του Συλλόγου Φοιτητών SOAS
Το SOAS (School of Oriental and African Studies = σχολή ανατολικών και αφρικανικών σπουδών) είναι ένα αυτοτελές πανεπιστημιακό ίδρυμα που λειτουργεί εδώ και εκατό περίπου χρόνια στο Λονδίνο. Πρόσφατα, η Students’ Union της σχολής αυτής δημοσίευσε τις «Εκπαιδευτικές Προτεραιότητες» που προτείνει για το φετινό ακαδημαϊκό έτος, και η ανακοίνωση αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στο ΗΒ όταν ο δεξιός τύπος ξεκίνησε μια σκανδαλοθηρική εκστρατεία εναντίον της, εμφανίζοντας τους φοιτητές ως «παλαβούς αριστερούς και οπαδούς της πολιτικής ορθότητας» που «θέλουν να απαγορεύσουν τον Πλάτωνα και τον Καντ από τα πανεπιστήμια».
Παραθέτουμε παρακάτω μεταφρασμένα δύο αποσπάσματα από την επίδικη ανακοίνωση, ως έχει στην ιστοσελίδα του συλλόγου, ώστε ο ελληνόφωνος αναγνώστης να έχει την ευκαιρία να το συγκρίνει με τις
τερατολογίες που ακούγονται και γράφονται γι’ αυτό. Αλλά επίσης, κατά δεύτερον, να το συγκρίνει με το λόγο που εκπέμπεται συνήθως από φοιτητικούς συλλόγους στην Ελλάδα· στον οποίο πολύ σπανίως και διστακτικά εμφανίζονται στοιχεία επιστημολογικής κριτικής του περιεχομένου της εκάστοτε διδασκαλίας.
Μετ.: Α.Γ.
Περισσότερες υποτροφίες για πρόσφυγες
Η «εκπαίδευση πέρα από τα σύνορα» είναι μια καμπάνια που ξεκίνησε η ομάδα «Αλληλεγγύης προς Πρόσφυγες και Εκτοπισμένους» του SOAS. Στόχος της καμπάνιας είναι να πιέσει το πανεπιστήμιο να δώσει υποτροφίες σε εκτοπισμένους, με έμφαση στους αιτούντες άσυλο. Οι αιτούντες άσυλο ζουν στο Η.Β. με περίπου 5 λίρες την ημέρα, χωρίς καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση σπουδών ή σε εργασία, και έτσι συχνά μένουν πίσω όταν οι συνομήλικοί τους φεύγουν στο εξωτερικό για προπτυχιακές σπουδές. Μέχρι στιγμής, το SOAS έχει δώσει απαλλαγή από τα δίδακτρα σε 7 άτομα τα οποία έχουν ήδη καθεστώς πρόσφυγα. Εμείς το προτρέπουμε να ακολουθήσει το παράδειγμα 40 άλλων πανεπιστημίων, δηλαδή να δώσει έναν αριθμό θέσεων και να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης για εκτοπισμένα άτομα, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς με το οποίο βρίσκονται στο Η.Β.
(…)
Απο-αποικισμός του SOAS: απέναντι στο Λευκό Ίδρυμα
Η καμπάνια για τον απο-αποικισμό του SOAS έχει ως στόχο να θέσει το ζήτημα της δομικής και επιστημολογικής κληρονομιάς της αποικιοκρατίας εντός του πανεπιστημίου μας. Πιστεύουμε ότι το SOAS θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε τέτοια ζητήματα, με δεδομένη τη μοναδική του ιστορία στο πλαίσιο της βρετανικής αποικιοκρατίας. Καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια λειτουργίας του και το SOAS αναζητά ένα νέο όραμα για τα επόμενα 100 χρόνια του, η συζήτηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική του κατεύθυνση.
Οι στόχοι μας είναι μια συνέχεια της περυσινής εκστρατείας:
- Να oργανώσουμε εκδηλώσεις που να προκαλέσουν μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με εκφράσεις φυλετικής και οικονομικής ανισότητας στο πανεπιστήμιο, εστιάζοντας στο SOAS.
- Να καταπιαστούμε με ιστορίες απάλειψης μνήμης που αφθονούν στο πρόγραμμα σπουδών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποικιακή προέλευση του SOAS, και να εκθέσουμε εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης γνώσης.
- Να θέσουμε υπό διερώτηση την αυτο-εικόνα του SOAS ως προοδευτικού και ποικιλόμορφου.
- Να χρησιμοποιήσουμε τη συμπλήρωση εκατό χρόνων ως σημείο παρέμβασης ώστε να συζητήσουμε πώς πρέπει να πορευθεί το πανεπιστήμιο και να ζητήσουμε να περιληφθούμε εμείς οι έγχρωμοι φοιτητές και φοιτήτριες στη διαδικασία αναθεώρησης του προγράμματος σπουδών.
- Να αναθεωρήσουμε 10 μαθήματα του πρώτου έτους, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ώστε να συζητήσουμε ποια σημεία χρειάζονται αναδιοργάνωση, μεταρρύθμιση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναμόρφωση.
- Να διασφαλιστεί ότι η πλειοψηφία των φιλοσόφων στα μαθήματά μας είναι από τον Παγκόσμιο Νότο ή τη διασπορά του. Η εστίαση του SOAS είναι στην Ασία και την Αφρική, άρα και τα θεμέλια των θεωριών του θα πρέπει να παρουσιάζονται μέσα από φιλοσόφους από την Ασία ή την Αφρική (ή τη διασπορά).
- Αν είναι απαραίτητοι κάποιοι λευκοί φιλόσοφοι, τότε το έργο τους να διδάσκεται από κριτική σκοπιά. Για παράδειγμα, να αναγνωρίζεται το αποικιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγραψαν οι φιλόσοφοι του λεγόμενου «Διαφωτισμού».