Εθνικισμός,Παρωδία

Οι ψεκασμένοι ως μετενσάρκωση του Τραμπάκουλα

του Άκη Γαβριηλίδη

Με αφορμή και το περιστατικό του αντιεμβολιαστή στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης που διεκδικεί αστρονομικά ποσά ως αποζημίωση για το … τεστ κορονοϊού στο οποίο κλήθηκε να υποβληθεί το παιδί του, ήρθε στη δημοσιότητα –και στην προσοχή των διωκτικών αρχών- μία οργάνωση (φάντασμα;), ή πάντως μία ιστοσελίδα με την επωνυμία «Έλληνες αυτόχθονες ιθαγενείς», η οποία επικαλείται το σύνταγμα και διάφορες περίεργες θεωρίες φυσικού δικαίου για να καλέσει τους πολίτες να «πάρουν την πατρίδα τους πίσω» από όσους «τους την κλέβουν».

Στην ιστοσελίδα, εξ όσων μπορώ να δω, δεν παρέχεται κάποια εξήγηση για την επιλογή της συγκεκριμένης επωνυμίας, η οποία φαίνεται να αποτελεί μάλλον πλεονασμό και μάλιστα τριπλό (ιδίως για τη λογική αυτών των ανθρώπων, οι τρεις αυτές λέξεις λένε το ίδιο πράγμα).

Επειδή εγώ είμαι κάπως παλιότερος, όμως, (φαντάζομαι περίπου της ίδιας γενιάς με τους ενδιαφερομένους), ο συνδυασμός «αυτόχθονες ιθαγενείς» είχα την αίσθηση ότι μου θύμιζε κάτι. Ειδικότερα, κάποιο κωμικό σκετς. Το έψαξα λίγο, και είδα ότι πράγματι αυτό το σύνταγμα (με τη γλωσσολογική έννοια του όρου) έχει ένα φιλολογικό προηγούμενο: απαντά στο δίσκο του Χάρρυ Κλυνν «Πατάτες». Και μάλιστα η χρήση του εκεί είναι ταυτόσημη, ταιριάζει απόλυτα με το νόημα με το οποίο χρησιμοποιείται και εδώ: αφορά την κυριότητα μιας πατρίδας και τη διεκδίκησή της από κάποιες ξένες, διεθνείς δυνάμεις οι οποίες απειλούν να την κλέψουν.

Στο δίσκο αυτό, όπου εκτίθεται μια μυθοποιημένη αφήγηση για την πρόσφατη (τότε) ιστορία της Ελλάδας με κατάληξη την ένταξή της στην Ε.Ο.Κ., ο Κλυνν αξιοποιεί το αστείρευτο ταλέντο του στις μιμήσεις και, με τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου, ενίσταται σε αυτή την ένταξη εκφέροντας μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο σύνταγμα. Για να αντιγράψουμε από μια εύστοχη συνοπτική περιγραφή του σκετς,

η Ελλάδα παρουσιάζεται ως … «οικόπεδο», για το οποίο τσακώνονται ο εργολάβος, ο οποίος με τη φωνή του Καραμανλή λέει «εγώ θα χτίσω», και ο υποθηκοφύλακας, ο οποίος, με τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου, επιμένει «το οικόπεδο ανήκει στους αυτόχθονες ιθαγενείς κύριε εργολάβε και αυτοί θα αποφασίσουν» (η υπογράμμιση δική μου).

Η προφανής διαφορά βέβαια είναι ότι εκεί η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται με σκοπούς κωμικούς· οι ενδιαφερόμενοι έχουν συνείδηση της υπερβολής και της γελοιότητάς της και ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό την χρησιμοποιούν –για να βγάλουν γέλιο.

Για μια στιγμή, αναρωτήθηκα μήπως η επιλογή της ονομασίας αποτελεί και αυτή κάποιο συνειδητό «κλείσιμο του ματιού», κάποιον ηθελημένο αυτοσαρκαστικό υπαινιγμό σε αυτό το προηγούμενο. Ωστόσο, η ερμηνεία αυτή δεν φαίνεται πειστική. Το σάιτ είναι απολύτως σοβαροφανές και στερείται παντελώς χιούμορ· θα ήταν λοιπόν περίεργο οι αντιεμβολιαστές να επιλέξουν να σπάσουν πλάκα με την ίδια την ταυτότητά τους, με το σημαίνον που επιλέγουν για να περιγράψουν τη θέση από την οποία μιλούν στον κόσμο. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι αυτοτρολλάρονται εν αγνοία τους: παίρνουν κάτι που εμφανίστηκε την πρώτη φορά ως φάρσα και το επαναλαμβάνουν μια δεύτερη φορά ξανά ως φάρσα. Δηλαδή ως σοβαρό, όπως νομίζουν οι ίδιοι, αλλά στην πραγματικότητα ως παρωδία του εαυτού του(ς).

Κλασσικό

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι ψεκασμένοι ως μετενσάρκωση του Τραμπάκουλα

  1. Ωραίο εύρημα, ξεκαρδιστικό.

    ΥΓ: Για την ακρίβεια, ο Χάρρυ Κλυνν επαναλαμβάνει την φράση «αυτόχθονοι ιθαγενείς» και σε δεύτερο σημείο του δίσκου, στο σκετς ‘Η τελετή’, όταν υποτίθεται έχουμε πλέον δώσει το «οικόπεδο» στην ΕΟΚ, και έρχονται ξένοι (εργολάβοι) να χαιρετήσουν παρουσία του Καραμανλή που αναλαμβάνει να μεταφράσει. Και περιγράφει ο επικεφαλής του «συνεργείου εξωτερικού μεταδόσεων της ΥΕΝΕΔ»:

    Στο 22.12» εδώ:

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.