Αθλητισμός,Κινήματα

Να μποϊκοτάρουμε το Μουντιάλ

Συλλογικό κείμενο δεκάδων συλλογικοτήτων από το Βέλγιο

6.500 νεκροί. Ένας μόνο θα ήταν αρκετός για μας ώστε να διακηρύξουμε με την ίδια ένταση: εμείς, μέλη οργανώσεων νεολαίας και πολίτ-ισσ-ες του Βελγίου, θα μποϊκοτάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Αρνούμαστε η «διασκέδασή» μας να βασίζεται σε τόσους πολλούς θανάτους. Αρνούμαστε να μας μετατρέψουν σε αδιάφορους και εγωιστές καταναλωτές.

Προφανώς, όπως πολλοί άλλοι, πολύ θα θέλαμε να βρούμε εκεί την ευκαιρία να ξαναβρούμε παλιούς φίλους, να κάνουμε καινούριους και να περάσουμε ξένοιαστα: ξέρουμε πόση χαρά δίνουν τέτοια αθλητικά γεγονότα. Αυτή τη φορά όμως δεν θα γίνει τίποτε απ’ όλα αυτά. Δεν θα θυσιάσουμε χιλιάδες εργάτες στο βωμό της καλοπέρασης ή της αδιαφορίας μας. Δεν εγκρίνουμε κανένα από τα κλιματιζόμενα γήπεδα και κανένα από τα μέτρα εις βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, με το πρόσχημα ότι «εκεί η χώρα μας υπερασπίζεται τα εθνικά μας χρώματα». Σε κάτι τέτοιο δεν αναγνωρίζουμε καμία αθλητική αξία, κανέναν λόγο για εθνική ενότητα, καμία ευκαιρία για γιορτές και πανηγύρια, παρά μόνο αφορμές για απογοήτευση.

Η ήπειρός μας και ο πλανήτης μας θερμαίνονται με τέτοιο ρυθμό που απειλούνται πλέον οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων: πέρυσι, οι πλημμύρες στοίχισαν 39 ζωές στο Βέλγιο, το καλοκαίρι η Γαλλία είδε ολόκληρες περιοχές να καταστρέφονται από πρωτοφανείς πυρκαγιές, το Πακιστάν έζησε υπό 50º –πριν υποστεί καταστροφικές πλημμύρες που μέχρι στιγμής έχουν σκοτώσει πάνω  από 1.400 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει άλλα 33 εκατομμύρια θύματα. Καθώς αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα, μας φαίνεται εξωπραγματικό να απολαμβάνουμε αγώνες που διεξάγονται σε γιγάντια γήπεδα όπου ο αέρας ψύχεται με κλιματιστικά, όπου θεατές και παίκτες πετούν με αεροπλάνα και όπου κανείς δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα με αυτό το τεράστιο καρναβάλι. Απορρίπτουμε αυτήν την αδιαφορία ή, ακόμα χειρότερα, αυτόν τον κυνισμό: ο μακάβριος χορός ας παιχτεί χωρίς εμάς.

Θα μπορούσαμε να διστάσουμε απέναντι στο τιτάνιο μέγεθος της διοργάνωσης: πώς είναι δυνατόν, νέοι και ανήμποροι όπως είμαστε, να αρνηθούμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που υποστηρίζεται από μεγάλες δυνάμεις της οικονομίας και των ΜΜΕ και προετοιμάζεται εδώ και χρόνια; Προφανώς, δεν φαίνεται δυνατό να ματαιώσουμε τη διοργάνωση.

Δεν χαρίζουμε τίποτα

Από την άλλη, όμως, είναι στο χέρι μας να μην κάνουμε καμία παραχώρηση στη διοργάνωση: δεν θα πάρουμε μέρος σε καμία συγκέντρωση, καμία «εταιρική σχέση», και οι ενώσεις μας δεν θα καταναλώσουν τίποτα που να έχει σχέση με το Μουντιάλ.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς και νεολαιίστικους συλλόγους να μας μιμηθούν: να αρνηθούν δημόσια οποιαδήποτε εκδήλωση και οποιαδήποτε συνεργασία που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και να οργανώσουν αντι-εκδηλώσεις τις βραδιές των αγώνων. Ας οργανώσουμε παντού στο Βέλγιο γιορτές, πραγματικές εναλλακτικές, ή και τουρνουά ποδοσφαίρου όπου θα εκφραζόμαστε με αυθεντική χαρά, απαλλαγμένοι από τα ανθρώπινα και περιβαλλοντικά δράματα που υπόσχεται αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Καλούμε επίσης τα καταστήματα εστίασης να αρνηθούν, στο μέτρο που τους είναι οικονομικά δυνατό, να μεταδώσουν τους αγώνες. Ενθαρρύνουμε όλους να συμπαρασταθούν στα καταστήματα που θα λάβουν αυτήν την γενναία απόφαση, έτσι ώστε όσα κέρδη χάσουν να αντισταθμιστούν με μαζική στήριξη.

Όχι άλλο μάρκετινγκ και διαφημίσεις!

Επιπλέον, προς τις εταιρείες που στοχεύουν στο νεανικό μας κοινό με διαρκή διαφημιστικά σποτ και προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο να ξεχάσει το δράμα που ενσαρκώνει και αφηγείται για την κοινωνία μας αυτή η διοργάνωση, δηλώνουμε ότι δεν θα είμαστε μέρος της και ότι το επιθετικό τους μάρκετινγκ δεν θα μας ξεγελάσει. Ότι αυτές οι διαφημίσεις, μακράν του να μας κάνουν να θέλουμε να αγοράσουμε τις φανέλες τους, τα αλκοολούχα ποτά τους, τις λιχουδιές τους, μας πείθουν ότι τα συμφέροντά τους δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα: σε κανέναν θάνατο, σε καμία καταστροφή, σε καμία παραβίαση των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Να κινητοποιηθούμε εντός και εκτός γηπέδου

Από τους παίκτες και τις ομάδες που θα συμμετάσχουν ζητάμε τόλμη: μπορείτε να κάνετε κάτι. Όταν θα δροσίζεστε με εγκληματικά μηχανήματα, σκεφτείτε ότι μια υπέρβαση είναι πάντα δυνατή: αυτοί οι 6.500 θάνατοι, αυτά τα κλιματιζόμενα γήπεδα και αυτά τα μέτρα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ αξίζουν να αντιδράσετε – είτε φορώντας κάποια φανέλα, περιβραχιόνιο ή άλλο σύμβολο, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, στείλτε μας το μήνυμα.

Από πρώην παίκτες και παίκτριες, σε όσους δεν θα ταξιδέψουν απαραίτητα στο Κατάρ, ζητάμε να δείξουν τη δύναμη του Γάλλου Eρίκ Καντονά ή του Γερμανού Φίλιπ Λαμ, που κήρυξαν επίσημα μποϊκοτάζ στη διοργάνωση: είστε οι πλέον κατάλληλοι για να πείτε όχι. Να υπερασπιστείτε ένα άλλο είδος ποδοσφαίρου, όπου το ανθρώπινο ον και η αξιοπρέπειά του έχουν παρόν, και μέλλον.

Από τα ΜΜΕ με επιρροή, απαιτούμε επίσης: αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν θέλουμε τα πρωτοσέλιδα και οι τηλεοπτικές ειδήσεις να πλημμυρίζουν με παιγνιώδεις πληροφορίες για κάτι που σκότωσε ανθρώπους χθες και θα σκοτώσει και άλλους αύριο. Ζητάμε αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Σας ζητάμε να επιλέξετε την αντίδραση αντί για τη συνενοχή και την αδιαφορία.

Τέλος, ζητάμε να μην ταξιδέψει κανένας επίσημος εκπρόσωπος του Βελγίου στο Κατάρ και οι δημοτικές δημόσιες αρχές να μην επιτρέψουν να τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες για τη μετάδοση των αγώνων.

Αυτό το Κύπελλο μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μια επιλογή: την επιλογή ανάμεσα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το σεβασμό για τον κόσμο των έμβιων όντων, αφενός, και τη χαυνωτική απόλαυση της κατανάλωσης αφετέρου. Εμείς επιλέγουμε την ανθρωπιά χωρίς δισταγμό, χωρίς τύψεις, χωρίς πίκρα, αλλά με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Μαζί, ας στοιχηματίσουμε στο μέλλον.

B9732603615Z.1_20221107122149_000+G07LKAD4U.1-0

Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σουάρ» με τον τίτλο Qatar 2022: la danse macabre se jouera sans nous. Υπογράφουν μεταξύ άλλων σώματα προσκόπων και οδηγών, φοιτητικοί σύλλογοι και συνελεύσεις, ο Κύκλος Μουσουλμανικής Νεολαίας, η Ένωση Εβραίων Φοιτητών Βελγίου, πολιτικές νεολαίες κ.ά. Πλήρης κατάλογος στον ανωτέρω σύνδεσμο. Μετάφραση: Α.Γ.

Κλασσικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.