Ανάλυση λόγου,Ιστορία,Φύλο

Το «πλαίσιο της εποχής» ως άσυλο της άγνοιας –και του σεξισμού

του Άκη Γαβριηλίδη

«Δεν μπορούμε, λοιπόν, να ερμηνεύουμε ούτε πρακτικές, ούτε πρόσωπα που έδρασαν [xxx] χρόνια πριν, με τα δικά μας μέτρα, τις δικές μας νόρμες, τις δικές μας προσλαμβάνουσες».

Τη φράση αυτή, ή παραλλαγές της, ακούμε όλο και συχνότερα εδώ και κάποιο καιρό. Ίσως λοιπόν είναι καιρός να εφαρμόσουμε πάνω σε αυτήν ό,τι μας υποδεικνύει να πράξουμε για άλλες αποφάνσεις: να εξετάσουμε την ίδια την επιταγή περί «συνυπολογισμού των συμφραζομένων» μέσα στα συμφραζόμενά της.

Εν προκειμένω, η συγκεκριμένη διατύπωση της επιταγής ανήκει στην υπουργό πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη (στο πρωτότυπο, πριν από τα «χρόνια», αναφερόταν ο αριθμός «2000» τον οποίο απλώς αντικατέστησα Συνέχεια

Κλασσικό
Ανάλυση λόγου,Βία,Δίκαιο

Τα αντριλίκια του Λύτρα και τα παπατζηλίκια του Κούγια

του Άκη Γαβριηλίδη

Γνωστός ποινικολόγος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για άλλο ποινικολόγο, μέχρι τώρα λιγότερο γνωστό αλλά ήδη γνωστότερο λόγω διαφόρων ανδροπρεπών κατορθωμάτων του, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ο εν λόγω συνάδελφός του «ήταν υποχρεωτικό» να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, αιτιολόγησε δε τον ισχυρισμό του αυτόν ως εξής:

Μου ετέθη υπόψιν μου και η δικογραφία και η ιατροδικαστική έκθεση και είδα ότι (…) νομικά ήταν υπερβολική η ποινική δίωξη που ασκήθηκε. Ήταν προκατειλημμένο αυτό που έγινε εις βάρος του· σε κάθε περίπτωση έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, το οποίο τιμωρείται μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση, όμως συγχρόνως συμπαρασύρει και το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο αυτομάτως υποβαθμίζεται από κακούργημα σε πλημμέλημα, γιατί και αυτό, όπως έχει χαρακτηριστεί με την ποινική δίωξη, είναι κακούργημα. Και έτσι, ο κύριος Λύτρας, παρεπέμφθη στην κυρία ανακρίτρια –σε κορυφαία ανακρίτρια, να το τονίσω, και σε κορυφαίο εισαγγελέα, που γνωμοδοτούν κάθε μέρα σε δεκάδες υποθέσεις-, με δύο κακουργήματα. Εδώ λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση αν ήταν το αδίκημα επικίνδυνη σωματική βλάβη, θα είχαμε το ίδιο για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία, και τα δύο αδικήματα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν προσωρινή κράτηση.

Οι τοποθετήσεις αυτές παρουσιάζουν εμφανή λογικά άλματα. Πριν πάμε σε αυτά, όμως, υπάρχει και ένα ερώτημα Συνέχεια

Κλασσικό
Πολιτική

Μαρινάκη(δε)ς – Φουρέιρα: το βίντεο που κατεβάζουν από παντού

του General Intellect

Πριν από δύο μέρες, ανέβηκε στα ΜΚΔ ένα βίντεο όπου εμφανίζεται ο Μιλτιάδης Μαρινάκης -της γνωστής οικογενείας- να παρενοχλεί την τραγουδίστρια Ελένη Φουρέιρα ενώ αυτή προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά της τραγουδώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ή κάτι τέτοιο. Στα συμβατικά μέσα φυσικά δεν αναφέρθηκε τίποτε για το περιστατικό. Εντός ωρών, μία μυστηριώδης δύναμη άρχισε να εξαφανίζει το βίντεο και από τα κοινωνικά, ή να το υποβιβάζει ώστε να μην εμφανίζεται πολύ ψηλά σε λίστες αναζήτησης.

Συνεργάτες του μπλογκ είχαν προλάβει να φτιάξουν ένα αντίγραφο, με κάπως πρωτόγονα αλλά (λίγο-πολύ) αποτελεσματικά μέσα, το οποίο δημοσιεύουμε εδώ (σε μορφή αρχείου .pps) χάριν του πλουραλισμού και της ελευθερίας της πληροφόρησης.

foureira – Μarinakis

 

#παρενόχληση #Μαρινάκης #Φουρέιρα

 

Κλασσικό