ΜΜΕ,Πολιτική

Οι αριστερές μονταζιέρες

                                         του Άκη Γαβριηλίδη

Τις τελευταίες δύο μέρες, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορα δημοσιεύματα τα οποία αποδίδουν στον κ. Γιώργο Βαρεμένο (μέχρι σήμερα άγνωστό μου, όπως μαθαίνω τώρα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) την εξής δήλωση, εντός εισαγωγικών:

«Δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά μη οικονομικά ενεργοί»!

Τα έντονα και πλάγια στοιχεία και τα θαυμαστικά συνοδεύουν τη δήλωση αυτή στις περισσότερες αναρτήσεις. Όχι όμως μόνο αυτά: σε όλες ανεξαιρέτως την συνοδεύει ένα πραγματικό λεκτικό λυντσάρισμα, το οποίο δεν παραλείπει –φυσικά- να κάνει χρήση του ασυνήθιστου επωνύμου προς σχηματισμό σχετικών λογοπαιγνίων του τύπου «όνομα και πράμα» κ.τλ. Ένα σάιτ πρόλαβε να φτιάξει και σχετική γελοιογραφία, ενώ άλλα μιλάνε για θανάτους και για γραφεία κηδειών ή βγάζουν από το θηκάρι χαρακτηρισμούς όπως «νεοφιλελεύθερος νεοταξίτης», «γλείφτης», «απίθανο τίποτα» το οποίο «δεν ξέρει από ανεργία».

Οι τελευταίοι τρεις χαρακτηρισμοί προέρχονται από το μόνο σχετικό σημείωμα που φέρει υπογραφή. Τα περισσότερα (αν όχι όλα) από τα άλλα δημοσιεύματα φαίνεται να έχουν αντιγράψει αυτό, ή το ένα το άλλο όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ποιο είναι τώρα το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι, όπως επίσης συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η δήλωση είναι ανύπαρκτη. Ο Βαρεμένος ποτέ δεν είπε αυτό που του αποδίδεται.

Διαβάζοντας την υποτιθέμενη δήλωση, μου έκανε εντύπωση ότι σε κανένα από αυτά τα δημοσιεύματα δεν αναφερόταν κάποια πηγή, γραπτή ή ηλεκτρονική. Υπέβαλα σχετική ερώτηση υπό τύπον σχολίου σε ένα-δύο, αλλά απάντηση δεν έλαβα.

Κάνοντας μία σχετική έρευνα, με τη βοήθεια και άλλων χρηστών του διαδικτύου, έπεσα πάνω σε ένα βίντεο από πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, το οποίο προφανώς θα ενέπνευσε όλην αυτή τη σταυροφορία. Σε αυτήν, και συγκεκριμένα στο λεπτό 1:35:46, ο Γιώργος Βαρεμένος, που είναι ένας εκ των προσκεκλημένων, μιλώντας για το ασφαλιστικό πρόβλημα, λέει:

η χώρα αυτή τη στιγμή έχει έναν μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό ο οποίος είναι περισσότερος από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.

Όπως γίνεται προφανές, ο ομιλητής πουθενά δεν λέει κάτι για τους ανέργους και για το πώς πρέπει να αποκαλούνται. Ούτε, πολύ λιγότερο, ότι «δεν υπάρχουν».

Το να είναι κανείς αντίθετος με τις απόψεις και την πολιτεία του κ. Βαρεμένου, ή του οποιουδήποτε, ασφαλώς είναι θεμιτό και αναμενόμενο. Το να του αποδίδει όμως άλλες απόψεις από αυτές που πραγματικά έχει, το να του βάζει λόγια στο στόμα κατά το κοινώς λεγόμενο, και στη βάση αυτών των ψευδών δηλώσεων να οικοδομεί μία ολόκληρη καμπάνια ηθικής εξόντωσης, δεν βλέπω πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί παρά γκαιμπελισμός.
Και μάλιστα τόσο φτηνός και κακοστημένος, που είναι να απορεί κανείς τι πιστεύουν ότι θα κερδίσουν όσοι τον μετέρχονται και αν αξίζει τον κόπο να κηλιδώνονται για αυτό το τόσο αμφίβολο και βραχυπρόθεσμο όφελος.

Κλασσικό

19 σκέψεις σχετικά με το “Οι αριστερές μονταζιέρες

  1. Φάουλ από πολλές απόψεις Ακη. Σόρυ, αλλά…

    https://stats.oecd.org/glossary/detail.asp?ID=6252

    Definition:
    The economically inactive population comprises all persons who were neither «employed» nor «unemployed» during the short reference period used to measure «current activity».

    Και… Μαζέψου λιγάκι, γιατί αν πραγματικά δεν ξέρεις ΤΙ εστί βαρεμένος… το άρθρο σου βαράει άσχημα στο κεφάλι.

    ΤΟΣΟ πάθος για ΜΙΑ δήλωση, έστω αποδιδόμενη αλλοιωμένα μέσω «σπασμένου τηλεφώνου»…
    …αλλά η οποία δήλωση ήταν ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ όχι μόνο στοχευμένη για να δικαιολογήσει τη νεο-μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ήταν ΕΠΙΣΗΣ λάθος με τον ΑΥΣΤΗΡΑ επιστημονικό ορισμό του όρου «ανενεργός οικονομικά πληθυσμός».

    Κοντολογίς ο Βαρεμένος (που έχει πει ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ μπούρδες) είπε ΜΙΑ ακόμη μπούρδα…
    …που δικαιολογείς για ΛΑΘΟΣ λόγους. Και την είπε ΑΚΡΙΒΩΣ με το κίνητρο που του αποδίδει ο κόσμος που τον… βαράει.

    Ημαρτον ρε Ακη… ήμαρτον πραγματικά.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Α.Γ. λέει:

    Τζόρτζ
    κοίτα να σου πω.
    τις προστακτικές, αλλού.
    Για τελευταία φορά σου το αφήνω λόγω προτέρου εντίμου βίου. Την επόμενη θα κοπεί σχόλιο στο οποίο θα μου απευθύνεσαι σαν να είσαι παιδονόμος.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Α.Γ. λέει:

    Για την ουσία.
    Το σχόλιό σου είναι απίστευτα κυνικό.
    Όχι, δεν ξέρω ποιος είναι ο Βαρεμένος. Το λέω ήδη εγώ ο ίδιος στην πρώτη πρόταση του σημειώματος.
    ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, οφείλουμε απέναντι και σε αυτόν, όπως και σε οποιονδήποτε άλλον, να τηρούμε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες που διέπουν ακόμα και τις πολεμικές. Ένας βασικός τέτοιος κανόνας είναι ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αποδώσουμε σε κάποιον άνθρωπο, μέσα σε εισαγωγικά, μία φράση την οποία ΔΕΝ είπε, και μετά να αρχίσουμε να γράφουμε ότι πρέπει να πεθάνει επειδή την είπε. Αυτό είναι αλητεία. Και εσύ έρχεσαι να μου κάνεις τώρα μαθήματα και να μου πεις ότι η αλητεία μπορεί καμιά φορά να είναι ανεκτή αναλόγως εάν στρέφεται κάπου που μας εξυπηρετεί. Ε, όχι. Δεν μπορεί. Άμα αρχίσεις να ανέχεσαι και μάλιστα να δικαιολογείς κάτι τέτοιο, αύριο θα στραφεί εναντίον σου και δεν θα έχεις τι να πεις.
    Δηλαδή τι αύριο; Εσύ αν θυμάμαι καλά είχες κάτι ντράβαλα με τον Φωτόπουλο. Τι διαφέρει αυτό τώρα από εκείνα;

    Μου αρέσει!

    • Ναι, αλλά -όπως ξέρεις καλά- το σχόλιο που είχε την «απειλή θανάτου» (σιγά τα… αυγά των ιντερνέτς) ήταν ανώνυμου σχολιαστή, όχι του ΙΔΙΟΥ του αρθρογράφου.

      Ο αρθρογράφος (Αλεξάτος) όντως έκανε φάουλ δεοντολογίας, όταν έβαλε την επίμαχη φράση σε εισαγωγικά (και χωρίς πηγή) αλλά στην πραγματικότητα απέδωσε με δικά του λόγια (όπου ΔΕΝ έπρεπε να βάλει εισαγωγικά) αυτό που κατάλαβε (μάλλον σωστά, τελικά) από τις προθέσεις και τα κίνητρα του Βαρεμένου. Φυσικά, μπορεί και να του μετέφερε τη φράση κάποιος άλλος (και λόγω εμπάθειας ή… αμέλειας δεν έλεγξε πηγές). Τον έχεις κατηγορήσει για δόλια διαστρέβλωση (που δεν αποκλείεται κι αυτή) αλλά… τέτοια φαινόμενα «σπασμένου τηλεφώνου» είναι πολύ κοινά στα ιντερνέτς…

      Δηλαδή, κοντολογίς (νηφάλια και αντικειμενικά στο λέω) ο Βαρεμένος έδειξε φοβερή αδιαφορία απέναντι στην πραγματική αιτία του προβλήματος (της ευγενέστατης άνεργης, της οποίας μια σημαντική πτυχή όσων ρώτησε δεν απαντήθηκαν)…
      …κι έριξε όλο το βάρος του προβλήματος (της βάρβαρης περικοπής των χαμηλότατων συντάξεων) στον «οικονομικά ανενεργό πληθυσμό» (λες κι αυτό είναι ΤΟ πρόβλημα, ή λες κι αυτό «απάντησε» στην άνεργη όταν εκείνη ρώτησε

      «και… ερωτώ, αυτό εδώ… [η μείωση σύνταξης από 472 σε 460 ευρώ] είναι δείγμα… κυβέρνησης ‘του λαού’?»

      Ε, αυτό απλά ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ, διότι -προφανέστατα- αυτή η κυβέρνηση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ του λαού, Ακη μου…

      (μην κοροϊδευόμαστε, τουμπεκιστάν ο Βαρεμένος γι αυτό ειδικά…)

      Η φράση του Αλεξάτου (που κακώς αποδόθηκε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στον Βαρεμένο)
      «Δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά μη οικονομικά ενεργοί»!
      και αποτελεί ρεζουμέ των προτεραιοτήτων στην αφήγηση που πρόσφερε ο Βαρεμένος (αντί να πει ότι είναι δολοφονικό μέτρο καθ υπαγόρευση των μνημονίων που υπογράφτηκαν ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ δυνατότητα να λύσει προβλήματα, ΟΥΤΕ ΚΑΝ να μειώσει την ανεργία). Ηταν απλώς μια «τιμωρία» για τη χώρα και την κυβέρνηση…

      Μου αρέσει!

      • Ο/Η Α.Γ. λέει:

        Χαίρομαι που συμφωνούμε επί της ουσίας.
        Η ουσία του σημειώματος αυτού ήταν ακριβώς αυτό το φάουλ, και όχι το περιεχόμενο των απόψεων του ενός ή του άλλου.
        Ρητά έγραψα ότι τυχόν ενστάσεις και επικρίσεις για τις απόψεις που εξέφρασε ο Βαρεμένος είναι κατανοητές και θεμιτές. Αλλά, ακριβώς, επικρίσεις για τις απόψεις που εξέφρασε, και όχι για άλλες ανύπαρκτες.
        Τα ελαφρυντικά που αναφέρονται, κατά τη δική μου γνώμη δεν έχουν καμία αξία. Για να παραθέσουμε μία φράση σε εισαγωγικά και να την αποδώσουμε σε συγκεκριμένο πρόσωπο, θα πρέπει αυτό να την έχει πει ή γράψει αυτολεξεί. Δεν αρκεί να «αποδίδει περίπου το νόημα» -που εδώ δεν το αποδίδει άλλωστε.
        Εάν κάποιος κάνει τέτοια παράθεση για κάτι που δεν έχει ειπωθεί, λέει ψέματα, και παραβιάζει τις αρχές της καλής πίστης με βάση την οποία λειτουργεί η έρευνα, η δημόσια επικοινωνία και η πολιτική.
        Εάν αυτός ο κάποιος είναι δημοσιογράφος, κανονικά απολύεται. Εάν είναι πανεπιστημιακός, χάνει τον τίτλο του.
        Επίσης, μια απειλή θανάτου είναι απειλή θανάτου, στο Ίντερνετ ή οπουδήποτε αλλού. Και συνιστά ποινικό αδίκημα. Όφειλε ο υπεύθυνος του μπλογκ να μην εγκρίνει το σχετικό σχόλιο.

        Μου αρέσει!

      • Ακη είμαστε παλιοί στο διαδίκτυο κι έχουμε δει αμέτρητες «παραβιάσεις δεοντολογίας».

        Το θέμα εδώ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ να «δικαιολογήσουμε τον Αλεξάτο». Ας επισημάνουμε το φάουλ των εισαγωγικών στη φράση, κι ας το κάνουμε και σε σχόλιο ΜΕΣΑ στο μπλογκ όπου εμφανίστηκε.

        ΣΙΓΑ το πρόβλημα δηλαδή…

        Υπάρχουν σημαντικότερα προβλήματα όμως, που εμφανίστηκαν στο ίδιο θέμα και είναι αναπόσπαστο τμήμα του ίδιου θέματος.

        Γιατί «δεν είναι η ουσία» της στάσης του Βαρεμένου, η επίμαχη φράση?

        Κι αν την είπε, ή δεν την είπε, αφού ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την εννοούσε, so f@kin’ what?

        Αν εσύ έχεις φούρκα κατά του Αλεξάτου, πολλοί άλλοι (αμέτρητοι) έχουν φούρκα κατά του Βαρεμένου. Ο οποίος ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ, ενώ ο Αλεξάτος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, Ακη μου.

        Τέλος πάντων… Νομίζω ότι εξαντλήσαμε οτ θέμα κι οι αναγνώστες μπορούν νηφάλια να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Καλό βράδυ.

        Μου αρέσει!

  4. Οι άνεργοι περιλαμβάνονται στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.

    Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανήλθε το 2011 σε 4.586.636 άτομα (42,4% του συνόλου του μόνιμου πληθυσμού) ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 6.229.650 άτομα (57,6% του συνόλου του μόνιμου πληθυσμού).

    Από το σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, 3.727.633 άτομα δήλωσαν «απασχολούμενοι» και 859.003 άτομα δήλωσαν «άνεργοι». Το μεγαλύτερο ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (59%) είναι άντρες, ενώ οι γυναίκες αποτελούν το υπόλοιπο 41%.
    (Στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ, σήμερα βέβαια οι άνεργοι έχουν αυξηθεί πολύ, αλλά δεν παύουν να περιλαμβάνονται στους οικονομικά ενεργούς)

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Α.Γ. λέει:

    Omadeon
    Αν είσαι εσύ ξεροκέφαλος, μπορώ να γίνω κι εγώ.
    Θεωρώ ασυγχώρητη επιπολαιότητα αυτό το «ΣΙΓΑ το πρόβλημα δηλαδή…» μπροστά σε μία εκστρατεία συκοφάντησης.
    Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 13 σάιτ που αναπαράγουν την υποτιθέμενη δήλωση μέσα σε εισαγωγικά, συνοδευόμενη από απαξιωτικούς και απειλητικούς χαρακτηρισμούς. Μεταξύ αυτών και ένα καθαρά χρυσαυγίτικο, που γύρω έχει αναρτήσεις του τύπου «Δεν θέλω λαθρομετανάστες στη χώρα μου» κ.λπ.
    Τα δημοσιεύματα αυτά ΔΕΝ αποδίδουν «την ουσία» αυτών που ειπώθηκαν, και απορώ με την ελαφρότητα με την οποία αποφαίνεσαι κάτι τέτοιο. Αποδίδουν σε έναν άνθρωπο -όποιος και αν είναι αυτός- τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ». Επιπλέον, ΔΕΝ δίνουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να ανατρέξει στην πηγή και να μορφώσει δική του γνώμη για το ποια ήταν έστω η «ουσία» των δηλώσεων. Εσύ μπόρεσες να το κάνεις αυτό επειδή την δημοσίευσα εγώ. Τα δεκατρία αυτά σάιτ όμως δεν τη δημοσίευσαν. Έτσι, ο καλόπιστος αναγνώστης τους μένει με την εντύπωση ότι κάποιος αμφισβήτησε την ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ανέργων, όχι π.χ. το βαθμό συμβολής τους στο Α ή το Β πρόβλημα. Και έτσι δικαιολογημένα οργίζεται και αισθάνεται ότι τον εμπαίζουν. Κι εγώ, αν δεν μου είχε μπει η περιέργεια να ψάξω, με αυτή την εντύπωση θα έμενα. Η πλαστογράφηση της δήλωσης λοιπόν έγινε με ιδιαίτερα ύπουλο τρόπο ώστε να χτυπήσει το θυμικό του αναγνώστη και να τον μετατρέψει σε οργισμένο όχλο.
    Εάν, μπροστά σε αυτή τη χρήση των κοινωνικών μέσων, πούμε «δε βαριέσαι, αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα στο Ίντερνετ», τίποτε δεν μας εγγυάται ότι αύριο δεν θα αρχίσουν να διαδίδονται ανάλογα ψέματα για σένα και για μένα. Καλά, για μένα το θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα, αν δεν έχει γίνει ήδη. Και τότε δεν θα βρίσκεται κανείς να μας υπερασπιστεί, αφού θα έχουμε δηλώσει δημόσια ότι δεν ενοχλούμαστε. Θα τρέχουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, και δεν θα φτάνουμε.

    Μου αρέσει!

  6. Κανένας λογικός αναγνώστης δεν θα ερμηνεύσει ποτέ την επίμαχη φράση όπως υποδεικνύεις ΕΣΥ Ακη (ότι δήθεν «δεν υπάρχουν άνεργοι») [τελεία].

    Το «δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά μόνο οικονομικά ανενεργοί» υποδεικνύει με ΣΑΦΗΝΕΙΑ μια ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ της ανεργίας, ένα είδος «newspeak», δηλαδή… (όπως και το «θεσμοί» αντί για «τρόικα») και ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

    «Επιπόλαιος» δεν είμαι εγώ αλλά εσύ, που βιάστηκες να ερμηνεύσεις κατά το δοκούν την κατάσταση ΧΩΡΙΣ νηφάλια σκέψη, επηρεασμένος από το «καμπανάκι του κινδύνου» της (δήθεν) «απειλής» από 13 μπλογκ κατά του Βαρεμένου…

    Με πιο νηφάλια σκέψη (νομίζω)… διαπιστώνω ΚΑΙ τα εξής:

    Νομίζω ότι όποιος απέδωσε πρώτος την επίμαχη φράση στον Βαρεμένο, το έκανε και λόγω μιας παρεξήγησης, που οφείλεται σε άγνοια του (τεχνικού) όρου «οικονομικά ανενεργός πληθυσμός».

    Αν κάποιος ΔΕΝ ξέρει αυτό τον όρο, και ΤΙ ακριβώς σημαίνει, είναι πολύ λογικό να «μεταφράσει» την απάντηση Βαρεμένου (στην ερώτηση εκείνης της κυρίας) σαν ένα είδος «newspeak» και υπεκφυγή μέσω «ωραιοποίησης της ανεργίας».

    Σ΄ αυτή την κατάσταση, προκύπτει… ακόμη περισσότερο (όπως εξήγησα ήδη) το ΛΟΓΙΚΟ συμπέρασμά μου ότι η επίμαχη φράση ήταν το ρεζουμέ (ή ΟΥΣΙΑ ) της απάντησης του Βαρεμένου.

    Αυτή η φράση, δηλαδή («δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά… μπλα-μπλα-μπλα») ήταν το ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ «λογικό» συμπέρασμα ενός θεατή που [1] ξέρει την τεράστια ανεργία (που προκάλεσαν τα μνημόνια) αλλά [2] ΔΕΝ ξέρει τον όρο «οικονομικά ανενεργός πληθυσμός». Ξαφνικά, όμως… βλέπει ότι ο Βαρεμένος… με εκνευριστική νηφαλιότητα… ψυχρής αδιαφορίας, απαντά στην «΄καυτή ερώτηση» της κυρίας («αυτό εδώ είναι δείγμα κυβέρνησης του λαού;») επικαλούμενος έναν τεχνικό όρο ο οποίος φάνηκε σαν να υποκαθιστά και να «ωραιοποιεί» (σαν newspeak) την ανεργία, κι όλα αυτά μέσα σε ένα συνολικό εκφραστικό στιλάκι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»,

    Τώρα… η αδιαφορία για την οδύνη του Αλλου ΔΕΝ κρύβεται, όσο κι αν (συγ)καλύπτεται πίσω από ψευτο-ευγένειες και [δήθεν] «λογικά» επιχειρήματα. Ετσι η ΟΥΣΙΑ της στάσης του Βαρεμένου, όπως ήδη τόνισα, είναι να υποβαθμίζει τα σοβαρά προβλήματα (ανεργίας, περικοπών κλπ.) που ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ τα μνημόνια και να επικεντρώνεται στην (δήθεν) «πραγματική αιτία» (των περικοπών χαμηλότατων συντάξεων) που είναι το τεράστιο ποσοστό «οικονομικά ανενεργού πληθυσμού» (ο οποίος ΔΕΝ περιλαμβάνει όμως, τους άνεργους). Σ’ αυτό το σημείο της ανάλυσής μας, όμως… προκύπτει και το εξής:

    -Είναι, επομένως, ΠΑΡΑ πολύ πιθανό ότι ο ίδιος ο Βαρεμένος ΔΕΝ ξέρει τον πραγματικό επιστημονικό ορισμό του όρου που χρησιμοποίησε, έτσι ώστε να ΝΟΜΙΖΕΙ ότι περιλαμβάνονται ΚΑΙ οι άνεργοι στον «οικονομικά ανενεργό πληθυσμό». Σε τέτοια περίπτωση, μάλιστα… η επίμαχη φράση αποτελεί ΤΕΛΕΙΑ ερμηνεία των λεχθέντων του, ακριβέστατο ρεζουμέ και ουσία τους.

    Όπερ έδει δείξαι (όπως λένε στα μαθηματικά… -χεχε).

    Μου αρέσει!

  7. Τώρα…. όσον αφορά την «απειλή θανάτου με πνιγμό» που εσύ, ο Ακης Γαβριηλίδης επανειλλημένα φορτώνεις στην… καμπούρα του αρθρογράφου (Αλεξάτου) ΧΩΡΙΣ να ξεκαθαρίζεις επαρκώς _αρχικά_ (αν και το έκανες ΑΦΟΥ σε εγκάλεσα) ότι ήταν ένα απλό ανώνυμο σχόλιο κάτω από το άρθρο και ΟΧΙ απειλή του ΙΔΙΟΥ του Αλεξάτου…

    Melito Huuto
    28 Σεπτεμβρίου 2015 – 7:40 π.μ.

    Τραβα κατα το Βραχωρι (Αγρινιο) μερια να τα πεις αυτα και το πνιξιμο σε καποια απ τις πολλες λιμνες που εχει εκει δεν το γλιτωνεις. Στα λιβαρια δεν θα σε πανε γιατι ειναι πολυς ο πλουτος που παραγουν αυτα και συ δεν αξιζεις ουτε παλια τρυπια πενταρα

    Bλέπουμε ότι δεν είναι ευθεία «απειλή θανάτου» (π.χ. σαν το «θα σε σκοτώσω», ή «θα σου φυτέψω σφαίρα στο κεφάλι» – όπως είπαν σε μένα κάποτε ακροδεξιοί) αλλά εμφανώς ρητορική «απειλή» προκειμένου να ΜΗΝ επισκεφτεί ο Βαρεμένος το Βραχώρι (=προφανώς το χωριό του σχολιαστή).

    Και μάλιστα… η «απειλή» δεν είναι καν σε πρώτο πρόσωπο (=’θα σε πνίξω’) αλλά σε τρίτο πρόσωπο, σαν ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, ότι κάποιοι άλλοι (κάτοικοι της περιοχής) θα αποπειραθούν [ενδεχομένως] να… πνίξουν τον κ. Βαρεμένο.

    Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στην έκφραση αυτής της δήθεν «απειλής» είναι… ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΝΟΜΙΜΗ αλλά και ΑΝΑΓΚΑΙΑ σαν προειδοποίηση (ΚΑΙ αποφυγή) ενδεχόμενης ομαδικής βίας από τον ΙΔΙΟ το λαό μιας περιοχής (λόγω απολύτως δικαιολογημένης λαϊκής δυσαρέσκειας).

    Η δε απαίτηση σου, Ακη να «κόβονται τέτοια σχόλια» είναι, επομένως, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ μέχρι αηδίας. Ντροπή…

    (κι ας μην κοροϊδευόμαστε, η δήθεν «απειλή» συνοψίζεται στο μήνυμα «Βαρεμένε δεν είσαι δημοφιλής, αλλά μισητός στην περιοχή μου»).

    Μου αρέσει!

  8. Τέλος (και δεν γράφω άλλο) με ειδοποίησε μια φίλη ότι χθες ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ένας βιολόγος 46 ετών, άνεργος, διότι δεν άντεχε άλλο τη φτώχεια και την πείνα (που προκάλεσαν τα μνημόνια).

    Θεωρώ τον ΙΔΙΟ τον Αλέξη Τσίπρα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ υπεύθυνο σαν ΗΘΙΚΟ ΑΥΤΟΥΡΓΟ αυτής της αυτοκτονίας διότι ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΔΩΣΕΙ όσα έλεγε προεκλογικά πολύ πιθανώς, σχεδόν σίγουρα δηλαδή… ΔΕΝ θα είχε αυτοκτονήσει και ο εν λόγ βιολόγος.

    Μπορείς να πεις ό,τι θες από «νομικίστικη» άποψη Ακη μου (ότι δεν είναι ηθικός αυτουργός «κατά τον νόμο») κλπ. αλλά στην ουσίας, ό,τι τέτοιο κι αν πεις γίνεσαι ΣΥΝΕΡΓΟΣ του.

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Α.Γ. λέει:

      Omadeon
      φλυαρείς ακατασχέτως. Τα σχόλια που έχεις γράψει έχουν εδώ και καιρό υπερβεί σε έκταση το αρχικό δικό μου σημείωμα.
      Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. Αλλά λες και ξαναλές τα ίδια πράγματα, τα οποία ήταν ήδη λάθος την πρώτη φορά που τα είπες και εκ των οποίων τα περισσότερα είναι άσχετα με το θέμα και επιχειρούν να το αλλάξουν.
      Δεν είσαι καλός δικολάβος. Δεν με πείθεις. Εμμένω σε αυτά που έγραψα, δεν αλλάζω ούτε κεραία.
      Το να αποδίδουμε επώνυμα σε κάποιον, μέσα σε εισαγωγικά, μία φράση που ποτέ δεν είπε, (και που ούτε μπορεί με καμία νοητική ακροβασία να γίνει δεκτό ότι «κατά βάθος εννοούσε» παρόλο που δεν την είπε), και επιπλέον να μη δίνουμε στον «λογικό αναγνώστη» καμία πηγή και κανέναν τρόπο να επαληθεύσει αυτό που λέμε, είναι ανεντιμότητα. Τελεία και παύλα.
      Εάν βασίζεται σε «παρεξήγηση», όσοι την κάνανε ας ανακαλέσουν τώρα που λύθηκε η παρεξήγηση, και ας ζητήσουν συγνώμη για τις απειλές θανάτου που με σαφήνεια εκτόξευσαν βασισμένοι σε αυτή την παρεξήγηση.
      Λυπάμαι πολύ για τον άνθρωπο που λες ότι αυτοκτόνησε. Αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτε για το θέμα αυτής της ανάρτησης. Η πλαστογράφηση δεν γίνεται λιγότερο πλαστογράφηση εξ αυτού του λόγου.

      Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Γιώργης Γιωργής λέει:

    Έτυχε να διαβάσω το θέμα και βρέθηκα σε αυτήν την σελίδα αναφοράς. Μπράβο για την προσπάθεια και για την ανάπτυξη της θεματολογίας του χώρου.
    Στο συγκεκριμένο: Η πρόταση «η χώρα αυτή τη στιγμή έχει έναν μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό ο οποίος είναι περισσότερος από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό» περιέχει παραπάνω από μία εξισώσεις.

    Εξηγούμαι: Η πρόταση είναι αληθής αν θεωρήσουμε πως οι ορισμοί περί ενεργού κτλ είναι της τηλεόρασης και όχι της ΕΛΣΤΑΤ ή του OECD. Δηλαδή το σύνολο του ενεργού οικονομικά πληθυσμού είναι μικρότερο από το μισό του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα αποκτά ενδιαφέρον το συμπέρασμα που βγαίνει πως πάντα συνέβαινε αυτό και άραγε γιατί το χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ο κ.Βαρεμένος;
    Η πρόταση είναι ψευδής αν θεωρήσουμε πως χρησιμοποιούνται ορισμοί όπως καταγράφονται σε ΕΛΣΤΑΤ και OECD κτλ γιατί δεν μπορούν να βρεθούν στοιχεία που να το δείχνουν. Σε απλά μαθηματικά: 4,5 εκ ενεργοί μαζί με τους ανέργους συν 2 εκ ανήλικους που δεν είναι οικονομικά τίποτα, ίσον 6,5 εκ. Για ανενεργούς οικονομικά μας μένουν 4 εκ και πολλούς λέμε. Οι ορισμοί όπως εμφαίνονται σε https://stats.oecd.org/glossary/detail.asp?ID=6252 ή στο παράρτημα κάθε δελτίου που εκδίδει η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχουν τους ανηλίκους σε καμία οικονομική ομάδα.

    Ο Σαραντάκος έφερε μία πηγή που προκύπτει δημοσίευμα και δεν έφερε πρωτογενή πηγή την ΕΛΣΤΑΤ. Λέει μπούρδες ακόμα και αν αναφέρεται σε ΑΠΟΓΡΑΦΗ του 2011(Απογραφή 2011 πληθ.10,815εκ, δημοσίευμα 4,6+6,2=10,816, χίλιοι διαφορά). Αν ανατρέξετε σε όποια αναφορά της ΕΛΣΤΑΤ θα δείτε σχετικά σταθερή την ομάδα του «μη ενεργού οικονομικά πληθυσμού» και μάλιστα με πολύ μικρές αυξομοιώσεις. για παράδειγμα ο πίνακας 2 της σελίδας 2 σε: http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ver-1/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO02_DT_MM_04_2013_01_F_GR.pdf

    Τέλος, για ένα θέμα(Ασφαλιστικό) που ισχύει πως όποια ερώτηση και να κάνεις η απάντηση είναι πάντα μία (την Ανεργία να κοιτάξεις) για να παραφράσουμε και κάνα γνωστό τσιτάτο η χρήση δημοσιευμάτων «μη ορθών στοιχείων» όταν γίνεται από δημοσιογράφους εγνωσμένης αξίας όπως ο κ Βαρεμένος μόνον θλίψη δημιουργεί και μία προσμονή στα μάτια να τον καμαρώσουμε Αντιπρόεδρο της Βουλής με τις καλύτερες των ευχών μας.

    ΥΓ. Με τις ευχαριστίες για την φιλοξενία του διαχειριστή θα ήθελα να χαιρετίσω και τον omadeon που όσο κόβει τον αντικομμουνισμό του τόσο συμπαθής γίνεται.

    ΥΓ2. Υπάρχει μία στο εκατομμύριο περίπτωση ο κ.Βαρεμένος να ήθελε να πει κάτι σωστό διαχρονικά. Η γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας είναι μεγάλη, μετρήσιμη, αλλά δεν ξέρω αν είναι διαχειρήσιμη. Για παράδειγμα αν δεν βγαίνουν στην σύνταξη οι γέροι και παραμένουν άνεργοι θα λυθεί το Ασφαλιστικό πρόβλημα. Καλό μου ακούγεται!

    Μου αρέσει!

  10. Ακη,. Κάποιος αναγνώστης (δήλωσε ότι) έγραψε εδώ σχόλιο με ψευδώνυμο «omadeon».

    Το έπραξε μάλλον λόγω άγνοιας των κανόνων του διαδικτύου, ΜΗ κατανοώντας ότι έτσι διαπράττει πλαστοπροσωπεία.
    Εικάζω ότι το σχόλιο είναι σε αναμονή. Αν ισχύει αυτό κι αν ελευθερωθεί, εγώ το επεσήμανα ήδη (σε αντίγραφο του σχολίου του που έστειλε στο δικό μου μπλογκ).

    Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Δικολάβος δεν είμαι Ακη και αντί να απαντήσω στην κριτική σου αφήνω το κοινό να κρίνει.

    Μου αρέσει!

  11. Εξακολουθούν να στέλνονται μηνύματα στη διαχείριση, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι καταλαβαίνουμε για ποιο πράγμα μιλάτε.
    Ποιος αναγνώστης το δήλωσε αυτό, πού;
    Εννοείτε ότι κάποιο από τα σχόλια που έχουν δημοσιευτεί παραπάνω με την υπογραφή «Omadeon» είναι πλαστογραφημένο; Διότι άλλα σχόλια δεν εκκρεμούν.
    Εάν ναι, πείτε μας ποιο να το σβήσουμε.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.