016, Παλαιστίνιοι και Αραβοαμερικανοί ακτιβιστές πόνταραν στον Μπέρνι. Ζητήσαμε από την καμπάνια του να μιλήσει υπέρ της δικαιοσύνης για τους Παλαιστινίους. Υποσχεθήκαμε να τον στηρίξουμε σε αντάλλαγμα. Το έκανε, και εμείς τηρήσαμε την υπόσχεσή μας. Και την τηρούμε ξανά.

Επιπλέον, τα κεντρικά θέματα της εκστρατείας του επικοινωνούν άμεσα με τις πολιτιστικές μας αξίες. Τα συνθήματά του «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», «Αγωνίσου για κάποιον που δεν ξέρεις», «Μιλάμε για τους πιο αδύναμους ανάμεσά μας» είναι φράσεις που ακούγαμε εδώ και χρόνια από τις Αράβισσες μητέρες και τους πατεράδες μας. Το περίφημο hashtag του #NotMeUs μας έρχεται κουτί. Ναι, λέει αυτά τα πράγματα επειδή είναι Εβραίος, και εμάς μας φαίνονται οικεία επειδή είμαστε Άραβες.

Όπως λέω συχνά στις παραστάσεις μου, οι Άραβες και οι Εβραίοι δεν είναι και τόσο διαφορετικοί. Στα αραβικά, ονομάζουμε τους Εβραίους awlaad ‘amna, ξαδέρφια μας. Και το εννοούμε. Είμαστε σχεδόν ίδιοι. Μεγάλες μύτες. Τρελές μητέρες. Τριχωτά χέρια (τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες). Η μόνη διαφορά είναι ότι εκείνους τους επέλεξε ο Θεός. Εμάς μας επέλεξε το FBI.

Σε αυτόν τον κύκλο αμερικανικών εκλογών, παρακολουθήστε μας εμάς τους τρελούς τριχωτούς Άραβες να ψηφίζουν τον γέρο Εβραίο. Είναι το πιο φυσικό πράγμα.

 

[1] Στο πρωτότυπο: surrogate. Το λογοπαίγνιο είναι αμετάφραστο στα ελληνικά: η λέξη αυτή σημαίνει αυτό που εξηγεί η αμέσως επόμενη πρόταση, αλλά, όταν συνοδεύει το ουσιαστικό mother, δηλώνει τη γυναίκα που κυοφορεί για λογαριασμό άλλης.

Ο Amer Zahr είναι Παλαιστινιοαμερικανός κωμικός, ακτιβιστής και καθηγητής νομικής. Είναι εθνικός «παρένθετος» του Μπέρνι Σάντερς. Twitter: @AmerZahr.

Πρώτη δημοσίευση: Haaretz. Μετάφραση: Α.Γ.

Κλασσικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.