του Άκη Γαβριηλίδη
Πριν από περίπου δυο-τρία χρόνια, σε μια αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου εδώ στις Βρυξέλλες, είχε γίνει μία ακρόαση στο πλαίσιο μιας Επιτροπής Μειονοτικών Δικαιωμάτων, που είχε ως θέμα το σεβασμό των μειονοτήτων στην Ελλάδα. Η εκδήλωση ήταν δημόσια, και έτσι είχα παραστεί και εγώ. Στην ακρόαση αυτή κατέθεσαν άτομα που δήλωσαν ότι εκπροσωπούν τη μακεδονική, την τουρκική και νομίζω τη βλάχικη μειονότητα στην Ελλάδα, οι οποίοι ανέφεραν τα γνωστά παράπονά τους, και κυρίως ότι το ελληνικό κράτος δεν τους επιτρέπει ούτε καν να αποκαλούνται με τον τρόπο που επιλέγουν αυτοί, και διάφορα άλλα στοιχεία προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους.
Επίσης, παρέστησαν φυσικά και εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους οι οποίοι προσπάθησαν να αντικρούσουν τις κατηγορίες.
Την ομάδα αυτή των Ελλήνων υπαλλήλων του ΥπΕξ συνόδευε μία αδύνατη μελαχρινή γυναίκα, η οποία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας καθόταν μαζί τους και από κάθε άποψη έδινε την εντύπωση ότι αποτελούσε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Κάποια στιγμή, ο πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τον επόμενο μάρτυρα να καταθέσει. Εκφώνησε ένα όνομα, το οποίο φυσικά δεν συγκράτησα, και τότε σηκώθηκε αυτή η κυρία και προσήλθε να καταθέσει. Δήλωσε ότι είναι Ρομά από τη Θράκη και ότι η ίδια ως μειονοτική δεν έχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό κράτος, το οποίο την στηρίζει, αλλά καταπιέζεται μόνο από την Τουρκία και από την τουρκική μειονότητα.
Η παρακολούθηση της κατάθεσης αυτής μου είχε αφήσει μία πολύ δυσάρεστη και ενοχλητική αίσθηση. Την αίσθηση μιας ανειλικρίνειας, για να μην πω μιας δουλοπρέπειας· την αίσθηση που έχουμε όταν βλέπουμε κάποιον να λέει πράγματα που του έχουν υποβάλει άλλοι. Και σχεδόν μια ντροπή για δικό της λογαριασμό. Δηλαδή είχα αρχίσει να σφίγγομαι, όπως στις ταινίες του Χίτσκοκ που ξέρουμε ότι αυτός που βλέπουμε είναι ο ένοχος αλλά ταυτόχρονα αγωνιούμε μήπως αποκαλυφθεί. Επειδή στο μακρινό παρελθόν είχα κάτι πάρε δώσε με δίκες και δικαστήρια, (άσχετα αν τελικά δεν δικηγόρησα ποτέ), μπορούσα να καταλάβω –και να καταλάβω πότε καταλαβαίνει και ο δικαστής- ότι ένας μάρτυρας είναι στημένος, και με έπιασε ένα άγχος μήπως άθελά της κάνει καμιά γκάφα και φανερωθεί. Πέρα από το περιεχόμενο των λόγων της, και με τη γλώσσα του σώματος έδειχνε από ένα χιλιόμετρο ότι ήταν δασκαλεμένη.
Για όποιον θα είχε ίσως την περιέργεια, μπορώ να προσθέσω ότι στην κατάθεσή της αυτή δεν ανέφερε τίποτε που να έχει έστω απόμακρη σχέση με κάποια εκδοχή αριστεράς ή κοινωνικών κινημάτων.
Στο μεταξύ διάστημα είχα τελείως ξεχάσει το επεισόδιο αυτό. Ώσπου τις προάλλες, διαβάζοντας την ειδησεογραφία γύρω από το θέμα της απόρριψης της υποψηφιότητας της κας Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα από αυτά τα άρθρα είδα και τη φωτογραφία της.
Αφήνω ένα ποσοστό 1% να την μπερδεύω, αλλά κατά 99% νομίζω ότι ήταν αυτή.
Και εγω κάποτε ειχα δει ένα χοντρό, ψηλό, καραφλό με μπλούζα της ΤΔΒΚ να βγαίνει από την τουρκική πρεσβεία με ενα χαρτοφύλακα ξέχυλο από τουρκικές λίρες. Μπορεί να σημαίνει κάτι αυτό;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Βεβαίως!
Μπορεί να σημαίνει ότι είσαι υπάλληλος της ΕΥΠ και την έχεις στήσει έξω από την τουρκική πρεσβεία με εντολή να παρακολουθείς ποιος μπαίνει, ποιος βγαίνει, πώς μοιάζει και τι κρατάει στα χέρια του.
Μπορεί βέβαια και να το κάνεις απλώς από χόμπι.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Όχι μόνο επειδή είσαστε αριστερός, και συνομιλείτε και με τον Αγκάμπεν, αλλά επειδή (κυρίως) «στο μακρινό παρελθόν είχα(τε) κάτι πάρε δώσε με δίκες και δικαστήρια» κύριε Γαβριηλίδη, θα έπρεπε να είσαστε διπλά προσεκτικός :
α) εάν υπάρχει έστω και μια μικρή πιθανότητα (1% λέτε) να κάνετε λάθος, δεν δαχτυλοδείχνετε και δεν κατηγορείτε κανέναν για ένοχο
β) πολύ περισσότερο που, «22 Απριλίου» βλέπω ημερομηνία ανάρτησης : θα είχατε μια κάποια αξιοπιστία στο «άγχος» σας, αν το δημοσιεύατε το παρόν όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα τής κυρίας Σουλεϊμάν από τον Σύριζα, και όχι τώρα που – με τέτοιον άθλιο, να μού επιτρέψετε, τρόπο – αποσύρθηκε
γ) εν ολίγοις «αριστερή νεκροφιλία» για την οποία έχετε κιόλας ξιφουλκήσει στο παρελθόν μού θυμίζει η σημερινή «έκλαμψη μνήμης» σας (και μη δικαιολογηθείτε ότι «τώρα είδατε τη φωτογραφία της» : το 1% παραμένει).
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Στο βίντεο αυτό (στο λεπτό 6.20 περίπου), η κυρία Σουλεϊμάν επιβεβαιώνει ότι πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο και είπε αυτά που λέω και εγώ ότι είπε.
Άρα, μάλλον εξέλιπε και το 1%. Τώρα, για τη γλώσσα του σώματός της και για το πού κάθησε, ομολογώ ότι δεν έχω τραβήξει βίντεο. Θα πρέπει να βασιστείτε στα λόγια μου, ασχέτως εάν είμαι αριστερός ή δεν είμαι. Αν δεν με πιστεύετε, δεν μπορώ να κάνω τίποτα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αφού την υπερασπίζεται ο Πρετεντέρης η Ολγα η Χρυσαβγή και το δίκτυο 21,κάτι βρώμικο υπάρχει.
Μάλλον δικαιώνεται ο κ.Χριστόπουλος που ήταν αντίθετος στην υποψηφιότητα.
Νομίζω πως ο αποκλεισμός της απο το ευρωψηφοδέλτιο του Συριζα,θα έχει μικρότερες συνέπειες αν η κυρία παρέμενε και μάλιστα κατάφερνε να εκλεγεί.
Πάντως ο Συριζα καταφέρνει να δημιουργεί προβλήματα με τις βιαστικές υποψηφιότητες του.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
εσείς κύριε Γαβριηλίδη είπατε (γράψατε) :
«…Δήλωσε ότι είναι Ρομά από τη Θράκη και ότι η ίδια ως μειονοτική δεν έχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό κράτος, το οποίο την στηρίζει, αλλά καταπιέζεται μόνο από την Τουρκία και από την τουρκική μειονότητα.
Η παρακολούθηση της κατάθεσης αυτής μου είχε αφήσει μία πολύ δυσάρεστη και ενοχλητική αίσθηση. Την αίσθηση μιας ανειλικρίνειας, για να μην πω μιας δουλοπρέπειας· … Δηλαδή είχα αρχίσει να σφίγγομαι…»
εγώ τώρα από το βίντεο άκουσα :
«…αν αυτοί έχουνε παράπονα, που έχουνε γίνει γιατροί, επιστήμονες, όπου πας υπάρχουν μαγαζιά δικά τους και μπαίνεις μέσα μιλάνε μια τουρκική γλώσσα, ή κάποιος έχει τη δικιά του τη γλώσσα, πομάκικα, κι εμείς έχουμε τη δικιά μας γλώσσα τα ρομανέ : εάν αυτοί καταπιέζονται, γιατί θεωρούν, όταν εμείς θέλουμε να πούμε κάτι, μάς το σταματάνε…»
και ούτε σφίχτηκα, ούτε είδα τίποτα από τα όσα είδατε εσείς στις βρυξέλλες, και σάς έπιασε άγχος
αντιθέτως, επειδή παρακολούθησα σήμερα τις ειδήσεις και σε άλλα κανάλια, αυτό που είδα ήταν μια αξιοπρεπής γυναίκα που εξαιτίας τών όσων (αγώνων, για να καλυτερέψει τη ζωή τών ελλήνων τσιγγάνων) κάνει στην (ομολογουμένως δύσκολη) κοινότητά της, βρέθηκε να γίνεται μπαλάκι σε αήθη κομματικά παιχνίδια
ακόμα κι αν, με το βίντεο που βρήκατε λοιπόν, την αναγνωρίσατε τώρα πλήρως, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ανεβάσατε την ανάρτηση έχοντας εκείνο το 1% αμφιβολία – την ανεβάσατε, και με το όνομά της στον τίτλο όμως –
και παραμένει εν πάση περιπτώσει ακέραιη η ένσταση β) :
ότι δηλαδή προσφέρετε τη μαρτυρία σας τώρα που το Κόμμα (με τον πιο άθλιο τρόπο και χωρίς ούτε να την ειδοποιήσει), πήρε πίσω την υποψηφιότητά της.
Γι’ αυτό, εγώ, δουλοπρέπεια (κομματική, και εξαυτού αξιολύπητη – γιατί τουλάχιστον η κυρία Σουλεϊμάν δήλωσε από την αρχή ότι «αυτά τα πράματα την ξεπερνάνε, γιατί τώρα στα 38 της (νομίζω) τελειώνει το γυμνάσιο, μια που θέλησε να μορφωθεί – και θεωρεί με σεμνότητα τον εαυτό της «αμόρφωτο») βλέπω (και είδα) τόσο στις αλαζονικές δηλώσεις τού κυρίου συνυποψήφιου, όσο και στην συνέντευξη τού κυρίου Σκουρλέτη στο Σκάϊ ο οποίος έφτασε (και με περιφρονητικότατο ύφος) να την εγκαλέσει διότι «εκφράστηκε αμέσως μετά έτσι» (πώς έτσι αλήθεια ; ) κατά τού Σύριζα – ενώ για το ότι ο Συριζα τήν άδειασε «αμέσως» και «έτσι» και χωρίς ειδοποίηση δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία ενοχής ή ντροπής
αλλά δεν έκανα το σχόλιο ούτε για το κόμμα ούτε για τον αποενοχοποιημένο και καμαρωτό μισογυνισμό του, αλλά (και ειλικρινά λυπάμαι) για σάς, που βγήκατε αμέσως να ρίξετε τον οβολό σας στην ψηφοθηρία και την νεκροφιλία μιας συζητήσιμης αριστεράς, ακυρώνοντας κάποια γραφτά σας
ή μήπως όχι ;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Όχι.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ναι, δεν τα ακυρώνετε,προφανώς…
Διαφορετικά κάτι θα σάς προβλημάτιζε στον υφέρποντα, για να μην πω και εμφανή, μισογυνισμό *και* της ελ αριστεράς – θα αρκούσε ας πούμε να προβληματιστείτε λίγο για την διαφορά «αποπομπής» τής κυρίας Σουλεϊμάν (τήν κάναν πέρα χωρίς καν να την ειδοποιήσουν προηγουμένως) με εκείνη τού κυρίου Αχμέτ Κουρτ (καμία άλλη σχέση μεταξύ τους, φυσικά) από τον οποίο «ζητήθηκε η παραίτηση» – βέβαια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
κυρία (υποθέτω) χαρη
εάν θελήσω να προσλάβω προσωπικό εξομολόγο και τιμητή των πράξεών μου και της ηθικής μου συνέπειας και ακεραιότητας, έχω το μέιλ σας. Θα σας ειδοποιήσω.
Προς το παρόν, δεν χρειάζομαι.
Μπαίνετε εδώ και μου απευθύνεστε προσωπικά με ένα λεξιλόγιο απατημένης συζύγου, σαν να γνωριζόμαστε κι από χθες και σαν να σας χρωστάω κάτι.
Ένας τέτοιος τύπος λόγου προϋποθέτει τουλάχιστον ισοτιμία. Αυτή όμως δεν υπάρχει: εγώ μιλάω με το ονοματεπώνυμό μου, εσείς όχι.
Για το μόνο πολιτικό θέμα που θέτετε: η αποπομπή της Σαμπιχά όχι μόνο δεν με ενόχλησε, αλλά με χαροποίησε. Αυτό όχι φυσικά επειδή είναι … γυναίκα (!?), αλλά επειδή -όπως το θέτει ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης σε σημερινό του άρθρο– «είναι τέκνο των ελληνικών κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών που σπεκουλάρισαν πάνω στην απόλυτη ένδεια ενός πληθυσμού για να ασκήσουν «εθνικές» πολιτικές».
Αυτό αποτελεί πολιτική εκτίμηση. Εάν δεν συμφωνείτε, δεν πειράζει. Στην πολιτική οι άνθρωποι δεν συμφωνούν πάντα.
Ο κύριος Αχμέτ Κουρτ δεν γνωρίζω ποιος είναι. Ό,τι και αν συνέβη με αυτόν, δεν αλλάζει όσα έγραψα εδώ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
λυπάμαι αν εισπράξατε εντύπωση οικογενειακής σχέσης από τα εδώ σχόλια – προφανώς ο καθένας κρίνει από τις εμπειρίες του – εγώ έχω εμπειρία μπλόγκερ, και ξέρω ότι έτσι γίνεται : «μπαίνει μέσα» ο καθένας και λέει τις απόψεις του
αφού έχετε λοιπόν το μαίηλ μου θα ξέρετε ότι κι εγώ μιλάω επίσης με πλήρες ονοματεπώνυμο
ούτε εξομολόγος ούτε τιμητής φιλοδοξώ να είμαι κανενός, αλλά από τη στιγμή που γραφετε βιβλία (αφήνω στην άκρη το μπλογκ) δεν διαλέγετε εσείς τους αναγνώστες σας, ούτε το τι καταλαβαίνουν ή εκτιμούν σ’ αυτά – τι να κάνουμε…
υγ : για το «κυρία» να μην υποθέτετε, όπως δεν υπόθεσα κι εγώ για το «κύριος» – τυπικά είναι αυτά, δεν με απασχολούν, αλλά μετά τους ελάχιστους νόμους που γίναν για τις γυναίκες, δεν υπάρχει άλλη προσφώνηση – αν εννοείτε το «δεσποινίς» : αλλά έτσι κι αλλιώς εγώ και πάλι κυρία θα ήμουνα 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αυτό που γνωρίζω με σιγουριά για τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν είναι οι αγώνες που έχει δώσει ως πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά της περιοχής της για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στον οικισμό της. Χάρη στη Σαμπιχά και σε άλλες γυναίκες του συλλόγου πολλά παιδιά Ρομά πήγαν σχολείο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
σιγα πια τα παιδια των ρομα που τοοοοσοοο θελουν να πανε /να τα στειλουν οι γονεις τους σχολειο !!!!!ρε που ζειτε εσεις γιατι εγω δεν εχω βρει πουθενα τετοιους?οσους ξερω μονο ετσι δεν σκεφτονται /πραττουν.Αλλα μαλλον εγω θα κανω λαθος παλι,αφου εχετε αδιαμφισβητητη ευκρινεια και αντικειμενικοτητα ειδικα σε θεματα ξενογλωσσων/αλλοθρησκων/μεταναστων/ρομα…..#not γενικολογη περιγραφη των εφημεριδων κανετε?τι διαβασατε στον τυπο κ ακουσατε απ τον πρετεντερη και τον παγκαλο?η εισαστε εκει?..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ως κοινωνική ανθρωπολόγος συμμετείχα πριν κάποια χρόνια σε δυο κατασκηνωτικές περιόδους με παιδιά Ρομά και μη. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και πιο μεγάλες σε ηλικία Ρομά οι οποίες είχαν έρθει ως διαμεσολαβήτριες. Με δυο-τρεις ανέπτυξα φιλικές σχέσεις και τους επισκέφτηκα αργότερα και στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή. Στην Κομοτηνή, τον μισό χρόνο της επίσκεψής μου,τον πέρασα κάνοντας »ιδιαίτερα» στην κόρη της οικοδέσποινάς μου, κατ’απαίτηση της ίδιας. Ένα πανέξυπνο πλάσμα που πήγαινε σχολείο αλλά αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα καθώς δεν είχε τα απαραίτητα εφόδια. Δεν μιλούσε τα ελληνικά τόσο καλά όσο οι υπόλοιποι συμμαθητές της και απο το σπίτι της δεν είχαν τις γνώσεις να τη βοηθήσουν. Απο την άλλη, ο οικισμός οπου μένει η Σαμπιχά είναι έξω απο την. Ξάνθη αλλά δεν περνούσε λεωφορείο για να μεταφέρει τα παιδιά στην πόλη ώστε να πάνε σχολείο. Ο σύλλογος γυναικών Ρομά έκανε μεγάλο αγώνα για να μπει ένα δρομολόγιο που θα επέτρεπε στα παιδιά να πάνε σχολείο. Δεν θυμάμαι καλά τα νούμερα αλλά στο περίπου μου είχαν πει οτι πριν τις δράσεις του συλλόγου και πριν μπει λεωφορείο, περίπου 50 παιδιά του οικισμού πήγαιναν σχολείο. Όταν τους επισκέφτηκα είχαν κατορθώσει πάνω απο 400 παιδιά να πηγαίνουν σχολείο! Επίσης είχαν ξεκινήσει και μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στον οικισμό. Έχω χρόνια να πάω, δεν ξέρω ποιά είναι η κατάσταση πλέον εκεί. Οπότε για να απαντήσω συγκεκριμένα στα ερωτήματά σας: δεν κάνω γενικόλογη περιγραφή εφημερίδων και τηλεοπτικών εκπομπών. Έχω πάει εκεί. Όχι δεν είμαι τελείως αντικειμενική σε θέματα ξενόγλωσσων/αλλόθρησκων/μεταναστών/ρομά. Έχω υποκειμενική άποψη αλλά έχω και εμπεριστατωμένες γνώσεις μέσα απο τις σπουδές μου στις κοινωνικές επιστήμες.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
ρε!ο συριζα δεν εχει αναγκη απο ψηφους συνθηκολογημενους…αμα δεν σας αρεσει ψηφιστε ΝΔ,σαμαρα να εισαστε και τρεντι….αμα πια με την ξεπουλημενη .νισαφι.Βρειτε αλλο επιχειρημα παλιωσε η πομακα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πάντως είναι εντυπωσιακό πόσοι αγωνιούν για τα ψηφοδέλτια του Συριζα.Με τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια που αποτελούνται απο ποδοσφαιριστές,σκυλοτραγουδιστές και κομματόσκυλα δεν έχουν πρόβλημα.
Και στο κάτω της γραφής βρε αδελφέ,όσοι παραπονούνται για το κόψιμο της ρομά,έχουν επιλογή να ψηφίσουν την Κούνεβα και την αγωνιζόμενη απολυμένη καθαρίστρια που είναι κάθε μέρα στο δρόμο.
Αν πάνε αυτές οι δύο στο ευρωκοινοβούλιο,και θα έχει για πρώτη φορά αυτό το διακοσμητικό όργανο,ένα ουσιαστικό λόγο ύπαρξης,και οι ψηφίσαντες δεν θα κατηγορηθούν για συριζαίικο μισογυνισμό.
Οσοι πιστοί λοιπόν ψηφίστε Κούνεβα!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Στην ακρόαση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήμουν παρούσα κι εγώ. Ήταν διοργανωμένη από τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων, και είχε αρκετό κόσμο που ήταν – όπως εγώ – ευαισθητοποιημένος στα θέματα των μειονοτήτων, πέρα από τους άμεσα ενεχόμενους, τον συνήθη κόσμο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διάφορα άτομα από την ελληνική αντιπροσωπεία, γνωστά λίγο πολύ σε όσους από μας δουλεύουμε σε κοινοτικά όργανα. Θυμάμαι κι εγώ, και όλο και πιο έντονα από χθες βράδυ που διάβασα το post του Άκη Γαβριηλίδη την εντύπωση που μου έκανε η μελαχρινή αυτή γυναίκα που πήρε το λόγο, που ήταν καθισμένη κοντά – ίσως και ανάμεσα – σε πρόσωπα της ελληνικής αντιπροσωπίας, και την έκπληξη και τα αντικρουόμενα συναισθήματα που δημιούργησε μέσα μου τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο του λόγου της. Έχοντας μεγαλώσει και γαλουχηθεί στα νάματα του εθνικισμού – όπως οι περισσότεροι Νεοέλληνες της γενιάς μου – οι παιδικές μου αμαρτίες εκδικούνται συχνά την συνειδητή ενήλικη μετά βδελιγμίας αποκήρυξή του. Και σίγουρα σε αυτές οφείλω την μνήμη της παρουσίας της γυναίκας αυτής. Γιατί πήρε το λόγο ξαφνικά μια νέα ωραία μελαχρινή γυναίκα, προβάλλοντας την ιδιότητά της ως «Ρομά», μια από αυτές τις «Γύφτισσες» δηλαδή που μου έλεγαν στο σπίτι μου ότι είναι ελαφρές, ύπουλες και πονηρές γυναίκες, και να τις προσέχω γιατί κλέβουν, και τα παιδιά ακόμη, και άρχισε ξαφνικά να μιλά με στοιχεία έντονης ρητορείας κατά των Τούρκων, του τουρκικού προξενείου και του τουρκικού εθνικισμού, και να υπερασπίζεται με τόσο πάθος την ελληνική της ταυτότητα, που με έκανε να νοιώσω άσχημα. Δεν ήξερα αν αυτό που ένοιωθα οφειλόταν σε όσα μου έλεγε η γιαγιά μου κάποτε για τις «Γύφτισσες», ή αν ήταν ο έντονα καταγγελτικός αυτός λόγος σε μια ακρόαση που αν και φορτισμένη είχε διατηρήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή ένα περισσότερο «ενημερωτικό» παρά «καταγγελτικό» ύφος λόγου. Μετά σκέφτηκα – ως πονηρή γύφτισσα πλέον εγώ – ότι τί καλύτερο από μια γυναίκα Ρομά – μια μειονότητα δηλαδή μέσα στην μειονότητα – για να υπερασπίσει ως «Μάνα με αρχίδια» το δίκαιο των ελληνικών αρχών στην περιοχή; Πέρα από το ότι με ξένιζε ο εθνικισμός σε μια Ρομά, – ίσως γιατί είχα θαυμάσει στο παρελθόν την ενσωματωμένη απόσταση κάποιων Γάλλων και Γερμανών Ρομά που είχαν επιλέξει την «μόνιμη εγκατάσταση» από τον εθνικισμό του κράτους της εγκατάστασής τους – είχε ένα πάθος ο τρόπος που μιλούσε που την πρόδιδε. Δεν υπάρχει για μένα καμιά αμφιβολία ότι είχε προσκληθεί από κάποιον Έλληνα ευρωβουλευτή σε αυτή την ακρόαση ως «αντίλογος» σε όσα θα έλεγαν οι διάφοροι «μειονοτικοί». Δεν φαντάζομαι να βρισκόταν κατά σύμπτωση εκεί, όπως εγώ δηλαδή που ζω στις Βρυξέλλες, και πήγα από περιέργεια και ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Δεν ξέρω αν είχε προσκληθεί επίσημα ως «αντίλογος» – από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή αν ήταν «coup monté» από την ελληνική αντιπροσωπεία. Εξέφραζε πάντως τον επίσημο λόγο του ελληνικού κράτους απέναντι στην τουρκική μειονότητα. Αυτόν που επί δεκαετίες διαβάζουμε στις εφημερίδες και ακούμε στην τηλεόραση. Χωρίς καμία » nuance». Aπόχρωση στο λόγο της.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Προφανώς η Σαμπιχά φανατίστηκε κάπως, για τους λόγους που εξήγησαν κι άλλοι (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ προβλήματα και παράπονα των Ρομά στη δική της περιοχή, κ.ο.κ.)
Το πάθος ξεγελά όμως.Και επισης… παραδόξως, εμπεριέχει κι ένα στοιχείο αθωότητας (δηλαδή ο πονηρός και πραγματικα «δασκαλεμένος» μιλάει λιγότερο φανατικά). Τέλος πάντων, θα τα σκεφτώ όλα ξανά.Προς το παρόν συνιστώ να δείτε κι αυτό
http://www.thepressproject.gr/article/60430/Bres-to-lathos
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Δεν αμφισβητώ την καταγραφή των εντυπώσεών σου Ακη, αλλά…
(εν συντομία) ΑΚΟΜΗ κι έτσι,
[1] Το θέμα δεν είναι το «δασκάλεμα» και η «αξιοποίηση» από το ελληνικό κράτος, των παραπόνων των Ρομά. αλλά τα ΙΔΙΑ αυτά τα παράπονα.
και (το κυριότερο)
[2] μια μη-μορφωμένη, ανεξοικείωτη με τέτοιες συνεδριάσεις και διαδικασίες γυναίκα (που της προσφέρουν και βοήθεια) μπορεί κάλλιστα να δώσει ΑΚΡΙΒΩΣ τέτοιες εντυπώσεις, χωρίς να ισχύουν όλα τα συμπεράσματα που της αποδίδεις.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Άλκη και Ανθή
Χαίρομαι για τις μαρτυρίες σας. Έχω ήδη γράψει αυτό: booksjournal.gr/slideshow/item/267-«εκλεκτές»-για-το-υπεξ-υποψηφιότητες-στις-ευρωεκλογές. Μου επιτρέπετε να αναπαράγω τις μαρτυρίες σας σε κείμενο που θα γράψω για τότε που όπως θυμάστε ήμουνα ομιλητής; Έχει δημοσιευθεί τότε και θα το αναπαράγω πώς βρέθηκε στην ημερίδα η ΣΣ και μια Πομάκα με παρέμβαση της Πρεσβείας.
Παναγιώτης
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Aπό μένα ΟΚ.
Αυτά που ανήρτησα είναι δημόσια και Creative Commons -μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω με αναφορά της πηγής.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Και από μένα Οκ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Πάντως, έχει ενδιαφέρον το ερώτημα: Μπορεί ένας Πομάκος της μειονότητας ή ένας Τσιγγάνος να διεκδικήσει το δικαίωμα να διδάσκεται η γλώσσα του στα παιδιά του και όχι τα τουρκικά, χωρίς να σπεύσει μια μερίδα της αριστεράς και των δικαιωματικών να τον κατηγορήσει για υποκινούμενο από το βαθύ ελληνικό κράτος; (Βέβαια, ούτε ο σλαβομακεδόνας έχει αυτό το δικαίωμα, ούτε ο βλάχος)
Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον να μπορέσει να βρει ισορροπία, απορρίπτοντας και την εξωπραγματική άποψη του (κατά τα άλλα αξιολογότατου) Χριστόπουλου για «ενιαία» μειονότητα. Από την άλλη, αυτονόητο είναι ότι οι επικρίσεις του ΝΔΣΟΚ και των Πρετεντέρηδων είναι υποκριτικές.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καθόσον αφορά τουλάχιστον εμένα, το ερώτημα αν μπορεί ένας Πομάκος της μειονότητας ή ένας Τσιγγάνος να διεκδικήσει το δικαίωμα να διδάσκεται η γλώσσα του στα παιδιά του, δεν χρειάζεται καν να τίθεται: ασφαλώς ναι.
(Αυτό που ίσως θα ήταν πιο δύσκολο θα ήταν το ερώτημα: γιατί να μην διδάσκονται οι γλώσσες αυτές, όπως επίσης και η τουρκική, στα παιδιά όχι της μειονότητας αλλά της πλειονότητας; Αυτό όμως δεν είναι του παρόντος).
– Ωστόσο:
α) Η κα Σαμπιχά, απ’ ό,τι ξέρω, δεν ζητάει αυτό. Ζητάει να διδάσκονται ελληνικά.
Και, κυρίως,
β) Ο λόγος για τον οποίο αποπέμφθηκε η κυρία αυτή από το ψηφοδέλτιο δεν είναι οι απόψεις της περί της εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι οι σχέσεις της με το ελληνικό κράτος, το ρηχό και το βαθύ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
2008 πήγε
πηγή από ακροδεξιό blog.
Παιδιά χρησιμοποιούμε και κανένα google, στο 2014 είμαστε.
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2008/04/blog-post_8591.html
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ευχαριστούμε. Πράγματι, η ακρόαση στην οποία αναφέρομαι έγινε το 2008, και συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου.
Το ζήτημα αυτό θεωρούσα ότι είχε ξεκαθαριστεί με τη συζήτηση που ακολούθησε, τόσο γενικότερα όσο και σε αυτήν εδώ την ανάρτηση με τη δημοσίευση του βίντεο (4ο σχόλιο παραπάνω) όπου η ίδια η Σαμπιχά αναφέρει τη χρονολογία. Έκρινα περιττό να κάνω διόρθωση στο κείμενο εκ των υστέρων, διότι η ανάρτηση αυτή γράφτηκε ως μαρτυρία από μνήμης. Αν αρχίσουμε να την αλλάζουμε ψάχνοντας στο Ίντερνετ, τότε δεν γράφουμε μαρτυρία αλλά ιστορία.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
17 Απριλίου 2008 15:00-18:00 αίθουσα A5G2 του ΕΚ
η συμμετοχή της μέσω πρεσβείας είναι τεκμηριωμένη με ανταλλαγή εμαιηλς μεταξύ πρεσβείας και οργανωτών
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Η ίδια δηλώνει στο 3’10» με συγκινητική πραγματικά αφέλεια «Αυτά τα χρόνια, ότι έχει κάνει η Ελπίδα πιστέψαμε ότι ταιριάζουνε με το κόμμα αυτό»
Κατόπιν στο 3’46΄΄ «Κι εγώ νωρίτερα ή παλιότερα δεν εκπροσώπησα κανένα κόμμα» Ίσως για αυτό δεν είδατε εκδοχή Αριστεράς
Η δήλωση της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης λέει πως η δράση της κυρίας Σουλεϊμάν είναι «γνωστή από 15τίας»
Περίεργα πράγματα, αν όντως το κόμμα γνώριζε για αυτήν την γυναίκα κάτι αρνητικό από το 1999, πως την πρότεινε για το ψηφοδέλτιο?
Και τι ακριβώς ενόχλησε τα στελέχη?
Και αν όντως είχε τόσα μειονεκτήματα πως γίνεται και απέσπασε 150 ψήφους μιας 200μελούς κεντρικής επιτροπής, όπως λέει η ίδια στο 0’05», και δεν έχει τολμήσει να διαψεύσει ακόμα ο κύριος Βίτσας?
Και ποιος καθοριστικός παράγοντας μπόρεσε να ανατρέψει αυτό το 75% των ψήφων μιας καθόλα δημοκρατικής διαδικασίας και οδήγησε στην αντικατάστασή της με συνοπτικές διαδικασίες?
Και τέλος πως είναι δυνατόν να βγάζετε μια τέτοια δυσάρεστη κι ενοχλητική αίσθηση σε μια γυναίκα 38 ετών που τελειώνει τώρα το Γυμνάσιο, και που παρά το άσχημο παιχνίδι που της έπαιξε η πολιτική της έκθεση, δεν εξέφρασε πικρία, παρά μόνο ευχαριστίες για την τιμή να είναι υποψήφια?
Ευχαριστώ
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αγαπητέ/ -ή ανώνυμε/η κύριε/κυρία
Οι ερωτήσεις αυτές, όπως αντιλαμβάνεσθε, μπορούν να απαντηθούν υπεύθυνα μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μια που τις θέτετε σε μένα, μπορώ να σας απαντήσω με βάση την εικόνα που σχημάτισα από την ειδησεογραφία. Φυσικά όσα θα πω δεν εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτός που γνώριζε κάτι αρνητικό για αυτήν την γυναίκα από το 1999 δεν ήταν «το κόμμα», αλλά, όπως σωστά γράφετε κι εσείς, η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.
Αυτός όμως που την πρότεινε για το ψηφοδέλτιο δεν ήταν η τοπική οργάνωση, η οποία δεν ρωτήθηκε καθόλου, αλλά η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα έχουν γραφεί (π.χ. εδώ), ο τοπικός εκπρόσωπος που παρίστατο στη συνεδρίαση αυτή εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν από τους υπολοίπους, με πρωταγωνιστή τον γνωστό αριστερό πατριώτη Ρούντι Ρινάλντι.
Αν με ρωτάτε τι οδήγησε τον Τσίπρα να προτείνει, και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή να εγκρίνει, την υποψηφιότητα αυτή, η απάντηση είναι: Αϋφαντής.
Για να πω το ίδιο πράγμα με πολιτικούς και όχι προσωποποιημένους όρους:
με την ορατή προοπτική μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι λογικό ότι διάφορα δίκτυα και υπηρεσίες τα οποία επί δεκαετίες είχαν «τσιφλίκι» τους τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» (την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την εκπαίδευση κ.λπ.), αισθάνονται τρομερή νευρικότητα και αίσθηση απειλής. Φυσικά δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά, πέρα από το να προσπαθούν να την αποτρέψουν, προσπαθούν επίσης να στήσουν «γέφυρες» με την ενδεχόμενη -και απρόβλεπτη γι’ αυτούς- νέα κατάσταση. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας «κόλλησαν» δίπλα στον Τσίπρα τον εν λόγω κύριο, ο οποίος, αν τον ρωτήσουμε, σίγουρα και αυτός θα αρχίσει να δακρύζει με συγκινητική αφέλεια και να μας διαβεβαιώνει πόσο πίστευε πάντα από τα νιάτα του στην ελπίδα της αριστεράς, αλλά η ουσία είναι ότι ως τώρα κανείς δεν τον ήξερε και όποιος έχει μάτια βλέπει ότι είναι άνθρωπος των μηχανισμών. Η αρχική πρόταση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά προφανώς οφείλεται σε εισήγηση του εν λόγω κυρίου, ή κάποιου αναλόγου, ο οποίος βρήκε κάποια επιχειρήματα και «έψησε» τους 150 εκπροσώπους απ’ όλη την Ελλάδα να την εγκρίνουν με καλή πίστη, ερήμην όμως της τοπικής κοινωνίας.
Πιστεύω αυτό να απαντά στα ερωτήματά σας.
Ευχαριστώ κι εγώ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Θέλω να συμβάλλω στο διάλογο, γιατί είμαι γυναίκα και εκτιμώ τη Σαμπιχά και τους αγώνες της, αλλά αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να κλονίσω τις βεβαιότητες σας. Στην εκδήλωση που αναφέρετε, πράγματι από την Ελλάδα είχε έρθει η Σαμπιχά Σουλεϊμάν για να μιλήσει στα τουρκικά. Σε αυτή την εκδήλωση που αφορούσε, νομίζω (αν όχι, διορθώστε με), μόνο τουρκόφωνες μειονότητες (και όχι άλλες μειονότητες) δεν επιτρεπόταν η χρήση άλλης γλώσσας πέραν της τουρκικής.Οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν, γιατί αυτό δεν επιτρέπεται σε τέτοιες εκδηλώσεις. Από την πλευρά της μουσουλμανικής μεινότητας είχαν έρθει από την Τουρκία τρεις καθηγητές πανεπιστημίου με καταγωγή από τη Θράκη. Από την πλευρά των τουρκόφωνων Ρομά, ναι είχε έρθει η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η αδύνατη μελαχρινή γυναίκα, που δεν μπορώ να τη φανταστώ ποτέ δουλοπρεπή και ανειλικρινή. Δεν έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο ούτε καλά-καλά το σχολείο, αλλά δουλεύει για τους ανθρώπους της στο Δροσερό και προσπαθεί να φέρει τα παιδιά στα σχολεία. Αν κάποιες φορές το ελληνικό κράτος συνεισφέρει σ’ αυτό, δεν είναι, νομίζω, καταδικαστέο, αλλά θα έπρεπε να απαιτήσουμε να το κάνει πάντα, ώστε να μην μένουν 1000 παιδιά από το Δροσερό (και πολλά περισσότερα από τους άλλους οικισμούς) εκτός σχολείου και να μην έχουν προσδόκιμο ζωής οι Ρομά της Ελλάδας τα 50 χρόνια. Και ένας τρόπος για να το πετύχουμε, θα ήταν να έχουμε Ρομά εκπροσώπους στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, και όχι ενδιάμεσους που ξέρουν καλύτερα από τους Ρομά το καλό τους.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ευχαριστούμε για τη συμβολή. Ωστόσο, όχι, και σας διορθώνω. Δεν μιλάμε για την ίδια εκδήλωση. Τίποτε από όσα αναφέρετε δεν ταιριάζει.
Είναι αλήθεια ότι το αρχικό μου δημοσίευμα ήταν κάπως ασαφές, διότι ήταν από μνήμης. Όπως όμως ήδη διευκρινίστηκε από άλλες αναφορές, τόσο εδώ (στα σχόλια) όσο και αλλού, η εκδήλωση για την οποία μιλάω εγώ είναι αυτή που αναφέρεται στο δημοσίευμα από το ακροδεξιό σάιτ (βλ. σχόλιο με την υπογραφή «φίλος»). Όπως μπορείτε να δείτε εκεί, στη συνεδρίαση συμμετείχαν Βάσκοι, Κύπριοι, Μακεδόνες, Βλάχοι, και επίσης εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους. Φυσικά η τουρκική δεν ήταν η μόνη επιτρεπτή γλώσσα, ούτε καθηγητές πανεπιστημίου από την Τουρκία είδα να υπήρχαν.
Αυτή λοιπόν στην οποία αναφέρεστε εσείς είναι μία άλλη εκδήλωση.
Από όσα τώρα έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες, η κα Σαμπιχά φαίνεται να έχει κάνει ακόμη ένα τουλάχιστον ταξίδι, στο Στρασβούργο αν θυμάμαι καλά, όπου επίσης υποστήριξε ότι δεν έχει πρόβλημα με το ελληνικό κράτος αλλά μόνο με την Τουρκία και την τουρκική μειονότητα που την πιέζουν.
Δεν εκφράζω καμία βεβαιότητα, αλλά νομίζω ότι αυτό δημιουργεί ένα ερώτημα: υπάρχουν πολλές αγράμματες και φτωχές Ρομά γυναίκες οι οποίες ταξιδεύουν με τόση συχνότητα εκτός Ελλάδας για να διαβεβαιώσουν διεθνείς οργανισμούς ότι το ελληνικό κράτος σέβεται τα δικαιώματά τους; Ποιος καταβάλλει τα έξοδα μετάβασης και διαμονής της; Αν κάποιες φορές το ελληνικό κράτος συνεισφέρει σ’ αυτό, ίσως να μην είναι καταδικαστέο, αλλά αν η συνεισφορά αυτή γίνεται με αντάλλαγμα να αποσιωπώνται όσα δεν το συμφέρουν, νομίζω ότι αρχίζει να υπάρχει ένα πρόβλημα. Το ότι οι Ρομά της Ελλάδας έχουν προσδόκιμο ζωής τα 50 χρόνια, είναι όντως πολύ άσχημο, αλλά δεν νομίζω να φταίει η Τουρκία γι’ αυτό.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις και τη φιλοξενία. Δεν διαβάζω ακροδεξιά σάιτ και δεν γνωρίζω σε ποια ακρόαση αναφέρονται. Ή ίσως και να διαβάζω και να μην το ξέρω. Γιατί και τα σάιτ, στα οποία κάποιοι σχολιαστές αναπαράγουν στερεοτυπικά πρότυπα για κάποιες μειονότητες, παρακολουθούν την ηλεκτρονική αλληλογραφία και στοχοποιούν (με πολλούς τρόπους) όποιον δεν αξιοποιεί τους επαγγελματίες λομπίστες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ίσως και αυτά τα σάιτ να μην είναι τόσο αριστερά όσο θέλουν να πιστεύουν.
Όσο για τα αριστερά κόμματα και πρωτοβουλίες, αλλά και για τους αριστερούς πολίτες, το ζήτημα θα έπρεπε να είναι τα ανθρώπινα, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα μειονοτήτων και μη, και όχι η αναζήτηση σκοτεινών διασυνδέσεων των ανένταχτων ιδίως γυναικών που επιμένουν να απαιτούν από το ελληνικό κράτος να σεβαστεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ως κράτος πρόνοιας και δικαίου. Στο πλευρό αυτών των γυναικών θα έπρεπε να είναι οι αριστεροί και όχι να τις στήνουν στον τοίχο και να τις λιθοβολούν. Γιατί τότε θυμίζουν αυτούς που καταγγέλλουν.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Κατ’ αρχή επειδή ο Άκης Γαβριηλίδης και εγώ είμαστε επώνυμοι με γνωστό προφίλ και είμασταν στην ημερίδα των Βρυξελλών θα ήταν καλό να γνωρίζαμε ποια είναι η «Μάρω Αθανασιάδου» που σχολιάζει με δεδομένο πως το όνομά της εδώ παραπέμπει σε προφίλ του FB χωρίς φίλους που δημιουργήθηκε μόλις στις 23 Απριλίου ενώ ο «Γούγλης» δεν παραπέμπει πουθενά.Το ερώτημα έχει σημασία δεδομένου πως στην πρώτη παρέμβαση αναφέρεται με τρόπο προφανώς ανακριβή (επιεικής ο όρος) στη συνάντηση των Βρυξελλών το 2008. Μάλιστα συνάντηση ανάλογη με αυτή που περιγράφει θα ήταν καλό να μας πει -αυτή και οι πηγές της- πότε και πού έγινε και γιατί πήγε η ΣΣ που άλλωστε λέει πως δεν μιλάει (καλά ή καθόλου) τουρκικά, αλλά ελληνικά και ρομανί. Γιατί και στην πολυδιαφημισμένη συνάντηση στον ΟΗΕ στη Γενεύη το 2012 γλώσσες εργασίας είναι μόνο τα αγγλικά και τα γαλλικά και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε το κείμενο που διανέμεται ως ομιλία της σε ποια γλώσσα το διάβασε η ίδια, εκτός και αν το διάβασε μεταφρασμένο κάποιος άλλος (και ποιος άραγε).Τέλος ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Η ηλεκτρονική ανταλλαγή πρεσβείας και οργανωτών για τη συνάντηση του 2008 δημοσιοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2008 από τους οργανωτές σε απάντησή τους σε αμφισβήτηση για την εκδήλωση που οργάνωσε η Ομάδα Πράσινων – Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας από τους … Οικολόγους Πράσινους. …»
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
κυρία Αθανασιάδου
είναι πραγματικά κρίμα που δεν διαβάζετε ακροδεξιά σάιτ. Για παράδειγμα, εάν απλώς ακολουθούσατε τον σύνδεσμο που παραθέτει παραπάνω ο «φίλος», θα βλέπατε ότι το συγκεκριμένο ακροδεξιό σάιτ πανηγυρίζει για την κατάθεση της κας Σαμπιχά Σουλεϊμάν και την εξυμνεί. Όπως άλλωστε και όλη η υπόλοιπη ελληνική δεξιά και ακροδεξιά, προεξάρχοντος του κ. Ηλία Κασιδιάρη.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα «στερεοτυπικό πρότυπο» που να λέει ότι οι γυναίκες Ρομά στρατολογούνται από το ελληνικό κράτος για να εξυπηρετούν τις δημόσιες σχέσεις του και για να στρέφονται εναντίον άλλων μειονοτήτων και κρατών. Αφήστε λοιπόν τους μελοδραματισμούς περί «στησίματος στον τοίχο» και περί «λιθοβολισμών», διότι δεν περνάν εδώ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Κύριε Γαβριηλίδη, αφού λοιπόν «δεν περνάν εδώ» οι μελοδραματισμοί (πολύ macho έκφραση πάντως), να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας, αλλά να σας εξηγήσω ότι τα στερεότυπα τα αναπαρήγαγε άλλη σχολιάστρια, όχι εσείς, και να σας διαβεβαιώσω ότι τώρα πια διάβασα το απροκάλυπτα ακροδεξιό σάιτ, στο οποίο με παραπέμψατε (γιατί υπάρχουν και κεκαλυμμένα συντηρητικά σάιτ, αν με καταλαβαίνετε), και με ενόχλησε πάρα πολύ, πέραν της πολιτικής και αισθητικής του, και για το γεγονός ότι συνειδητοποίησα ότι από τότε φώναζε η Σαμπιχά ότι θέλουν σχολεία για να μάθουν ελληνικά τα παιδιά του Δροσερού, αλλά το ελληνικό κράτος, παρότι είχε υποχρέωση, ούτε αυτό δεν κατάφερε να κάνει τόσα χρόνια μετά. Ελπίζω λοιπόν ότι, αν και η Σαμπιχά δεν ταιριάζει, κατά τις απόψεις σας, στο αποδεκτό πρότυπο της αριστερής αγωνίστριας ή μέλους των κοινωνικών κινημάτων, στους οποίους συγχωρούμε τα πάντα, ακόμη και τον σεξισμό ή ρατσισμό, το αίτημά της για υγεία και παιδεία στα παιδιά των οικισμών των Ρομά δεν θα σας βρει αντίθετο και θα συμβάλλετε όπως μπορείτε στη δυναμική διεκδίκησή του.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
«κυρία» «Μάρο» «Αθανασιάδου»
Θεωρώ ότι έχετε ήδη κάνει χονδροειδή κατάχρηση της φιλοξενίας και της εμπιστοσύνης μου από την πρώτη στιγμή, εφόσον γράφετε με ψευδή (ή μάλλον με ανύπαρκτη) ταυτότητα.
Μην παριστάνετε την/τον ηλίθια/-ο.
Ρητά και ενυπόγραφα δήλωσα -και εγώ και άλλοι- ότι θεωρώ την Σαμπιχά Σουλεϊμάν έμμισθη υπάλληλο δημοσίων σχέσεων του ελληνικού κράτους.
Το ίδιο και εσάς, θα πρέπει τώρα να προσθέσω.
Και να ήταν μόνο αυτό, ας πούμε πάει κι έρχεται. Αλλά στη συναλλαγή της με το ελληνικό κράτος περιλαμβάνεται η υποχρέωση να το «βγάζει λάδι» απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς, και, το χειρότερο, να επιτίθεται σε άλλες μειονότητες και να επιδεινώνει τη δική τους θέση, διαβεβαιώνοντας τους ίδιους αυτούς οργανισμούς ότι οι μειονότητες αυτές δεν καταπιέζονται αλλά καταπιέζουν.
Ποια …. συμπαράσταση λοιπόν μου ζητάτε. Μάλλον θα αστειεύεστε.
Αφού έχει τη συμπαράσταση του Μουρούτη και της Χρυσής Αυγής, μάλλον δεν χρειάζεται και τη δική μου.
Αν πάλι προτιμάτε να μιλάτε περί ανέμων και υδάτων, περί … σεξισμού και «στερεοτύπων», μην μπείτε στον κόπο να ξαναγράψτε. Ρίχνετε άσφαιρα πυρά, και εκτίθεστε ακόμη περισσότερο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Από το άρθρο μου ««Εκλεκτές» (για το ΥΠΕΞ) υποψηφιότητες στις ευρωεκλογές»:
«Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, μια ομιλία της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στον ΟΗΕ το 2012. Στην ομιλία αυτή μεταξύ άλλων έλεγε: «Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία». Η αναφορά αυτή προσβάλλει τις καθηγήτριες Άννα Φραγκουδάκη, Θάλεια Δραγώνα και Θεανώ Καλλινικάκη, των οποίων το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας είχε πετύχει στο τέλος της προηγούμενης φάσης (2006-2007) να πηγαίνουν μόνο από την κοινότητα Ρομά του Δροσερού 654 παιδιά (36 ηλικίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) σε έξι σχολεία, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί. Υπάρχει άλλη κοινότητα Ρομά στην Ελλάδα με τέτοια πρόσβαση στην εκπαίδευση;»
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Επειδή εύλογα θεωρώ ότι αναφέρεστε σε μένα για τα στερεότυπα (άλλη «σχολιάστρια» από μένα και από σας , αν όντως είστε γυναικα, μια και δεν απαντήσατε στο σχετικό σχόλιο του κ. Δημητρά !, δεν βλέπω) οφείλω να σας επισημάνω, αφού δεν το καταλάβατε, ότι ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτά ηταν γιατί στο μνησίκακο βάρος τους σε συνδυασμό με εναν εθνθκιςτικό λόγο από άτομο που δεν τον περίμενα οφείλω την μνήμη της παρουσίας της κας Σουλειμαν. Και καθόλου επειδή τα αποδέχομαι. Μην διαστρεβλώνετε τα λόγια μου!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ναι, κυρία Καρρά, κι εγώ γυναίκα είμαι και πολύ υπαρκτή. Λυπάμαι αν σας παρανόησα, γιατί φυσικά σε εσάς αναφερόμουν, αλλά έτσι όπως κατάλαβα το σχόλιό σας ενοχλήθηκα πράγματι. Δεν απάντησα αμέσως στην ερώτηση του κ. Γαβριηλίδη, γιατί δεν ήμουν συνδεδεμένη. Κύριε Γαβριηλίδη, λυπάμαι που κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας, αλλά πρέπει να απαντήσω. Του κ. Δημητρά το άρθρο δεν το έχω διαβάσει. Για την ακρίβεια όμως των στοιχείων που παραθέτει δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, καθότι γνωρίζω το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων. Δεν είχα, ίσως, συνειδητοποιήσει ότι τρέχει και στον οικισμό του Δροσερού. Η επαγγελματική επάρκειά του και επιτυχία οφείλονται φαντάζομαι στις καθηγήτριες που το έχουν αναλάβει με χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος. Από αυτή όμως την παρέμβαση του κ. Δημητρά συνειδητοποιώ κι εγώ το που βρίσκεται, ίσως, και το σημείο αιχμής: το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό στη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας, ίσως όμως να χρειάζεται κάτι αντίστοιχο και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για όσους μειονοτικούς το επιθυμούν.
Και μια διευκρίνηση κύριε Γαβριηλίδη: δεν μου αρέσουν οι δημόσιες σχέσεις και δεν θα τις έκανα ούτε επί πληρωμή. Η δουλειά μου μου επιτρέπει να είμαι ανεξάρτητη. Σας ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία, αλλά όχι για τις μομφές που εκτοξεύετε εις βάρος μου.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Αν δεν κάνω λάθος η παιδεία ειναι υποχρεωτική στο ελληνικό κράτος, και παρέχεται από τους νομούς του στα ελληνικά τόσο καλά σε πλειοψηφικούς ή μειονοτικούς όσο καλά μπορεί να το κάνει . Δεν καταλαβαίνω πού απευθύνεται η κριτική σας. Παντως αν κρίνω από τους τουρκοφωνους παππούδες μου εμάς μας εξελλήνισε άψογα! Κι οχι μόνο εμάς. Μύγα κόντεψε να μη μείνει που να μην μιλά ελληνικά. Εδώ και τα τοπικά ιδιωματα διέλυσε παντού.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καλά μας δουλεύει το άτομο με τα στοιχεία ΜΑ; «Από αυτή όμως την παρέμβαση του κ. Δημητρά συνειδητοποιώ κι εγώ το που βρίσκεται, ίσως, και το σημείο αιχμής: το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό στη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας, ίσως όμως να χρειάζεται κάτι αντίστοιχο και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας για όσους μειονοτικούς το επιθυμούν.» Ούτε η Σαμπιχά Σουκεϊμάν δεν θα έλεγε τέτοια απείρου κάλους βλακεία. Ένα μορφωμένο άτομο δε δεν θα μπορούσε ούτε από οξεία εμπάθεια να διαστρεβλώσει όσα έγραψα για να βγάλει συμπέρασμα πως το πρόγραμμα Φραγκουδάκη κτλ «είναι πολύ αποτελεσματικό στη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας». Αλλά ακόμα και στον Άρη αν ζούσε με τη βοήθει του Γούγλη θα μάθαινε για το πρόγραμμα εδώ http://museduc.gr/el
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ξαναδιαβάζοντας το προηγούμενο σχόλιό μου που γράφτηκε πολύ βιαστικά καταλαβαίνω ότι είναι ακατανόητο. Για να άρω κάθε αμφιβολία διευκρινίζω ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων αφορά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε τουρκόφωνους. Και είναι ένας από τους τρόπους, με τους οποίους το ελληνικό κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αν το κράτος στο απώτερο παρελθόν εξελλήνισε παρά τη θέλησή τους τουρκόφωνους πληθυσμούς, δε θα είμαι αυτή που θα το επικροτήσω. Κατά τα λοιπά επειδή η συζήτηση εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών, λόγω αμοιβαίας δυσπιστίας, δεν μπορώ να τη συνεχίσω.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να συνεχίσει καμία συζήτηση. Όποιος όμως θέλει να τον αντιμετωπίζουμε με εμπιστοσύνη, ας κάνει αυτός το πρώτο βήμα και ας μην κρύβεται. Δεν δικαιούται να παραπονιέται για «κυνήγι μαγισσών» όποια ενεργεί η ίδια ως μάγισσα, γράφοντας με ανύπαρκτη ταυτότητα σχόλια τα οποία κατά τη δική της ομολογία είναι ακατανόητα.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Το άτομο με τα στοιχεία ΜΑ συνεχίζει να ανακριβολογεί. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων αφορά τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όχι μόνο σε τουρκόφωνους, αλλά και σε πομακόφωνους και σε ρομανίφωνους που πηγαίνουν σε σχολεία της Θράκης.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Παρατίθενται κατωτέρω μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ προς την Ομάδα των Πρασίνων λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της επίμαχης συνεδρίασης στο Ευρωκοινοβούλιο, και η απάντηση των υπευθύνων. Από αυτό προκύπτει σαφώς ότι η κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν, και άλλη μία κυρία, προτάθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με πρωτοβουλία και ευθύνη της ελληνικής διπλωματίας ως «εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών» για να εκφράσουν τις θέσεις του ελληνικού κράτους.
EFA, European Free Alliance
Woeringenstraat 19, 1000-Brussels, Flanders-Belgium
Tel + 32 2/513.34.76 / +32 2/513.48.51 / Fax: + 32 2/513.34.25
E-mail: gdauwen@e-f-a.org / info@e-f-a.org Website: http://www.e-f-a.org
21 April 2008
The European Free Alliance would like to make the following statement in relation to the international
panel discussion on the Macedonian and Turkish minorities of Greece held in the European Parliament
on 17.04.2008:
The suggestion that the conference did not have the support of the Greens/EFA group is totally untrue.
Below is an email from the Permanent Representation of Greece to the European Union to the Co-
President of the Greens/EFA group sent on 7 April 2008.
The email is followed by the response of the Greens/EFA President to the Permanent Representation
sent on 8 April 2008 (nine days before the conference). The response of the Greens/EFA Co-President
email was also copied to the fellow Greens/EFA staff including the other Co-President and the
Secretary-General.
From the emails, one can easy conclude that the conference did enjoy the full support of the
Greens/EFA group. Therefore any suggestions to the contrary are absurd and also false.
From: I. Iakovidis [mailto:iakovidis@rp-grece.be]
Sent: 07 April 2008 17:51
To: FRASSONI Monica; COHN-BENDIT Daniel
Cc: TSETSI Paraskevi
Subject: Greens/EFA Seminar April 17
Honorable Members,
We have been informed that a panel discussion enititled «The Ignored Minorities in Greece» will take
place, under the aegis of the Greens/EFA group, on April 17th at the premises of the European
Parliament.
We have expressed our wish to the President of the European Free Alliance, Mrs Nelly Maes to
accommodate the programme accordingly so that two representatives of the Greek local civil society can
participate, in order to enable them to express their views during the «presentation time» of the discussion.
I kindly ask for you assistance to this respect in order to allow both sides to be heard and give equal
opportunities to all parties concerned to express freely their views.
Thanking you in advance for your assistance,
Sincererly yours,
Iakovos Iakovidis
Head of European Parliament Unit of the Permanent Representation of Greece to EU
From: FRASSONI Monica [mailto:monica.frassoni@europarl.europa.eu]
Sent: dinsdag 8 april 2008 12:19
To: I. Iakovidis
Cc: TSETSI Paraskevi; COHN-BENDIT Daniel; LINAZASORO José Luis
Subject: RE: Greens/EFA Seminar April 17
Dear Mr Iakovidis,
Thank you for your email.
As President Nelly Maes has already informed you, unfortunately at this stage it will not be possible to
add speakers to the panel.
However anyone is welcome to attend the event and in the allocated discussion time may express their
views and/or put questions to the panel.
We are pleased that the Permanent Representation of Greece to the European Union has taken an
interest in this important topic.
In this connection, we would like to invite the Permanent Representation, in cooperation with our
group and our partner organisations to jointly organise a future round table to discuss on issues
concerning the Macedonian and Turkish minorities of Greece.
We of course value to hear both sides and do hope that our conference can be a starting point of an
open processus to grow to mutual understanding and respect.
We would highly value the fact that the Greek Authorities would show the same willingness to hear
both sides of the story by officially speaking with the EFA member party EFA-Rainbow.
We look forward to seeing you in the EP on April 17.
Kind regards,
Monica Frassoni
Deputata al Parlamento europeo
Presidente gruppo Verdi/ALE
ufficio di Bruxelles ASP 8 G 202
Rue Wiertz 60
B-1047 Bruxelles
tel. +32 2 284 59 32
fax +32 2 284 99 32
ufficio di Strasburgo
tel. +33 3 88 17 59 32
fax +33 3 88 17 99 32
e-mail: monica.frassoni@europarl.europa.eu
sito: http://www.monicafrassoni.it
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Εγώ με τον Ακη Γαβριηλίδη έχω μια μακρά προϊστορία έντιμων διαφωνιών ΚΑΙ συμφωνιών, σε θυελλώδεις συζητήσεις όπου είτε… του την έπεσα (εντός ορίων κοσμιότητας πάντα), είτε… τον υπερασπίστηκα έντονα (για λάσπη που έφαγε από άλλους), κ.ο.κ.
Πιστεύω βαθιά σ’ αυτό το είδος ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου και… πιστεύω ότι ο Ακης έχει πολλά να προσφέρει ακόμη (π.χ.το άρθρο του για τον «αντιφασισμό του ΠΑΟΚ» είναι δείγμα πολύτιμου και ρηξικέλευθου στοχασμού).
Εκανα αυτή την κατατοπιστική εισαγωγή (και θα φύγω) αφού επισημάνω 3-4 πραματάκια. Δεν θέλω να επιβαρύνω αυτό τον ήδη μακροσκελή διάλογο 44+ σχολίων, ιδίως εφόσον ο Ακης κι εγώ τα είπαμε εκτενώς, τσουγκρίσαμε έντιμα και ΙΣΩΣ τα βρήκαμε κάπου, στο φέησμπουκ.
1) Διαφωνώ επί της ουσίας. Η Σαμπιχά ΔΕΝ δίνει τέτοιες εντυπώσεις σε αλλεπάλληλα βίντεο όπου εμφανίστηκε δημόσια, τα οποία παρακολούθησα πρόσφατα. Αντίθετα, το βλέμμα της και ο τόνος της φωνής της κλπ. δείχνουν προσωπικότητα αγέρωχη, θαραλέα και «ψημένη» στην αμεσότητα του διαλόγου με τον Αλλο, κλπ. κλπ.
2) Διαφωνώ και με το χαρακτηρισμό επισκέπτριας σαν «έμμισθο όργανο» (προφανώς του κράτους κλπ.) Αυτά θάπρεπε νάχουν ξεπεραστεί. Είναι το ίδιο λανθασμένα με τον (αντίστροφο) χαρακτηρισμό «υπάλληλοι του Σόρος» (που εκτοξεύουν ακροδεξιοί, κάνοντας λανθασμένες συνεπαγωγές)., Επίσης δεν είδα ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ότι και η Σαμπιχά «τα παίρνει» ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ από το κράτος ή την ΕΥΠ (εκτός αν εννοείτε τίμια αμοιβή της για δράσεις υπέρ των Ρο+μά).
3) Κατανοώ ότι κάτι δεν πάει καλά με την επιθετικότητα της Σαμπιχά απέναντι στο μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας (όπως κατανοώ πολλά άλλα μετά από εκτενείς έρευνες)… κατανοώ και τον τρόπο που τη ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ το ελληνικό Υπ.Εξ, κλπ.
…αλλά θα κλείσω με μία παραπομπή σε απόσπασμα άρθρου του κ. Τσιτσελίκη (προέδρου της ΕΕΔΑ) που οι αναφορές του στη Σαμπιχά είναι πολύ πιο κόσμιες και πιο αντικειμενικές από άλλες, αναγνωρίζοντας και την αξία της, κάτι που δεν έγινε καθόλου εδώ, όπως φάνηκε.
δινει καθαρότερη εικόνα κι είναι μακράν καλύτερο της προσέγγισης Χριστόπουλου, ή τις λάσπες από κάποια μέλη της Τ.Ο.ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ είδα μικρή (έστω) αναγνώριση της προσφοράς της Σαμπιχά από κάποιον… ριζικά διαφωνούντα (προφανώς) με την υποψηφιότητά της, και χωρίς λάσπη για «ακροδεξιά διασύνδεσή της». Λέει, συγκεκριμμένα,
http://www.efsyn.gr/?p=192184
(έβαλα έντονα γράμματα στα σημαντικότερα κατ’ εμέ).
Οπως βλέπετε το μόνο μεμπτό που βρίσκει ο κ. Τσιτσελίκης στην ίδια τη Σαμπιχά, ΔΕΝ είναι η…προσωπική της έκφραση κριτικής κατά των εθνοτικά Τούτκων μειονοτικών (που συζητιέται, διότι… ζούμε στην εποχή του ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ και ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ γιατί θάπρεπε να ενοχλεί ΤΟΟΟΣΟ πολύ…) αλλά… οι [άσχετες με την Σαμπιχά] «αμαρτίες» του Υπ.Εξ., (πίο συγκεκριμμένα το ότι το Υπ.Εξ. χρησιμοποίησε μυστικά κονδύλια).
Και μάλιστα… τις ΙΔΙΕΣ ακριβώς «αμαρτίες» του Υπ.Εξ, ο κ. Τσιτσελίκης παραδέχεται ότι διαπράττει το Τουρκικό Προξενείο, καθώς και ιδιώτες.
Κατόπιν τούτου, αποχωρώ συνιστώντας ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και… ΟΧΙ άλλη λάσπη! 🙂
_____
Υ.Γ. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες (που συκοφαντούν ή χαντακώνουν ή προφυλλάσσουν _πρόσωπα_).
Περισσότερες λεπτομέρειες έγραψα και γράφω στο δικό μου μπλογκ (κλικ στο ψευδώνυμο αρκεί)
Υ.Γ.2 Χάρη συμφωνώ μαζί σου.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια και την καλοπιστία του σχολιάζοντος. Θα ήθελα όμως να σημειώσω το εξής. Η δράση της κας Σαμπιχά κατά της τουρκικής μειονότητας, και ιδίως η δράση στην οποία αναφέρεται το ανωτέρω σημείωμα ή άλλες ανάλογες, (και φαίνεται ότι υπήρξαν αρκετές άλλες ανάλογες), δεν εμπίπτει στην κατηγορία της «κριτικής», ούτε καν της «επιθετικότητας». Εμπίπτει στην κατηγορία του καρφώματος.
Ασφαλώς έχει το δικαίωμα οποιοσδήποτε να ασκεί κριτική. Η κυρία αυτή, όμως, υπό συνθήκες στις οποίες το ελληνικό κράτος βρίσκεται «στριμωγμένο» από τις απανωτές καταδίκες του σε διεθνείς οργανισμούς για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας, πηγαίνει και καταθέτει στους οργανισμούς αυτούς ότι καμία τέτοια καταπίεση δεν έχει προσέξει, ότι αντίθετα η τουρκική μειονότητα καταπιέζει και δεν καταπιέζεται. Έτσι, χαντακώνει αυτή δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, επιδεινώνοντας τη θέση τους, με μια πρακτική που κρατά χρόνια. Και που φυσικά δεν είναι καθόλου άσχετη με τις “αμαρτίες” του Υπ.Εξ. και τα μυστικά ή και φανερά του κονδύλια. Εάν ο χαρακτηρισμός «έμμισθη» γεννά ενστάσεις επειδή ο μισθός παραπέμπει σε μία τακτική και περιοδική παροχή, πάντως είναι αναντίρρητο ότι η κα Σαμπιχά απολαύει υλικών αλλά και συμβολικών ανταλλαγμάτων από το ελληνικό κράτος και την «κοινωνία των πολιτών» (στην οποία εμφανίζεται να ανήκει και η ίδια). Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τα ντοκουμέντα που ανήρτησε παραπάνω ο κ. Δημητράς, αλλά και από το ίδιο το κείμενο του Κωστή του Τσιτσελίκη, ο οποίος μπορεί να εκφράζεται λίγο πιο διπλωματικά αλλά λέει ό,τι χρειάζεται.
Αυτό λοιπόν το έναντι ανταλλαγμάτων κάρφωμα το βρίσκω απαράδεκτο. Και θεωρώ ότι αποτελεί προφανή και επαρκή λόγο απόρριψης από το ψηφοδέλτιο όχι αριστερού, αλλά απλώς φιλελεύθερου δημοκρατικού κόμματος που πιστεύει στην ευρωπαϊκότητα και το κράτος δικαίου και δεν ακολουθεί λογική πελατειακών σχέσεων και προνομίων.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Υ.Γ.3 Υπάρχει καταγραφή σε βίντεο εμφανίσεων της Σαμπιχά στις περιβόητες εκείνες διεθνείς συνεδριάσεις όπως αυτή που εξιστορεί το ποστ? Θα ήμουν ευγνώμων για κάποια βοήθεια σ’ αυτό.
Χαιρετώ.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ο κ. Δημητράς παρουσιάζει την κ. Σαμπιχά ως υποχείριο του υπ.εξ. Δε νομίζω ότι είναι σωστό κάτι τέτοιο γιατί ξεχνάμε έτσι ότι ο καθένας κάνει υπεύθυνα τις επιλογές του. Μπορεί η κ. Σαμπιχά να επέλεξε η ίδια να κάνει κάτι τέτοιο αλλά το να την παρουσιάζουμε σαν μαριονέτα ή και να ημι-ηθικολογούμε του τύπου «ένιωσα ντροπή εκ μέρους της» ε… μην πάρουμε και το ρόλο των ιερέων κάτι που δε θέλει κανένας από μας.
Τώρα, όσον αφορά την πραγματικότητα στη Δ. Θράκη, υπάρχουν μειονοτικοί που δίνουν έμφαση περισσότερο σε μία ευρωπαϊκή ταυτότητα, στην ελληνική, στην πομακική, στην τουρκική. Αυτό δεν είναι φυσικά καταδικαστέο.
Ορισμένοι πάντως Έλληνες πολίτες αποδεδειγμένα έχουν έναν ύποπτο ρόλο, όπως πχ δημοσιογράφος που ανάρτησε στο φ/μπ σημαία της ανεξάρτητης Δ. Θράκης και αυτό είναι ένα από τα πολλά. Προκείμενη αποδεκτή θα έλεγα ότι όπως και να το κάνουμε είναι να μην τίθενται κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα του ελληνικού κράτους, και αυτές δυστυχώς υπάρχουν αλλά παράλληλα θέλει προσοχή να μην υπεργενικεύουμε και λέμε πως όλοι κάνουν αυτό ή εκείνο.
Από την άλλη, ο κ. Δημητράς έχει δίκιο για τα σχολεία. Σχολεία υπάρχουν και είναι και ευθύνη των αθιγγάνων αν πηγαίνουν ή όχι. Είναι στο περιθώριο οι αθίγγανοι αλλά εγώ θα διαχώριζα ανάμεσα στο αν μπορώ να τους κατανοήσω και στο αν μπορώ να τους δικαιολογήσω. Και πρώτα το ορθό είναι να διδάσκονται την ελληνική για καθαρά πρακτικούς λόγους αφού ζουν εδώ και μετά αν θέλουν κάποια άλλη.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Απορώ πώς κάποιοι προσπαθούν ακόμα να ισχυρισθούν ότι η ΣΣ δεν ήταν όργανο του βαθέος κράτους όταν χαρωπά όργανό του περιέγραψε άψογα πώς έγιναν όλα και τα έκανε ενώ είναι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑίου Σακελλαρίδη στο Δήμο Αθηναίων:
«Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Δάκτυλος του Δικτύου 21 ή Ακτιβίστρια Πασιονάρια;
[ Για περισσότερα ακολουθείστε με στο νέο μου blog: http://www.mandilara.gr ]Μεγάλη φασαρία έχει δημιουργηθεί από όταν ανακοινώθηκε το όνομα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Σαμπιχά είναι Ρομά της Ξάνθης, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνίδα και η οποία έχει γίνει γνωστή για τη συμβολή της στην κατασκευή σχολείων στον καταυλισμό του Δροσερού για την εκμάθηση ελληνικών από τα παιδιά Ρομά της περιοχής, την ίδρυση Συλλόγου Γυναικών και άλλες παρεμφερείς δράσεις.Η επιλογή της για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ατελείωτη γκρίνια από διάφορες πλευρές και στη συγγραφή διαφόρων περισπούδαστων άρθρων από ανθρώπους που είτε δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ στη βόρειο Ελλάδα, είτε δεν έχουν την παραμικρή κατανόηση διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών.Οι αντιρρήσεις είναι δύο τύπων και πηγών. Από τη μία είναι αυτές οι αντιρρήσεις που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να μας απασχολούν περισσότερο και προέρχονται από το Τουρκικό Προξενείο στην Ξάνθη (και τα φερέφωνα του που διατρέχουν όλους τους χώρους). Εδώ λοιπόν συναντάμε σθεναρή αντίσταση από τους Τούρκους εθνικιστές και εθνικόφρονες που επιθυμούν να λύνουν και να δένουν μεταξύ των μειονοτήτων της βορείου Ελλάδας. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντοπίζονται τουλάχιστον τρεις κύριες μειονότητες, μία εκ των οποίων είναι η πλέον ελέγξιμη από το Τουρκικό Προξενείο. Πρόκειται για τη μουσουλμανική μειονότητα που οι Τούρκοι θέλουν να ονομαστεί τουρκική μειονότητα, ενώ είναι σαφές ότι πρόκειται για πληθυσμό τουλάχιστον 3ης γενιάς και συνεπώς Έλληνες πολίτες με ελληνικές ταυτότητες όπως όλοι μας. Η Τουρκία παίζει πολιτικά παιχνίδια χρηματοδοτώντας τους αρχηγούς τους, που από την εμπειρία μου στην Αλεξανδρούπολη έχουν εξουσίες απόλυτου άρχοντα, και χρησιμοποιώντας τους ως μοχλό πίεσης. Ένας από τους στόχους της Τουρκίας είναι η ενσωμάτωση σε αυτούς των Ρομά, που είναι ένα κράμα θρησκειών ανάλογα την περιοχή κ την οικογενεία κ με αντίστοιχα μπερδεμένες τελετές (αρχικά έγραφα οτι ειναι κυρίως Χριστιανοί- παγανιστές αλλά ας είμαι ορθότερη και σαφέστερη) και οι οποίοι μιλούν την δική τους γλώσσα ή ελληνικά και όχι τούρκικα. Το ελληνικό κράτος αδρανώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα άφηνε το Τουρκικό Προξενείο να πράττει κατά το δοκούν μέχρι που κάποτε το Υπ. Εξωτερικών ξύπνησε χάρη σε έναν (αριστερό εκτιμώ) διπλωμάτη επί κυβέρνησης Καραμανλή. Τότε λοιπόν επιλέχθηκε η Σαμπιχά Σουλεϊμαν η οποία ήδη παρουσίαζε κάποια δράση εντός του καταυλισμού για να σηκώσει το δύσκολο ομολογουμένως θέμα και να χτιστούν επιτέλους παιδικοί σταθμοί και σχολεία για τους Ρομά στην Ξάνθη. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και στην Αλεξανδρούπολη, στις οποίες και συμμετείχα, στα νηπιαγωγεία εντός του καταυλισμού για πάνω από ένα χρόνο, με γνώμονα την αναβάθμιση της ζωής των Ρομά, κάτι που όντως συνέβη.Η δεύτερη πηγή γκρίνιας προέρχεται από ανθρώπους που εγώ νιώθω ότι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Ναι, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν δεν είναι κελεπούρι, όπως κανένας μειονοτικός δεν είναι κελεπούρι διότι έχουν συμφέροντα και λειτουργούν περίπου σαν τοπικοί αρχηγοί φυλής. Από την εμπειρία μου στην Αλεξανδρούπολη, η φτώχεια, η ανέχεια, η έλλειψη παιδείας είναι τέτοια που δεν υπάρχει αδιάφθορος τοπικός παράγοντας. Οι Έλληνες δήμαρχοι της Αλεξανδρούπολης μοίραζαν στους Ρομά μπριζόλες για να εξασφαλίσουν την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές. Είναι πολύ εύκολο ο μεγάλος πληθυσμός των μουσουλμάνων ή των Ρομά να χειραγωγηθεί. Και ναι, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν δεν είναι φωστήρας γιατί πάρα πολλές από τις δράσεις και τις κινήσεις της έχουν σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας που εν προκειμένω συνέπιπτε με το συμφέρον του πληθυσμού των Ρομά οι οποίοι όχι, ΔΕΝ ταυτίζονται με τους Τουρκογενείς ή Τουρκόφωνους ή όσους αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι και προσπαθούν διακαώς να καπελώσουν τους Ρομά. Όμως το γεγονός ότι η Σαμπιχά δεν είναι κελεπούρι ή δεν είναι φωστήρας, δεν την κατατάσσει στην ακροδεξιά ή τους φίλους του Δικτύου 21- κατηγορία η οποία γνωρίζω παρεμπιπτόντως πώς ακριβώς προέκυψε και εντάσσεται στη φαιδρότητα. Η Σαμπιχά είναι Ρομά. Μιλάει και εκπροσωπεί Ρομά. Όσο ζούσα στην Αλεξανδρούπολη, χάρη στα σχολεία που ιδρύθηκαν από τις δικές της πιέσεις και το σχεδιασμό του Υπ. Εξ. αποφοίτησαν για πρώτη φορά παιδιά Ρομά από το Λύκειο. Μειώθηκε δραστικά η σχολική εγκατάλειψη, οι γυναίκες του καταυλισμού οργανώθηκαν και απέκτησαν έσοδα για πρώτη φορά από το πλέξιμο καλαθιών.Μπορούμε να σταυρώσουμε τη Σαμπιχά γιατί συνεργάστηκε με την ελληνική δεξιά, αν θέλουμε να βγάλουμε τα αριστερόμετρα αλλά αυτή είναι μια αστεία και επικίνδυνη προσέγγιση. Δεν είναι σοβαροί όσοι ισχυρίζονται ότι μια γυναίκα Ρομά που εν τέλει η ανάμειξη της είναι στην κατασκευή σχολείων και τον εμβολιασμό του πληθυσμού, όσο διαπλεκόμενη και αν υποθέσουμε ότι είναι, θεωρείται ακροδεξιά γιατί επιθυμεί η μειονότητα των Ρομά να μην ταυτίζεται με την μουσουλμανική μειονότητα ή τους τουρκογενείς ή τουρκόφωνους ή όσους προσδιορίζονται ως Τούρκοι. Από τις ενέργειες της, ο πληθυσμός των ρομά μόνο ωφελήθηκε. Από τις ενέργειες της επίσης ωφελήθηκε η Ελλάδα. Όμως είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να παρέχει εκπαίδευση σε αυτά τα παιδιά που υφίστανται ρατσισμό όταν προσπαθούν να εγγραφούν, επειδή το επιθυμούν, σε ελληνικά σχολεία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στα σχολεία της Αλεξανδρούπολης οι διευθυντές τηρούσαν μια άτυπη ποσόστωση και δεχόντουσαν έως 2-3 παιδιά ρομά ανά τάξη για να μην αλλοιώνεται η ομοιογένεια (sic), σπρώχνοντας τα υπόλοιπα στο μειονοτικό σχολείο που υποχρεωτικά έκαναν τα μαθήματα στα τούρκικα τα οποία ΔΕΝ μιλούσαν. Υπήρξα πολλάκις αυτήκοος μάρτυρας.Σαμπιχά Σουλεϊμάν: δάκτυλος του Δικτύου 21 ή Ακτιβίστρια Πασιονάρια;
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Η Ελλάδα έπραξε το αυτονόητο εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στο διεθνές δίκαιο και το ηθικά σωστό στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα της Σαμπιχά. Η μόνη δυσαρεστημένη είναι η Τουρκία. Ακριβώς επειδή η πραγματικότητα των μειονοτήτων είναι πολύ σύνθετη, συνιστώ ψυχραιμία, με όσες περιορισμένες σίγουρα γνώσεις και εμπειρία διαθέτω.»http://mandilara.blogspot.gr/2014/04/21.html
.
Σοφία Μανδηλαρά
mandilara.gr
Συνέντευξη στον Γιώργο Πράτανο και το ηλεκτρονικό περιοδικό Provocateur.gr Στον πολιτικό στίβο κατεβαίνουν για πρώτη φορά τρεις άνθρωποι δικοί μας, που νιώθουμε την ανάγκη να σας τους συστήσουμε. Τέσσερις άνθρωποι που συστήνουμε ανεπιφύλακτα, αφού τους έχουμε γνωρίσει, έχουμε συνεργαστεί μαζί τους κ….
..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Παράθεμα: Από πού έρχεται ο λόγος του Μπέου; | Ώρα Κοινής Ανησυχίας
Παράθεμα: Καιρός να μιλήσουμε για την ελληνική α(ε)ποικιοκρατία | Nomadic universality
Παράθεμα: Καιρός να μιλήσουμε για την ελληνική α(ε)ποικιοκρατία στη Θράκη | Nomadic universality