Εθνικισμός,Ιστορία,Πολιτισμικές σπουδές,αρχαιολογία

H Κύπρος ήταν πάντα κυπριακή 

του Στέλιου Στυλιανού

Τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικού πολιτισμού, αλλά…

Τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικού πολιτισμού αλλά η Κύπρια Κυρά που έγινε αργότερα μητέρα της Ρώμης και του κόσμου, έλκει την καταγωγή της από την Αιγυπτιακή Αθώρ και την Φοινικική Αστορίτ (Αστάρτη).

Τρεις χιλιάδες λέμε! Αλλά ο μεγαλύτερος Κύπριος φιλόσοφος και ίσως ο πλέον παγκόσμια αναγνωρισμένος Κύπριος όλων των εποχών ήταν ο φοινικικής καταγωγής Ζήνωνας από το φοινικικό Κίτιο.

Τρεις ολόκληρες χιλιάδες, αλλά ο ιδρυτής της χριστιανικής εκκλησίας της Κύπρου ήταν ο ιουδαϊκής καταγωγής και με εβραϊκό όνομα, Κύπριος εκ Σαλαμίνας, Βαρνάβας!

Τρεις, μην σας πω και τρεισήμισι χιλιάδες… αλλά καμιά σπουδαία κυπριακή πόλη, Πάφος, Αμαθούς, Κίτιο, Σαλαμίνα, ούτε καν κι αυτό το όνομα του νησιού, δεν ετυμολογούνται στα Ελληνικά.

Εικοσιπέντε φορές αναφέρεται το Κίτιο στην παλαιά λεγόμενη διαθήκη, το εβραϊκό Ταλμούδ, ως η πόλη που ίδρυσε ο εγγονός του Νώε, Κιττίμ. Αλλά… είπαμε! Τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικού πολιτισμού είναι αυτά!

Τι κι αν το κυρίαρχο σύμβολο στα κυπριακά νομίσματα (♀), αυτό που αργότερα και μέχρι τις μέρες μας χρησιμοποιείται ως σύμβολο τoυ γυναικείου φύλου, του χαλκού και του πλανήτη Αφροδίτη, έχει ως προέλευση το αιγυπτιακό Ankh (☥). Εμείς εκεί!

Ούτε και παίζει κανένα ιδιαίτερο ρόλο το γεγονός πως ακόμα και οι ελληνόφωνοι κάτοικοι του νησιού, για έξι με επτά αιώνες το λιγότερο, έγραφαν τα ελληνικά τους με το κυπριακό συλλαβάριο και όχι το μυκηναϊκό. Και φυσικά, πεταμένο στον κάλαθο της ιστορίας το γεγονός πως οι αυτόχθονες Κύπριοι είχαν τη δική τους γλώσσα, τη δική τους γραφή και το δικό τους πολιτειακό και θρησκευτικό σύστημα.

Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας όταν βλέπουμε την Κύπριδα Αφροδίτη να παίρνει το μέρος των Τρώων στα έπη του Ομήρου ή που ο Κύπριος βασιλιάς Κινύρας δοκιμάζει να κρατήσει μια στάση ουδετερότητας. Όλα θάβονται κάτω από τις τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικού πολιτισμού, που εννοείται πως είναι εκεί και φαίνεται αλλά ποτέ δεν ήταν μόνος και ούτε και κυρίαρχος μέχρι τα χρόνια του Αλεξάνδρου.

Ο κυπριακός ιστορικός και πολιτισμικός πλούτος δεν είναι μόνο ελληνικός. Η αρχαιολογία της χώρας μας παρουσιάζει τρία τουλάχιστον πολιτισμικά ρεύματα να συνυπάρχουν, να αλληλοεπιδρούν και να συντίθενται. Η Κύπρος ήταν πάντα σταυροδρόμι, και αποτελούσε από την αρχαιότητα ένα πεδίο σύνθεσης, απορρόφησης και αναδιαμόρφωσης πολιτιστικών επιρροών.

Και θεωρώ, κλείνοντας, πως μια τέτοια ιστορική αποτίμηση και ερμηνεία του κυπριακού πολιτισμικού χαρακτήρα της αρχαιότητας θα βοηθούσε στην εξισορρόπηση των απόλυτων θεωριών που έχουν κυριαρχήσει εδώ και ένα αιώνα τουλάχιστον για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά αλλά και εξουσιαστικά ζητούμενα της ελληνοκυπριακής ελίτ.

Edward_Said_Crop

Ο Στέλιος Στυλιανού είναι εκπαιδευτικός. 

Κλασσικό

3 σκέψεις σχετικά με το “H Κύπρος ήταν πάντα κυπριακή 

 1. Ο/Η Loizos I. Loizou λέει:

  Αγαπητέ κύριε Στυλιανού,

  Όλα τα έθνη έχουν πολλές καταγωγές.

  Μην πάμε στους γεννήτσαρους, ας αναφερθώ μόνο στον Ραούφ Ντεκτάς, που πολέμησε τους ελληνοκύπριους, ο οποίος δήλωνε ότι είναι Τουρκοκύπριος. Με τα δικά σας κριτήρια θα πούμε ότι είναι κάτι άλλο; Είναι σεβαστή η επιθυμία του καθενός να δηλώνει όποια εθνότητα ή θρησκεία θέλει αλλά και δικαίωμά του να μην τα δηλώνει καθόλου.

  Άρα θεωρώ κακόβουλες τις απόψεις σας, όπως υπερτονίζονται στο άρθρο αυτό.

  • Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα το “άρα”.
   Οι απόψεις που εκτίθενται στην πρώτη παράγραφο δεν βλέπω πώς δικαιολογούν το χαρακτηρισμό “κακόβουλες”.

 2. Ο/Η Loizos I. Loizou λέει:

  Ευχαριστώ για την απάντηση,

  Ο Ντεκτάς που είχε μία γιαγιά ελληνοκύπρια τι θα έπρεπε να δηλωθεί; Αυτός ήθελε να είναι τουρκοκύπριος. Το τι έγινε πριν από 100 χρόνια είναι καθοριστικό της ταυτότητας κάποιου και τι γινόταν επί 2500 χρόνια δεν είναι καθοριστικό επειδή πριν από 3500 χρόνια ήταν κάτι άλλο;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.