Γλώσσα

Μερικά δωρεάν μαθήματα ελληνικών για τους αγράμματους του Romfea.gr

του Άκη Γαβριηλίδη

Η χθεσινή επιλογή του μπλογκ να μιμηθεί για μια φορά το «Κουλούρι» εστέφθη με εντυπωσιακή επιτυχία, η οποία εξέπληξε και εμάς τους ίδιους. Η παρωδία είδησης σχετικά με τη θεία λειτουργία, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, έγινε ήδη η δεύτερη στην κατάταξη των αναρτήσεων με τις περισσότερες επισκέψεις στα χρονικά του Nomadic Universality.

Μεγάλο μέρος των επισκέψεων αυτών οφείλεται σε χριστιανούς στερούμενους παντελώς χιούμορ, οι οποίοι δεν πρόσεξαν το ταγκ «ΠΑΡΩΔΙΑ» που εμφανιζόταν, και συνεχίζει να εμφανίζεται, σε περίοπτη θέση αμέσως πάνω από την υποτιθέμενη δήλωση του Χρυσοχοΐδη, πήραν την είδηση για πραγματική και κατελήφθησαν από ιερή αγανάκτηση. Οι πιο μαχητικοί απ’ αυτούς, όπως μπορεί να δει η αναγνώστρια, επέλεξαν να καταπολεμήσουν τους αντιχρίστους διά της ανάρτησης σχολίων -ως επί το πλείστον χουλιγκανικού επιπέδου- κάτω από την ίδια την ανάρτηση. Κάποιοι όμως, και συγκεκριμένα οι πράκτορες του «Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων» -όπως το ίδιο κάπως αυτάρεσκα αυτοπαρουσιάζεται- με το όνομα Romfea.gr, γνωμάτευσαν ότι η μικρή μας φάρσα «στοχοποιεί» (!) τον υπουργό προστασίας του πολίτη και σκέφτηκαν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο για να εξακριβώσουν μήπως δεν είναι παρωδία αλλά αληθινή.

Τα αποτελέσματα της επικοινωνίας αυτής τα δημοσίευσαν σε ανάρτηση στο σάιτ τους, η οποία έχει επί λέξει ως εξής:

Τον γύρω [sic] του διαδικτύου και μέσω sms κάνει τις τελευταίες ώρες, κείμενο που στοχοποιεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

(…)

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr σε επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Προστασίας, έκανε λόγω [sic] για παραποίηση των δηλώσεων του Υπουργού που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος φαίνεται ότι έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα ω. Τα ο στο τέλος των δευτερόκλιτων αρσενικών ουσιαστικών τού πέφτουν πολύ μπανάλ, όχι αρκετά εκκλησιαστικά, οπότε κοτσάρει χωρίς λόγο ένα ω στον «λόγο», όπως και πιο πάνω στον «γύρο» (χωρίς να σκέφτεται ότι λόγω στα ελληνικά είναι διαφορετική λέξη και σημαίνει εξαιτίας· αλλά άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με το σάλιο προφανώς δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά με τους λόγους και τις αιτίες).

Ούτε όμως και με το συντακτικό τα πηγαίνει πολύ καλά. Διότι η τελευταία πρόταση είναι προφανώς συντεταγμένη λάθος: υποκείμενο αυτής της πρότασης είναι «Το Πρακτορείο». Άρα, έτσι πως είναι γραμμένη η φράση, δηλώνει ότι το πρακτορείο είναι αυτό που «έκανε λόγω», όχι το υπουργείο.

Με άλλα λόγια: το πρακτορείο επικοινώνησε με το υπουργείο και του είπε ότι υπάρχει παραποίηση.

Προφανώς το αντίθετο συνέβη: το πρακτορείο επικοινώνησε με το υπουργείο, και οι πηγές του υπουργείου είπαν στο πρακτορείο ότι υπάρχει παραποίηση. Εάν ίσχυε το πρώτο, αυτό θα σήμαινε ότι το πρακτορείο γνώριζε τι συμβαίνει οπότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να επικοινωνήσει με κανέναν για να το μάθει.

Αφήνω κατά μέρος εδώ και το πραγματολογικό σφάλμα που περιέχει η ίδια η δήλωση, όποιος κι αν την έκανε: δεν υπάρχει παραποίηση, αλλά παρωδία. Αυτό που προέχει είναι να ευχαριστήσουμε τους πράκτορες της Romfeas για τη συμβολή τους στην επισκεψιμότητα του μπλογκ. Σε ένδειξη λοιπόν αυτής της ευγνωμοσύνης, και προς ανταπόδοση, σκεφτήκαμε να τους προσφέρουμε αυτό το δωρεάν μάθημα ελληνικών.

Από 1 έως 20 Μαΐου οι εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά (Τι πρέπει να κάνετε) |  Ηλιούπολη για όλους

Κλασσικό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.