Πολιτική

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (ΣΤΗΝ Ή) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

του Μιχάλη Μπαρτσίδη

 index

Πρόκειται για μια ιστορική νίκη και για μια ιστορική στιγμή. Προσωπικά χαίρομαι βαθιά, δεν πανηγυρίζω όχι για άλλους λόγους παρά μόνο για λόγους «διαχείρισης των συναισθημάτων». Είμαι ασκημένος πια σε μια «αποστασιοποίηση» ώστε να μειώνεται η ήδη πάντοτε επερχόμενη ματαίωση των προσδοκιών. Δεν εννοώ κάτι συγκεκριμένο για τη νέα κυβέρνηση, έτσι γίνεται πάντοτε. Ταύτιση και, συγχρόνως, απο-ταύτιση. Αλλά τώρα χαίρομαι! Όσοι δεν χαίρονται με γειά τους και «χαρά» τους. Αλλά όσοι ενδιαφέρονται ειλικρινώς για το ιστορικό διακύβευμα, να μην φέρνουν όλων των λογιών τα προσχήματα σε πρώτο πλάνο. Και κυρίως τη σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ. Και γω έχω πρόβλημα αλλά έχω και δυο τρία επιχειρήματα:
1. τον τόνο θα τον δίνει ο Σύριζα και ο Τσίπρας· 2. δεν θα είναι ή δεν θα γίνουν καθοριστικές οι διαφωνίες στα ζητήματα των δικαιωμάτων αφού η σύμπραξη είναι επί αυτού που αναδείχθηκε στις εκλογές ως το βασικό ζήτημα· 3. η πολιτική δεν είναι ακριβώς εναρμόνιση λόγων και έργων, a priori αξιών και δράσεων αλλά κάτι πολύ αντιφατικό και συνθετότερο: καλύτερα να βλέπουμε τι κάνουν οι δρώντες παρά το τι λένε.
Και, το σημαντικότερο, αυτό που «κάνει» defacto αυτή η κυβέρνηση είναι:
– να διανοίγει διαδρόμους και χώρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα παρόντα κινήματα, τις επιθυμίες και δράσεις των ατόμων και των μαζών, να δίνει χώρο στην κοινή τους φαντασία
– να παρέχει μια διαβατότητα προς την Ευρώπη και για την Ευρώπη: τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτή η «άνοιξη φιλελληνικότητας» από την Ευρώπη παρά την αμοιβαία κίνηση προς , την αντιπροσφορά προς την Ελλάδα, τους λαούς της, τα κινήματά της και την Αριστερά της;
– να ξεμπλοκάρει ώστε να «υπάρξουμε μαζί» με άλλες δυνάμεις, πολιτικές οντότητες
– να ελευθερώνει τις ροές αρκεί να κινείται επιδέξια και δημιουργικά σε αυτό ακριβώς το σημείο διάδρασης εντός και εκτός ελληνικού χώρου.
Αν είναι ιστορικό γεγονός είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο: τα πράγματα όσο θα κριθούν εντός της Ελλάδος άλλο τόσο, για να μην πω περισσότερο, θα κριθούν στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο.
Όσοι λοιπόν κρίνετε στατικά να είστε έτοιμοι, υπό αυτή ακριβώς την παραπάνω έννοια, να αποδειχθείτε λιγότερο ευρωπαϊστές από τον Καμένο και περισσότερο αυτο-αποικιοποιημένοι από αυτόν. Και όχι μόνο. Θα έχετε και πολλά άλλα παράδοξα να λύσετε και να αποδεχθείτε.
Γι αυτό προς το παρόν, μην σπεύσετε να «κλείσετε» τις υποθέσεις σας, προτιμήστε πιο ρέουσες και δυναμικές προσεγγίσεις, πιο ελεύθερες! Θα χρειαστούμε όλοι!

Κλασσικό

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (ΣΤΗΝ Ή) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  1. Παράθεμα: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (ΣΤΗΝ Ή) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.