Βιοπολιτική,Φύλο

Τι κοινό έχουν οι χώρες με τις καλύτερες απαντήσεις στον κορονοϊό; Γυναίκες ηγέτιδες

της Aβάιβα Ουίττενμπεργκ-Κοξ

 

Ψάχνετε για παραδείγματα πραγματικής ηγεσίας σε μια κατάσταση κρίσης; Από την Ισλανδία ως την Ταϊβάν και από τη Γερμανία ως τη Νέα Ζηλανδία, οι γυναίκες βγαίνουν μπροστά για να δείξουν στον κόσμο πώς να διαχειριστεί έναν σοβαρό πονοκέφαλο που βρήκε την ανθρώπινη οικογένειά μας. Αν προσθέσουμε τη Φινλανδία, την Ισλανδία και τη Δανία, η πανδημία αυτή αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες έχουν ό,τι χρειάζεται όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στα ανώτατα διαμερίσματα της εξουσίας. Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για μικρές χώρες, νησιά ή άλλες εξαιρέσεις. Αλλά η Γερμανία είναι μεγάλη και έχει ηγετική θέση, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι νησί αλλά έχει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

Αυτές οι ηγέτιδες μας δίνουν έναν ελκυστικό εναλλακτικό τρόπο άσκησης εξουσίας. Τι μας διδάσκουν;

Αλήθεια

Η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, απ’ την αρχή σηκώθηκε και είπε ήρεμα στους συμπατριώτες της ότι πρόκειται για σοβαρό ιό που θα μολύνει έως και το 70% του πληθυσμού. «Είναι σοβαρό», είπε, «πάρτε το στα σοβαρά». Η ίδια αυτό έκανε, και έτσι το έκαναν κι εκείνοι. Τα τεστ ξεκίνησαν από την αρχή. Η Γερμανία ξεπέρασε γρήγορα τις φάσεις άρνησης, θυμού και ανοησίας που έχουμε δει αλλού. Τα νούμερα στη χώρα αυτή είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι στους Ευρωπαίους γείτονές της και υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς σχετικά σύντομα.

Αποφασιστικότητα

2020-04-13 (5)

Ανάμεσα στις πρώτες και ταχύτερες κινήσεις ήταν εκείνη της Tσάι Iνγκ-ουέν στην Ταϊβάν. Τον Ιανουάριο, με το πρώτο σημάδι μιας νέας ασθένειας, επέβαλε 124 μέτρα για να μπλοκάρει την εξάπλωση, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει στα λοκ-ντάουν που έχουν γίνει συνήθεια αλλού. Τώρα, στέλνει 10 εκατομμύρια μάσκες προσώπου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Τσάι κατάφερε να επιδείξει μία αντίδραση που το CNN χαρακτήρισε «από τις καλύτερες στον κόσμο», διατηρώντας την επιδημία υπό έλεγχο (μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί μόνο έξι θάνατοι).

Η Τζασίντα Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία ήταν από τις πρώτες που επέβαλαν λοκ-ντάουν και εξήγησε με σαφήνεια ότι έθεσε τη χώρα στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού –καθώς και γιατί το έκανε. Επέβαλε αυτο-απομόνωση στα άτομα που εισέρχονταν στη Νέα Ζηλανδία από τρομερά νωρίς, όταν υπήρχαν μόλις 6 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, και απαγόρευσε τελείως την είσοδο αλλοδαπών αμέσως μετά. Η σαφήνεια και η αποφασιστικότητα σώζουν τη Νέα Ζηλανδία από την καταιγίδα. Μέχρι τα μέσα Απριλίου η χώρα έχει μόνο τέσσερις θανάτους και, όταν άλλες χώρες μιλούν για άρση των περιορισμών, η Άρντερν προσθέτει νέους, υποχρεώνοντας όλους τους Νεοζηλανδούς που επιστρέφουν στη χώρα να παραμένουν σε καραντίνα σε καθορισμένους τόπους για 14 ημέρες.

 

Τεχνολογία

Η Ισλανδία, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντότιρ, προσφέρει δωρεάν τεστ κοροναϊού σε όλους τους πολίτες της και η περίπτωσή της θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο μελέτης σχετικά με τα ποσοστά πραγματικής εξάπλωσης και θνησιμότητας του Covid-19. Οι περισσότερες χώρες ασκούν περιορισμένους ελέγχους σε άτομα με ενεργά συμπτώματα. Η Ισλανδία τους ελέγχει όλους. Σε αναλογία με τον πληθυσμό της, η χώρα έχει ήδη εξετάσει πενταπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ’ ό,τι η Νότια Κορέα και έχει θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί λοκ-ντάουν … ή κλείσιμο σχολείων.

Η Σάννα Mάριν έγινε η νεότερη αρχηγός κράτους στον κόσμο όταν εξελέγη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Φινλανδία. Χρειάστηκε να βρεθεί στην εξουσία μία millennial, που να χρησιμοποιεί επηρεαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως βασικούς παράγοντες στην καταπολέμηση της κρίσης του κοροναϊού. Γνωρίζοντας ότι δεν διαβάζουν όλοι τον τύπο, οι αρχές της χώρας καλούν influencers οποιασδήποτε ηλικίας να διαδίδουν τεκμηριωμένες πληροφορίες για τη διαχείριση της πανδημίας.

 

Αγάπη

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, είχε την καινοτόμο ιδέα να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση για να μιλήσει απευθείας στα παιδιά της χώρας της. Βασίστηκε στη σύντομη τριμηνιαία συνέντευξη τύπου που είχε δώσει η Δανή Πρωθυπουργός Mέττε Φρέντρικσεν δύο μέρες νωρίτερα. Η Σόλμπεργκ έδωσε ειδική συνέντευξη τύπου όπου δεν επιτρεπόταν να μπει κανένας ενήλικας. Απάντησε σε ερωτήσεις παιδιών από όλη τη χώρα, αφιερώνοντας χρόνο για να εξηγήσει γιατί δεν είναι προβληματικό να φοβάσαι. Η πρωτοτυπία και η διαφάνεια της ιδέας είναι τρομερά εντυπωσιακή. Πόσες άλλες απλές, ανθρωπιστικές καινοτόμες ιδέες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν αν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις;

 

Γενικά, η ενσυναίσθηση και η φροντίδα που έχουν μεταδώσει όλες αυτές οι ηγέτιδες φαίνεται να έρχονται από ένα άλλο σύμπαν. Είναι σαν τα χέρια τους να βγαίνουν από τα βίντεο για να σε αγκαλιάσουν εγκάρδια με αγάπη. Ποιος φανταζόταν ότι ηγέτες θα μπορούσαν να ακούγονται έτσι; Τώρα ξέρουμε ότι μπορούν.

Συγκρίνετε τώρα αυτές τις ηγέτιδες και αυτές τις ιστορίες με τους ισχυρούς άνδρες που χρησιμοποιούν την κρίση για να επιταχύνουν ένα τρομακτικό τρίπτυχο αυταρχισμού: ρίχνω το φταίξιμο στους άλλους/ καπελώνω τη δικαιοσύνη/ δαιμονοποιώ τους δημοσιογράφους, και για να εγκλωβίσουν τη χώρα τους στο σκοτάδι τού «δεν παραιτούμαι ποτέ» (Tραμπ, Μπολσονάρo, Oμπραδόρ, Mόντι, Ντουτέρτε, Όρμπαν, Πούτιν, Nετανιάχου …).

 

Υπήρχαν επί χρόνια έρευνες που έδειχναν δειλά ότι το στυλ διοίκησης των γυναικών ίσως να είναι διαφορετικό, και ευεργετικό. Παρόλα αυτά, πάρα πολλές πολιτικές οργανώσεις και εταιρείες ακόμη κοπιάζουν να κάνουν τις γυναίκες να φέρονται σαν άντρες αν θέλουν να βρεθούν ψηλά ή να πετύχουν. Ωστόσο, αυτές οι επτά αρχηγοί κρατών ίσως είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα των επτά ηγετικών χαρακτηριστικών που οι άνδρες μπορούν να διδαχθούν από τις γυναίκες.

Είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε –και να εκλέξουμε περισσότερες.

Seven countries' female leaders effectively managing the coronavirus crisis

 

Η Avivah Wittenberg-Cox είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ισότητας των φύλων. Πρώτη δημοσίευση: What Do Countries With The Best Coronavirus Responses Have In Common? Women Leaders. Μετάφραση: Α.Γ.

Κλασσικό

3 σκέψεις σχετικά με το “Τι κοινό έχουν οι χώρες με τις καλύτερες απαντήσεις στον κορονοϊό; Γυναίκες ηγέτιδες

  1. Ο/Η Ιάκωβος λέει:

    Παραλίγω να με πείσει, μέχρι που είδα την θνησιμότητα του covid-19
    Α: στις χώρες που αναφέρεται η αρθρογράφος
    Γερμανία = 46
    Δανία = 55
    Ισλανδία = 23
    Νορβηγία = 28
    Φινλανδία = 14
    Ταϊβάν = 0,3
    Νέα Ζηλανδία = 2
    και
    Β: σε χώρες που έχουν άνδρες ηγέτες
    Ν. Αφρική = 0,6
    Ιαπωνία = 1
    Ουγγαρία = 15
    Ελλάδα = 10
    Τσεχία = 16
    Πολωνία = 8
    Κροατία = 9
    Κίνα = 2
    Καναδάς = 27
    Η παγκόσμια θνησιμότητα είναι στους 17,5

    Το να πιστεύει η αρθρογράφος πως η Γερμανία τα πάει καλά μόνο και μόνο επειδή είναι η Μέρκελ αρχηγός του κράτους και πως η Νορβηγία τα πάει καλύτερα από την Ελλάδα επειδή η καινοτόμος της πρωθυπουργός μίλησε στα παιδιά είναι δικαίωμα της, όπως είναι δικαίωμα της να πιστεύει πως η Γη είναι επίπεδη ή πως δεν πατήσαμε ποτέ στη Σελήνη.

    • Ο/Η Ιάκωβος λέει:

      Διαβάζω στην «Καθημερινή»:
      «Η Νέα Ζηλανδία δήλωσε την Τετάρτη ότι η διαχείριση των εγκαταστάσεων όπου παραμένουν άτομα σε καραντίνα θα περάσει πλέον στον στρατό μετά το σφάλμα που επέτρεψε σε δύο άτομα με κορωνοϊό να μετακινηθούν εντός της χώρας… Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν έκανε λόγο για «απαράδεκτη αποτυχία του συστήματος» προσθέτοντας πως «δεν απαιτείται μία αλλά δύο δοκιμές σε αυτές τις εγκαταστάσεις… αυτό δεν έγινε και δεν υπάρχουν δικαιολογίες…. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε την αυστηρότητα, την αξιοπιστία και την πειθαρχία που μπορεί να προσφέρει ο στρατός»».
      Είναι αυτό που λένε «γυναικείο άγγιγμα» που τόσο ωραία εκθειάζει η αρθρογράφος.

  2. Ο/Η pantso67@yahoo.com λέει:

    Αν οι καλύτερες απαντήσεις ισούνται με λιγώτερα θύματα από επιδημία τότε η αναφορά των ανωτέρω χωρών ως έχουσες δώσει τις καλύτερες απαντήσεις είναι παραπλανητική. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως κατάσταση εθνικού συστήματος υγείας, ηλικιακή διάρθρωση πληθυσμού, το πόσο απομονωμένες είναι, σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών κλπ.
    Στον πίνακα αναφέρονται ως χώρες με καλύτερες απαντήσεις οι Δανία, Ισλανδία, Φινλανδία, Γερμανία, Ν. Ζηλανδία, Νορβηγία, Ταιβάν, κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό ανακριβές.
    Οι χώρες με τα λιγώτερα θύματα ως προς τον πληθυσμό είναι μεταξύ άλλων οι εξής: Γεωργία (3), Κουβέιτ(3), Ομάν (4), Κόστα Ρίκα (4), Χονκ Κονγκ (4), Ταιβάν (6), Ιορδανία (7), Σρι Λάνκα (7), Βενεζουέλα (9), Ταϋλάνδη (46). Η Ρωσία έχει πολύ μικότερο αριθμό θυμάτων και σε απόλυτο αριθμό και σχετικά με τον πληθυσμό από τις Νορβηγία, Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, αλλά υποθέτω για τη συντάκτρια του κειμένου και των Γαβριηλίδη είναι αυταρχικός, ματσό…
    Πέρα από το ότι το κείμενο που προβάλλει ο Γαβριηλίδης αυτό παραχαράσσει την πραγματικότητα για να προβάλλει άποψη σχηματισμένη εκ των προτέρων, δε γίνεται καμία αναφορά ούτε σε ιδεολογία & πολιτική ηγεσίας.
    Κατά τη γνώμη μου είναι φαιδρό πχ να αναφέρεται ότι είναι καλύτερη η απάντηση της Γερμανίας από της Αυστρίας (έχουν αμφότερες περίπου 45 νεκρούς ανά εκατομμύριο και παρόμοιο τρόπο προσέγγισης της επιδημίας) και ακόμα φαιδρότερο να αποδίδεται το ότι ο κύριος λόγος που η απάντηση Γερμανίας ήταν αποτελεσματικώτερη από αυτή Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας είναι το φύλο ηγέτη και όχι λόγω του ότι λόγω πολιτικών μνημονίων ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση το εθνικό σύστημα υγείας στις μεσογειακές χώρες…Έπαιξε και το φύλο της Μέρκελ ρόλο στο πως αντιμετωπίστηκε η κρίση από την Ε.Ε.?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.